Skip to main content

Χρηματιστήριο – ΒΙΟΤΕΡ: Δεύτερο διαδοχικό limit up – Το σχέδιο εξυγίανσης, ο μεγάλος δανεισμός και ο… καθηλωμένος τζίρος

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Η χθεσινή ανακοίνωση της διοίκησης έχει αναθερμάνει το ενδιαφέρον των επενδυτών

Ολοταχώς προς δεύτερο διαδοχικό limit up οδεύει η μετοχή της ΒΙΟΤΕΡ στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η οποία από το 2020 διαπραγματεύεται στην Κατηγορία της Επιτήρησης.

Συγκεκριμένα, στο πρώτο κύμα των δημοπρασιών (μεταξύ 11.58 και 12.00), ο τίτλος της εταιρείας, η οποία θεωρείται μία από τις πιο παλιές στην ελληνική αγορά, καταγράφει αύξηση κατά 9,42%, με αποτέλεσμα να αναρριχάται στο 0,302 ευρώ.

Χρηματιστήριο: Με ρευστότητα 2,2 δισ. ευρώ οι «μεσαίοι» – Ποιοι έχουν το μεγαλύτερο ταμείο

Η εν εξελίξει άνοδος επέρχεται σε συνέχεια του χθεσινού +9,52%, με αποτέλεσμα η σωρευτική μεταβολή στο τελευταίο διήμερο να αγγίζει το +20% (από το 0,25 στο 0,30 ευρώ/μετοχή).

Αξίζει να σημειωθεί ότι εξαιτίας του γεγονότος ότι η μετοχή βρίσκεται σε «Επιτήρηση», το όριο της μέγιστης διακύμανσης ανέρχεται στο 10% επί της τιμής εκκίνησης, ενώ ο αριθμός των δημοπρασιών ορίζεται σε μόλις δύο, μία στις 11.58 έως 12.00 και μία στις 17.08 έως 17.10.

Τα σενάρια που ωθούν τη μετοχή

Το διήμερο ράλι για τη ΒΙΟΤΕΡ, η οποία αυτήν την στιγμή διαθέτει κεφαλαιοποίηση μόλις 5,3 εκατ. ευρώ, αποδίδεται στη χθεσινή ανακοίνωση της διοίκησης για την πρόοδο στην εφαρμογή του σχεδίου συγχώνευσης του 2020.

Όπως έκανε γνωστό, η εισηγμένη ολοκλήρωσε την καταβολή των οικονομικών εκκρεμοτήτων προς τους εργαζόμενους, ενώ ξεκίνησε τη μεταβίβαση των ακινήτων προς τις τράπεζες, με στόχο τη μείωση του δανεισμού.

Χαλικιάς: Το «βαρύ» όνομα στο Σικάγο και το deal των 70 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα

Εάν και δεν γίνονται αναφορές σε μεγέθη και αριθμούς, κάτι το οποίο αφήνει πολλαπλά ερωτηματικά στην επενδυτική κοινότητα, δεν είναι λίγοι όσοι αποκωδικοποιούν τις παραπάνω κινήσεις ως σήμα επαναδραστηριοποίησης της ιστορικής τεχνικής εταιρείας.

Αυτή η πεποίθηση ενισχύεται κι από την πρόσφατη οικονομική έκθεση του α’ εξαμήνου, στην οποία γίνεται λόγος για «σχεδιασμό επιστροφής της εταιρείας στην κανονικότητα με στόχο τη διεκδίκηση νέων έργων και την ανάπτυξη του real estate, εκμεταλλευόμενη την πολύχρονη εμπειρία της σε αυτούς τους τομείς».

Όλα αυτά έχουν εντείνει τη φημολογία περί της πιθανότητας εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή, ενώ μην ξεχνάμε ότι στο παρελθόν είχαν κυκλοφορήσει και σενάρια περί πιθανής συγχώνευσης με άλλες εισηγμένες του κατασκευαστικού κλάδου -κάτι βέβαια, που είχε διαψευστεί.

Καθηλωμένος ο τζίρος

Το σίγουρο είναι, πάντως, ότι ο τζίρος της ΒΙΟΤΕΡ παραμένει μέχρι και σήμερα σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα (91.000 ευρώ στο α’ εξάμηνο), με την «καθαρή» ζημιά στο επίμαχο χρονικό διάστημα να ξεπερνά τα 5,3 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά τον τραπεζικό δανεισμό, αυτός υπολογίζεται σε σχεδόν 186 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, εφόσον δεν επιδείξει δείγμα προόδου στην αντιμετώπιση των χρόνιων οικονομικών και κεφαλαιακών προβλημάτων (αρνητικά ίδια κεφάλαια), τότε η μετοχή της ΒΙΟΤΕΡ στο Χ.Α. κινδυνεύει με αναστολή διαπραγμάτευσης και οριστική διαγραφή, με βάση τον νέο κανονισμό της ΕΧΑΕ, ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή το 2025.

Το μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης, σύμφωνα με τα στοιχεία του helex, κατανέμεται σε ποσοστό 17,7% στον Γιώργο Μαυροσκότη, 13,8% στην Αντωνία Κατσαρού, 5,1% στον Ανδρέα Μαυροσκότη, 5,03% στον Κρίστιαν Κομέρ και 5,02% στον Αντώνη Μαυροσκότη.

Χρηματιστήριο: Τα εταιρικά ομόλογα που ξεχωρίζουν στους τελευταίους μήνες – Οι κορυφαίες επιδόσεις του 2024

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)