Skip to main content

Αθανασίου: Tα mega-deals του 2024 που έχουν φέρει «φρέσκα» κεφάλαια σχεδόν 300 εκατ. ευρώ

Φωτ. Lamda Development

Επί προσωπικού: Πώς η εμπροσθοβαρής πολιτική του Οδ. Αθανασίου γεμίζει τα ταμεία της Lamda

Εάν το 2024 έχει αποδείξει κάτι για τον Οδυσσέα Αθανασίου, δηλαδή τον επί 15 συναπτά έτη διευθύνοντα σύμβουλο της Lamda Development, είναι η θεαματική αύξηση της εμπιστοσύνης της αγοράς στις προοπτικές ολοκλήρωσης της mega επένδυσης στο Ελληνικό.

Μια βόλτα στην περιοχή των νοτίων προαστίων, η οποία είναι «πλημμυρισμένη» από γερανούς και μηχανήματα έργου, αρκεί για να αντιληφθεί και ο πλέον δύσπιστος ότι το project προχωρά με γοργούς ρυθμούς.

Ποιες μετοχές δίνουν… πνοή στο Χρηματιστήριο

Κι αυτό, φυσικά, έχει θετικό αντίκτυπο και στη μετοχή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο, η οποία πριν λίγες ημέρες σκαρφάλωσε έως τα 7,7 ευρώ, δηλαδή στα υψηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2023.

Τα deals του 2024

Ο Οδυσσέας Αθανασίου πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό αυτήν τη θετική αλλαγή κλίματος, η οποία παρατηρείται τελευταία και η οποία σχετίζεται άρρηκτα με τους νέους ισχυρούς συμμάχους, όπως είναι για παράδειγμα ο Γιώργος Προκοπίου.

Ο εφοπλιστής όχι μόνο απέκτησε το 2% των μετοχών της Lamda, αλλά και υπέγραψε συμφωνία για την αγορά οικοπέδων, αξίας 120 εκατ. ευρώ (λογιστικό κέρδος 82 εκατ. ευρώ).

Πριν μερικές ημέρες, δε, ο CEO της Lamda προχώρησε σε ακόμη μία ηχηρή συμφωνία, αυτήν τη φορά με την Trade Estates του Ομίλου Fourlis, η οποία απέκτησε οικόπεδα αξίας 31 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη Retail Park εντός του Commercial Hub.

Τον Ιούλιο είχαν προηγηθεί οι πωλήσεις διάφορων οικοπέδων σε Brook Lane, TENBRINKE, Hellenic Ergon και Deadalus Development για οικιστικές αναπτύξεις, ύψους 106 εκατ. ευρώ (λογιστικό κέρδος 76 εκατ. ευρώ).

Κι αυτό, ενόσω ο Οδυσσέας Αθανασίου αφενός τον Ιούνιο ολοκλήρωσε την ανάθεση της κατασκευής του εμπορικού κέντρου Riviera στην ΜΕΤΚΑ του Ομίλου Metlen, αφετέρου τον Μάιο σφράγισε την παρουσία των Εκπαιδευτηρίων ΚΩΣΤΕΑ – ΓΕΙΤΟΝΑ (CGS) στον χώρο του Ελληνικού.

Τον Απρίλιο, δε, «έκλεισε» τη συμφωνία με την Brook Lane για την ανάπτυξη μικτής χρήσης Πύργου, αξίας 500 εκατ. ευρώ.

Γεμίζουν τα ταμεία

Αυτή η εμπροσθοβαρής πολιτική εκ μέρους του Οδυσσέα Αθανασίου έχει σημαντικό αποτύπωμα στη ρευστότητα της Lamda, η οποία βλέπει τα ταμειακά της διαθέσιμα να ξεπερνούν τα 555 εκατ. ευρώ στο α’ εξάμηνο του 2024 (487 εκατ. στα τέλη του 2023), κάτι που επιτρέπει στην εισηγμένη να συνεχίζει το project χωρίς τη λήψη τραπεζικού δανεισμού (με εξαίρεση το Ellinikon Malls).

Μην ξεχνάμε ότι οι συνολικές εισπράξεις από πωλήσεις/μισθώσεις ακινήτων στο Ελληνικό ανέρχονται σε 776 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 297 εκατ. ευρώ αφορούν «φρέσκα» κεφάλαια που μπήκαν στα ταμεία εντός του 2024.

Ντεζαρντάν: Ο Καναδός που συμμετέχει σε (σχεδόν) κάθε προσφορά μετοχών από τις ελληνικές τράπεζες

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)