Σημαντικές συμφωνίες κυοφορούνται στην κτηματαγορά με την Prodea ΑΕΕΑΠ να πρωταγωνιστεί στο πλαίσιο της στρατηγικής της να αποεπενδύσει από ακίνητα που θεωρεί ότι δεν βρίσκονται στον βασικό πυρήνα του ενδιαφέροντος της.
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιοποιήθηκαν χθες και στο περιθώριο του συνεδρίου real estate Prodexpo, μεταξύ των αγοραστών ενός πακέτου ακινήτων της Prodea, που θα ξεπερνά σε αξία τα 250 εκατ. ευρώ, είναι η Intrakat.
Ο κατασκευαστικός Όμιλος δεν διέψευσε τις πληροφορίες όμως σε ανακοίνωση του ανέφερε ότι δεν έχει ακόμα κλείσει καμία συμφωνία: «Η Intrakat στο πλαίσιο της επιχειρηματικής της δραστηριότητας εξετάζει διαρκώς επιλογές και αναζητά κατάλληλες επενδυτικές ευκαιρίες που συνάδουν με το στρατηγικό της πλάνο. Ωστόσο, η εταιρεία γνωστοποιεί κατηγορηματικά στο επενδυτικό κοινό ότι ουδεμία συμφωνία υφίσταται η οποία να αφορά εξαγορά».
Για τις νέες επενδύσεις έχει προϊδεάσει το προηγούμενο διάστημα ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Intrakat, Αλέξανδρος Εξάρχου. Όπως εκτιμάται η απόκτηση ενός χαρτοφυλακίου ακινήτων σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η κτηματαγορά κινείται σε θετικό ρυθμό, εξυπηρετεί, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία σταθερών χρηματικών ροών για τον κατασκευαστικό Όμιλο.
Μετασχηματισμός
Σε κάθε περίπτωση η διοίκηση της Intrakat έχει προγραμματίσει για την Τρίτη 29 Οκτωβρίου εκδήλωση παρουσίασης του νέου ονόματος του Ομίλου, του μετασχηματισμού του και των νέων τομέων στους οποίους θα δραστηριοποιηθεί.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Prodea, Αριστοτέλης Καρυτινός, εξηγώντας τη στρατηγική της ΑΕΕΑΠ σε συζήτηση στο συνέδριο Prodexpo, σημείωσε πως το ενδιαφέρον για επένδυση (εξαγορά σημαντικού μεριδίου) για μια εταιρία με ακίνητα αξίας 3 δις. ευρώ, όπως αυτή που ηγείται, δεν μπορεί παρά να προέρχεται από ξένους.
«Είναι δύσκολο η ελληνική αγορά να «σηκώσει» μια δική μας αύξηση κεφαλαίου. Άρα θα απευθυνθούμε σε ξένους οι οποίοι έχουν παγιωμένες απόψεις για το πως είναι οι εταιρίες που επενδύουν. Προτιμούν ίσως λιγότερα ακίνητα και σε συγκεκριμένους κλάδους» ανέφερε και συμπλήρωσε πως πλέον η Prodea επικεντρώνεται σε ποιοτικά πράσινα γραφεία, logistics και ξενοδοχεία.
Η Prodea, βάσει επίσης πληροφοριών, θα συνεχίσει τις πωλήσεις ακινήτων το επόμενο διάστημα επιδιώκοντας, την ανανέωση του χαρτοφυλακίου της καθώς παράλληλα αυξάνει την έκθεση της στον τουριστικό τομέα και τα logistics, αλλά και την αποκόμιση υπεραξιών αφού τα ακίνητα που πουλάει κατά βάση έχουν αγοραστεί σε χαμηλότερες τιμές.
Επιδιώκει επίσης να αυξήσει τη διασπορά στη μετοχή της καθώς υποχρεούται λόγω του νέου κανονισμού του Χρηματιστηρίου. Επιπρόσθετα τα παραπάνω εκτιμάται ότι θα λειτουργήσουν βοηθητικά ώστε ο βασικός της μέτοχος το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο, Castle Lake, να πραγματοποιήσει «έξοδο» ολική ή μερική από την επένδυση του στην ελληνική ΑΕΕΑΠ. Από την αγορά θεωρείται αναμενόμενο καθώς έχει εξαντλήσει το χρονικό διάστημα που είθισται να μένουν οι επενδυτικοί αυτοί φορείς στις επενδύσεις τους.
Στις συζητήσεις χθες στην Prodexpo κυριάρχησαν η αβεβαιότητα που παρατηρείται στην κτηματαγορά λόγω της εκκρεμότητας με το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ), και η έλλειψη υποδομών στην Αθήνα την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη αναπτύξεις, όπως το Ελληνικό.
Η γενική διευθύντρια της Αθηναϊκή Οικονομική JLL, Δίκα Αγαπητίδου, αναφέρθηκε στο μείζον ζήτημα με το ΝΟΚ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι κάποιοι θα υποχρεωθούν να γκρεμίσουν ενώ είχαν νόμιμη άδεια και ορισμένοι θα βρεθούν σε πλεονεκτικότερη θέση προλαβαίνοντας να κάνουν χρήση των μπόνους.
Ο Φώτης Γιόφτσιος, διευθύνων σύμβουλος της Ten Brinke Hellas, αφού σημείωσε ότι η εταιρία στην οποία ηγείται έχει ολοκληρώνει φέτος 22 έργα και για την τριετία 2025 – 2027 σχεδιάζει 47 χαρακτήρισε απαράδεκτο να ανακαλούνται οικοδομικές άδειες. «Πρέπει σύντομα να έχουμε αξιόπιστη νομοθεσία. Εμείς ως επενδυτές θέλουμε να είμαστε νόμιμοι και αυτό που συμβαίνει δημιουργεί τεράστια ανασφάλεια. Ελπίζω να τελειώσει σύντομα και να μην επαναληφθεί» κατέληξε.
Για την ανάγκη σταθερότητας του θεσμικού πλαισίου μίλησε και ο Ερρίκος Αρώνες, διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Properties, προσθέτοντας στις προκλήσεις που έχει σήμερα η κτηματαγορά το συνεχώς αυξανόμενο κατασκευαστικό κόστος και την ανάγκη για επενδύσεις στις υποδομές.
Στην ίδια λογική ο Μάξιμος Καλατζής διευθύνων σύμβουλος της Makt σημείωσε ότι γίνεται μια μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό και αν φτάσει κανένας εκεί κάνει τρεις ώρες να επιστρέψει στο σπίτι του.
Ο Γιάννης Δεληκανάκης, διευθύνων σύμβουλος της Southrock Asset Management, αναφέρθηκε σε ζητήματα διαδικασιών σημειώνοντας ότι υπάρχουν ξένα κεφάλαια που επιθυμούν να επενδύσουν σε στρατηγικές επενδύσεις αλλά εμποδίζονται από τοπικά συμφέροντα. «Χρειάζεται να διορθώσουμε τη θέση μας όσο αφορά την ελευθερία στη άσκηση της οικονομικής δραστηριότητας» υπογράμμισε επίσης.
Σύμφωνα επίσης με τη Ναταλία Στράφτη, αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλο της Grivalia Hospitality, «οι στρατηγικές επενδύσεις έχουν εξαιρετικά «βαριές» διαδικασίες. Αυτή τη στιγμή στο Enterprise Greece βρίσκονται παγωμένες τουλάχιστον 10 μεγάλες τουριστικές αναπτύξεις. Κάποτε πρέπει να αξιολογηθούν είτε να εγκριθούν είτε να απορριφθούν».
Αλλαγή λογικής στην ΕΤΑΔ
Στο ίδιο συνέδριο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μίλησε για αλλαγή λογικής στην ΕΤΑΔ (Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου). Όπως είπε η ΕΤΑΔ είναι μια εταιρία με πολλά προβλήματα, τα οποία πλέον αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση με ένα καινούργιο τρόπο.
Σύμφωνα με τον ίδιο με τη βοήθεια της συμβουλευτικής εταιρίας McKinsey θα προχωρήσει η χαρτογράφηση 36 χιλ. ακινήτων και έως 1.000 θα μπουν σε άμεσο πλάνο αξιοποίησης. Το νέο είναι ότι τα ακίνητα αυτά θα ομαδοποιηθούν και θα μπουν σε εταιρίες συμμετοχών και εν τέλει θα πουληθούν εταιρίες και όχι ακίνητα. «Είναι μια άλλη προσέγγιση. Δίνει λύσεις και έχει πιο γρήγορες διαδικασίες».
Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε επίσης στην αξιοποίηση του ακινήτου της ΧΡΩΠΕΙ και της Ανατόλια (Νέα Ιωνία) για τη δημιουργία κοινωνικής κατοικίας σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.
Διαβάστε επίσης: