Skip to main content

Έξυπνες σήραγγες από τον ΟΣΕ – Ενισχύεται η ασφάλεια των υποδομών

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
Πρόκειται για τις σήραγγες Καλλίδρομου, Όθρυος, Τεμπών, Παναγοπούλας, Περάματος Αιγίου, Πλατάνου, Πλαταμώνα, Κακιάς Σκάλας και Τράπεζας

Με ανανεωμένες υποδομές ασφαλείας οι νέες σήραγγες

Στην αναβάθμιση των υποδομών ασφαλείας των 10 μεγαλύτερων σιδηροδρομικών σηράγγων του ΟΣΕ με τη χρήση έξυπνων ΙοΤ (Διαδίκτυο των Πραγμάτων) συστημάτων στοχεύει σύμβαση που υπεγράφη μεταξύ του ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας) και της κοινοπραξίας Τέρνα – Globiled.

Σκοπός της σύμβασης, αξίας 29,3 εκατ. ευρώ, πλέον ΦΠΑ, είναι η επίλυση επιτακτικών ζητημάτων ασφάλειας των σηράγγων σε ό,τι αφορά την πυρανίχνευση, τον φωτισμό, καθώς και την έλλειψη παρακολούθησης κρίσιμων παραμέτρων της δομικής υγείας τους.

Μετασχηματισμός

Πρόκειται για τις σήραγγες Καλλίδρομου, Όθρυος, Τεμπών, Παναγοπούλας, Περάματος Αιγίου, Πλατάνου, Πλαταμώνα, Κακιάς Σκάλας και Τράπεζας οι οποίες συνολικά είναι 64,94 χιλ.

Ειδικότερα το έργο που ανέλαβε η προαναφερόμενη κοινοπραξία περιλαμβάνει:

Την Ανάπτυξη ολοκληρωμένων έξυπνων συστημάτων πυρανίχνευσης, μέσω εγκατάστασης ΙοΤ αισθητήρων ανίχνευσης καπνού και φωτιάς, που μεταδίδουν σε πραγματικό χρόνο την κατάσταση τους σε έναν κεντρικό πίνακα ελέγχου.

Την Ανάπτυξη έξυπνων σηράγγων για τη παρακολούθηση της δομικής απόκρισης αυτών, σε πραγματικό χρόνο μέσω σύγχρονων ΙοΤ συστημάτων και μεθοδολογιών ενόργανης παρακολούθησης της δομικής υγείας (Real Time Structural Health Monitoring – RTSHM).

Έξυπνο φωτισμό των σηράγγων και την σύμφωνα με τον νόμο φωτοσήμανση των εξόδων κινδύνου με σύστημα τηλε-διαχείρισης.

Περιλαμβάνονται ακόμη υπηρεσίες εκπαίδευσης χρηστών, διαχειριστών και διανομή εκπαιδευτικού υλικού καθώς και οι υπηρεσίες διαχείρισης του συνόλου του έργου.

Φορέας χρηματοδότησης του έργου είναι το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.