Ίδρυσε την ΙΛΥΔΑ πριν 32 ολόκληρα χρόνια, ενώ το 2004 κατάφερε να την βάλει πανηγυρικά στο Χρηματιστήριο Αθηνών, κεφαλαιοποιώντας το «θερμό» κλίμα της εποχής.
Παρά τα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν, αλλά και τις κατά καιρούς «αναποδιές» (όπως η ατυχής συνεργασία με τον σταθμό ALTER), η άνθιση του κλάδου των λογισμικών τoν ωφέλησε σημαντικά, καταφέρνοντας όχι μόνο να επουλώσει τις πληγές των προηγούμενων ετών, αλλά και να χτίσει ένα ισχυρό αναπτυξιακό growth.
Ο λόγος για τον Βασίλη Ανυφαντάκη, επικεφαλής και βασικό μέτοχο της εταιρείας (47,1%), ο οποίος σήμερα βλέπει τη μετοχή να φιγουράρει στα υψηλότερα επίπεδα από το 2010.
Μέσα στην εβδομάδα, ο τίτλος της εισηγμένης σκαρφάλωσε έως και άνω των 2 ευρώ, κάτι που οδήγησε την κεφαλαιοποίηση της ΙΛΥΔΑ στα 18 εκατ. ευρώ.
Και φυσικά, ο ιδρυτής και CEO μόνο χαρούμενος μπορεί να είναι απ’ αυτήν την εξέλιξη, η οποία σχετίζεται άρρηκτα με τις ευρύτερα θετικές προοπτικές που αφορούν τόσο το 2024, όσο και τα επόμενα χρόνια.
Το χρηματιστηριακό +50% του φετινού έτους είναι ενδεικτικό του ευοίωνου περιβάλλοντος.
Εκτόξευση μεγεθών
Τα οικονομικά στοιχεία του α’ εξαμήνου έδειξαν ότι ο Βασίλης Ανυφαντάκης διοικεί μια εταιρεία με EBITDA 1,6 εκατ. ευρώ (+75% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023), τζίρο 2,8 εκατ. ευρώ (+35%) και καθαρά κέρδη 1,1 εκατ. ευρώ (+79%).
Κι όλα αυτά ενόσω τα ίδια κεφάλαια αυξήθηκαν κατά 32% (στα 9,2 εκατ. ευρώ), με τον δανεισμό να είναι σχεδόν μηδενικός και τα ταμειακά διαθέσιμα να ξεπερνούν το 1,9 εκατ. ευρώ. Και το σημαντικότερο; Απολαμβάνει ένα υψηλό περιθώριο λειτουργικού κέρδους της τάξης του 57% (από 44% πέρυσι).
«Χτυπώντας» έργα από διάφορους κλάδους της οικονομίας, όπως η εκπαίδευση και η υγεία, ο επικεφαλής της ΙΛΥΔΑ προσβλέπει στην ανάληψη ακόμη περισσότερων συμβάσεων, αξιοποιώντας τον «οργασμό» ψηφιοποίησης χάρη στα γενναιόδωρα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.
Η ελκυστική αποτίμηση
Στα υπέρ του κρητικού επιχειρηματία, ο οποίος γεννήθηκε στο Ηράκλειο το 1960, ξεχωρίζει επίσης η ελκυστική αποτίμηση, η οποία -παρά το φετινό ράλι στη Λεωφόρο Αθηνών- εξακολουθεί να «παίζει» με δείκτη πολλαπλασιαστή κερδοφορίας P/E μόλις στο 10,8x, έχοντας σημαντικό discount τόσο έναντι των εγχώριων ανταγωνιστών, όσο και έναντι του ευρωπαϊκού κλάδου.
Χρηματιστήριο: Τα «βαριά χαρτιά» που… παίζουν σε τιμές κάτω της λογιστικής αξίας
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)