Skip to main content

Φαρμακοβιομηχανία: Επένδυσε 50 δισ. ευρώ το 2023

Απασχολεί άμεσα περίπου 900.000 άτομα και δημιουργεί περίπου τρεις φορές περισσότερες θέσεις εργασίας έμμεσα

Με επενδύσεις 50 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ε&Α στην Ευρώπη το 2023, η ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας) είναι ο κλάδος που επενδύει το μεγαλύτερο ποσοστό των εσόδων της στην Ε&Α, όπως είναι φανερό και από την ετήσια οικονομική έκθεση που έχει δημοσιεύσει η EFPIA.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα της Ομοσπονδίας, πέρυσι, η Κίνα ξεπέρασε την Ευρώπη όσον αφορά την κυκλοφορία νέων δραστικών ουσιών παγκοσμίως. Και αφού η Ευρώπη έχασε την πρώτη θέση από τις ΗΠΑ ως η κορυφαία περιοχή καινοτομίας στον κόσμο το 2000, αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην τρίτη θέση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η φαρμακοβιομηχανία είναι ο κλάδος υψηλής τεχνολογίας με την υψηλότερη προστιθέμενη αξία ανά απασχολούμενο, σημαντικά υψηλότερη από τη μέση αξία για τις βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας και μεταποίησης. Η φαρμακευτική βιομηχανία είναι επίσης ο τομέας με τον υψηλότερο λόγο επενδύσεων Ε&Α προς καθαρές πωλήσεις. Όπως καταγράφεται στον Πίνακα Αποτελεσμάτων Επενδύσεων Βιομηχανικής Ε&Α της ΕΕ για το 2023, οι βιομηχανίες υγείας συνολικά επένδυσαν περίπου 261,4 δισεκατομμύρια ευρώ σε Ε&Α το 2022, αντιπροσωπεύοντας το 20,9% των συνολικών δαπανών Ε&Α των επιχειρήσεων παγκοσμίως.

Η φαρμακευτική βιομηχανία, όμως, που βασίζεται στην έρευνα είναι αυτή που μπορεί να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην επαναφορά της Ευρώπης στην ανάπτυξη και στη διασφάλιση της μελλοντικής ανταγωνιστικότητας σε μια αναπτυσσόμενη παγκόσμια οικονομία. Το 2023 επένδυσε περίπου 50 δισεκατομμύρια ευρώ σε Ε&Α στην Ευρώπη. Ενώ απασχολεί άμεσα περίπου 900.000 άτομα και δημιουργεί περίπου τρεις φορές περισσότερες θέσεις εργασίας έμμεσα.

Ωστόσο, ο κλάδος αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις. Εκτός από τα πρόσθετα ρυθμιστικά εμπόδια και την κλιμάκωση του κόστους Ε&Α, ο κλάδος ήδη πλήττεται σοβαρά από τις επιπτώσεις των μέτρων δημοσιονομικής λιτότητας που εισήχθησαν από κυβερνήσεις σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης από το 2010.

Στοιχεία της IQVIA (MIDAS Μάιος 2024) δείχνουν ότι το 67,1% των πωλήσεων νέων φαρμάκων που δρομολογήθηκαν κατά την περίοδο 2018-2023 ήταν στην αγορά των ΗΠΑ, έναντι 15,8% στην ευρωπαϊκή αγορά.

Την ίδια περίοδο οι αγορές της Βραζιλίας της Κίνας και της Ινδίας αυξήθηκαν κατά 12,3%, 5,4% και 9,9% αντίστοιχα σε σύγκριση με το μέσο όρο ανάπτυξης της αγοράς 7,4% στις 5 κορυφαίες αγορές της ΕΕ και 8,4% στην αγορά των ΗΠΑ.

Το 2023 η Βόρεια Αμερική αντιπροσώπευε το 53,3% των παγκόσμιων πωλήσεων φαρμακευτικών προϊόντων σε σύγκριση με το 22,7% που κατέγραψε η Ευρώπη. Ο κατακερματισμός της φαρμακευτικής αγοράς της ΕΕ είχε ως αποτέλεσμα ένα επικερδές παράλληλο εμπόριο το οποίο εκτιμήθηκε ότι ανήλθε σε 6.366 εκατ. ευρώ το 2022.

Αυτό, όμως, δεν ωφελεί ούτε την κοινωνική ασφάλιση, ούτε τους ασθενείς και στερεί από τη βιομηχανία πρόσθετους πόρους για τη χρηματοδότηση της Ε&Α. Αυτή τη στιγμή της πολιτικής αλλαγής στην Ευρώπη, η EFPIA ζητά από τους ηγέτες της ΕΕ να συνεργαστούν με τη βιομηχανία για να δημιουργήσουν ευκαιρίες για να καταστήσουν την Ευρώπη παγκόσμιο ηγέτη στις βιοεπιστήμες.