Skip to main content

Ντεζαρντάν: Ο Καναδός που συμμετέχει σε (σχεδόν) κάθε προσφορά μετοχών από τις ελληνικές τράπεζες

Επί προσωπικού: Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι «βάζει» 12 εκατ. ευρώ στην ΑΜΚ της Attica Bank

Ζαν-Γκι Ντεζαρντάν. Αυτό είναι το όνομα του επικεφαλής και διευθύνοντος σύμβουλου του καναδικού fund Fiera Capital, το οποίο πριν λίγες ημέρες αποφάσισε να στηρίξει το… restart της Attica Bank, συμμετέχοντας στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου με το ποσό των 12 εκατ. ευρώ.

Ο έμπειρος manager, ο οποίος έχει μια πλούσια καριέρα 5,5 δεκαετιών (ξεκίνησε να εργάζεται το 1969) και ο οποίος στο παρελθόν έχει διατελέσει και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας του Καναδά, φαίνεται ότι το τελευταίο διάστημα κολακεύεται ολοένα και περισσότερο από τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών.

Οι επενδύσεις στην Ελλάδα

Κι αυτό, διότι πέραν της δεδηλωμένης πρόθεσης επένδυσης στην Attica Bank, εδώ και μερικούς μήνες λαμβάνει μέρος σε σχεδόν κάθε προσφορά μετοχών από τον εγχώριο χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Για παράδειγμα, πριν έναν χρόνο, έδωσε το «παρών» στην Αρχική Δημόσια Προσφορά της Optima Bank. Όμως, δεν έμεινε μόνο εκεί, καθώς συμμετείχε τόσο στο placement της Τράπεζας Πειραιώς, όσο και στο placement της Εθνικής Τράπεζας. Θέση έχει «χτίσει» και στην Τράπεζα Κύπρου, καθώς συγκαταλέγεται στους αγοραστές της πρόσφατης διάθεσης για το 3% των μετοχών της CarVal.

Όλα αυτά μόνο ως ένα θετικό μήνυμα μπορούν να εκληφθούν, καθώς το Fiera Capital, του οποίου ηγείται ο Ζαν-Γκι Ντεζαρντάν, θεωρείται θεσμικός επενδυτής με μακροπρόθεσμο ορίζοντα επενδύσεων.

Assets 159 δισ. δολαρίων

Ας σημειωθεί ότι το καναδικό fund ιδρύθηκε το 2003 και είναι εισηγμένο στο Χρηματιστήριο του Τορόντο. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία αξίας σχεδόν 159 δισ. καναδέζικων δολαρίων, ενώ απασχολεί περισσότερους από 800 εργαζόμενους.

Όσον αφορά τον Ζαν-Γκι Ντεζαρντάν, ο οποίος όπως φαίνεται έχει έρθει για να… μείνει στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά -αν και όλες οι τοποθετήσεις του προς το παρόν περιορίζονται σε ποσοστό κάτω του 5% επί του μετοχικού κεφαλαίου- για χρόνια ήταν επικεφαλής και βασικός μέτοχος της TAL Global Asset Management, την οποία ίδρυσε ο ίδιος το 1972.

Σήμερα, εκτός της θέσης του επικεφαλής στο Fiera Capital, είναι μέλος των διοικητικών συμβουλίων σε Société de Services Financiers Fonds FMOQ, HEC Montréal, DJM Capital και SPACQ Foundation.

Χρηματιστήριο: Τα εταιρικά ομόλογα που ξεχωρίζουν στους τελευταίους μήνες – Οι κορυφαίες επιδόσεις του 2024

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)