Skip to main content

Χρηματιστήριο – Attica Bank: Γιατί γράφει… τρελά νούμερα στο ταμπλό – Πού «παίζει» το δικαίωμα στην ΑΜΚ

Σε προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης μετά το ξέφρενο ράλι

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τίθεται σήμερα η μετοχή της Attica Bank, η οποία επιστρέφει στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών, μετά την τριήμερη αναστολή διαπραγμάτευσης.

Το «comeback» ενσωματώσει αφενός το reverse split (με αναλογία 100 παλαιές προς 1 νέα μετοχή), αφετέρου το δικαίωμα στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) των 735 εκατ. ευρώ, το οποίο θα διαπραγματεύεται ξεχωριστά έως τις 30 Οκτωβρίου.

Πρόκειται για το τελευταίο βήμα πριν τη μεγάλη κεφαλαιακή ενίσχυση, η οποία θα αναμορφώσει πλήρως την τράπεζα, επιτρέποντας στην Attica Bank να επιστρέψει στον ενάρετο δρόμο της ανάπτυξης και της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας.

Κάπως έτσι, η τιμή της μετοχής, η οποία ξεκίνησε από το 0,52 ευρώ (προσαρμοσμένη τιμή), πραγματοποιεί ένα ξέφρενο ράλι της τάξης του 3.700%, με αποτέλεσμα να εκτοξεύεται στα 20 ευρώ.

Χρηματιστήριο: Τα blue chips που «αδικούνται» από το ταμπλό

Βέβαια, ο τζίρος και ο όγκος είναι αρκετά χαμηλοί, καθώς δεν ξεπερνούν τα 8.200 ευρώ και τα 924 τεμάχια, αντίστοιχα. Κάτι απολύτως φυσιολογικό, δεδομένου ότι δεν υπάρχει μεγάλη διαθέσιμη προσφορά εν όψει της ΑΜΚ.

Από την πλευρά της, η τιμή του δικαιώματος, η οποία είχε ως αφετηρία τα 210 ευρώ, κάνει άλμα στο +23% και στα 259 ευρώ, με την αξία των συναλλαγών να υπερβαίνει τα 62.540 ευρώ στα πρώτα 40 λεπτά της σημερινής συνεδρίασης.

Λόγω των ασυνήθιστα υψηλών μεταβολών, η ΕΧΑΕ αποφάσισε λίγο μετά τις 12.00 το μεσημέρι την προσωρινή αναστολή της διαπραγμάτευσης τόσο της μετοχής, όσο και του δικαιώματος.

Οι νέοι μετοχικοί συσχετισμοί

Μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ και την άσκηση των warrants, κάτι το οποίο θα οδηγήσει στη συγκρότηση του 5ου τραπεζικού πυλώνα της Ελλάδας, η Thrivest των επιχειρηματιών Εξάρχου – Μπάκου – Καϋμενάκη θα ελέγχει τουλάχιστον το 50% + 1 μετοχή του μετοχικού κεφαλαίου.

Το δημόσιο, μέσω του ΤΧΣ (και κατόπιν του Υπερταμειου), θα κατέχει ένα ποσοστό της τάξης του 35% επί των μετοχών της «νέας» Attica Bank, ενώ μην ξεχνάμε ότι με το ποσό των 12 εκατ. ευρώ θα συμμετάσχει στην ΑΜΚ και το καναδικό fund Fiera Capital.

Χρηματιστήριο: Τα «βαριά χαρτιά» που… παίζουν σε τιμές κάτω της λογιστικής αξίας

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)