Στην τελική ευθεία για την έναρξη της πιλοτικής δραστηριότητάς της βρίσκεται η νέα μονάδα ανάκτησης μετάλλων της Metlen Energy and Metals στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της διοίκησης η μονάδα θα ξεκινήσει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου. Όπως τονίζεται από την ηγεσία της Metlen, πρόκειται για ένα πρωτοποριακό έργο, διεθνών προδιαγραφών, που μπορεί να δώσει σημαντικό προβάδισμα και ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στον τομέα της μεταλλευτικής δραστηριότητας του ομίλου.
Η επένδυση ανέρχεται στα 30 εκατ. ευρώ και αφορά την πολιτική λειτουργία της μονάδας σε έναν νευραλγικό τομέα όπως είναι η ανάκτηση μετάλλων από τα κατάλοιπα της μεταλλευτικής δραστηριότητας και δευτερογενή υλικά. Ειδικά, μάλιστα, σε μια συγκυρία που η Ευρώπη αναζητεί τρόπους εξασφάλισης μετάλλων για την ενεργειακή της μετάβαση, αλλά και την υποστήριξη σύγχρονων οικονομικών δραστηριοτήτων.
Η μονάδα θα μπορεί να παραλαμβάνει κατάλοιπα από άλλες παραγωγικές διαδικασίες, τα οποία θα διαθέτουν ποσότητες συγκεκριμένων μετάλλων, οι οποίες θα μπορούν να ανακτηθούν – παραχθούν, καθώς και από άλλα δευτερογενή υλικά, τα οποία παράγονται μέχρι σήμερα από διάφορες βιομηχανικές διαδικασίες, σαν δευτερογενή προϊόντα και τα οποία διαθέτουν επίσης ποσότητες μετάλλων ικανές προς εκμετάλλευση. Στόχος είναι το έργο αυτό να επεκταθεί περαιτέρω, εφόσον πετύχει το πιλοτικό σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Ομίλου Metlen.
Σύμφωνα με την Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων, πρόκειται για την εγκατάσταση και λειτουργία της δραστηριότητας «Μονάδας ανάκτησης Χαλκού και Ψευδαργύρου από βιομηχανικά κατάλοιπα και δευτερογενή υλικά» που αποτελούν μέταλλα με υψηλή ζήτηση από την ευρωπαϊκή αλλά και τη διεθνή αγορά. Όσον αφορά τις κτιριακές εγκαταστάσεις της μονάδας, σε αυτές περιλαμβάνονται: Κεντρικό μεταλλικό κτίριο εγκατάστασης, χώρος αποθήκευσης υγρών αναλωσίμων, λεβητοστάσιο, γεφυροπλάστιγγα και υπαίθριοι χώροι. Η πρόσβαση στον χώρο της μονάδας θα πραγματοποιείται μέσω του οδικού δικτύου της ΒΙ.ΠΕ. Θεσσαλονίκης.
Η ανάκτηση μετάλλων είναι η επεξεργασία διαφόρων υπολειμμάτων τα οποία περιέχουν ποσότητες πολύτιμων μετάλλων, με σκοπό να ανακτηθεί μόνο το καθαρό πολύτιμο μέταλλο, χωρίς προσμίξεις. Στην περίπτωση της νέας μονάδας της Metlen η συγκεκριμένη διαδικασία είναι αποτέλεσμα του τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης του ομίλου.