Skip to main content

Σκουριές: Η Ελλάδα διεκδικεί το χάλκινο στην παραγωγή χρυσού

Twitter

Περίοπτη θέση διεκδικεί η Ελλάδα στον ευρωπαϊκό χάρτη για τις κρίσιμες πρώτες ύλες

Η πλήρης ανάπτυξη των μεταλλείων από την Ελληνικός Χρυσός, θυγατρική της καναδικής πολυεθνικής Εldorado Gold, θα ενισχύσει τη θέση της Ελλάδας στην παραγωγή χαλκού και μπορεί να την καταστήσει την 3η παραγωγό χώρα χρυσού στην Ευρώπη.

Πρόκειται για πραγματική συνολική επένδυση άνω των 3 δισ. δολ., με οικονομικό αποτύπωμα ύψους 1,5 δισ. δολ. σε Έλληνες προμηθευτές μέσω τοπικών προμηθειών, που θα φτάσουν τα 4 και πλέον δισ. δολ. εντός των επόμενων ετών, εξαγωγές προϊόντων αξίας 1,4 δισ. δολ., που μακροπρόθεσμα μπορούν να φτάσουν τα 13 δισ. δολ. και 0,6 δισ. δολ. φορολογικά έσοδα έως σήμερα, που εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 2,3 δισ. δολ.

Ειδικότερα το έργο των Σκουριών που αφορά την κατασκευή σύγχρονου μεταλλείου χαλκού και χρυσού, έχει εισέλθει στην τελική φάση για την ολοκλήρωσή του, με τη συνολική πρόοδο να ξεπερνά το 76%. Στόχος είναι να ξεκινήσει την εμπορική του λειτουργία στα τέλη του 2025.

Με βάση τη Μελέτη Σκοπιμότητας, η συνολική διάρκεια ζωής του μεταλλείου είναι περίπου 20 έτη και προβλέπεται να έχει ετήσια παραγωγή κατά μέσο όρο 140.000 ουγκιές χρυσού και 67 εκατ. λίβρες χαλκού.

Τα πιθανά και βεβαιωμένα αποθέματα (Σεπτ. 2023) ανέρχονται στους 740.000 τόνους χαλκού και 3,6 εκατ. ουγκιές χρυσού, με εκτιμώμενη διάρκεια ζωής τα 20 έτη. Αποτελεί ένα στρατηγικό επενδυτικό έργο, που θα συνεισφέρει στην αυτάρκεια και την ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής εφοδιαστικής αλυσίδας σε κρίσιμες ορυκτές πρώτες ύλες, όπως ο χαλκός, με αντίστοιχη θετική εξέλιξη για την οικονομική απόδοση των παραγωγών χωρών του μετάλλου, όπως η χώρα μας, ενισχύοντας μεταξύ άλλων και τον γεωστρατηγικό της ρόλο.

Η πορεία των τιμών

Να σημειωθεί ότι η τιμή χαλκού ανήλθε στα 9.563.00 δολ./τόνος στις 11.10.2024 έναντι 7.587.00 δολ./τόνος στις 11.10.2022. Η τιμή χρυσού ανήλθε στα 2.617.25 δολ./ουγκιά στις 11.10.2024 έναντι 1.664,70 δολ./ ουγκιά στις 11.10.2022. Το έργο στις Σκουριές αριθμεί τους 1.010 εργαζόμενους και τους 1.300 έως το τέλος του 2024. Το έργο προβλέπει επίσης υπέργεια αλλά και υπόγεια εκμετάλλευση του κοιτάσματος.

Ειδικότερα, μετά τα πρώτα 10 χρόνια της παραγωγικής του λειτουργίας θα παραμείνει μόνο η υπόγεια εκμετάλλευση σε βάθος που υπολογίζεται να φτάσει τα 1.000 μέτρα με ταυτόχρονη αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος του επιφανειακού μεταλλευτικού χώρου.

Υπάρχει η πρόβλεψη για 40% μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, καθώς και για την ανάπτυξη του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Αποβλήτων & Υδάτων.

Η Ολυμπιάδα

Το υπόγειο Μεταλλείο της Ολυμπιάδας που φτάνει τα 330 μέτρα βάθος, παράγει συμπυκνώματα χρυσού, αργύρου, μολύβδου και ψευδαργύρου, με εκτιμώμενη διάρκεια ζωής τα 15 χρόνια, με σχεδιασμό για την αναβάθμιση του εργοστασίου στην επεξεργασία 650.000 τόνων/έτος ως το 2027.

Έχει ήδη δεχτεί συνολικές επενδύσεις ύψους 800 εκατ. ευρώ και αποτελεί τη βασική πηγή θετικών ταμειακών ροών της εταιρείας. Έχει ήδη επιτευχθεί καθαρισμός 4 εκατ. τόνων παλαιών τελμάτων από προηγούμενους ιδιοκτήτες (1976-1995) μέσω επένδυσης 120 εκατ. δολ. και έχει δημιουργηθεί φυτώριο 1 εκατ. φυτών σε αποκατεστημένη περιοχή.

Συνολικά το μεταλλευτικό έργο της Ελληνικός Χρυσός απαριθμεί σήμερα περισσότερους από 2.000 εργαζόμενους. 9 στους 10 εργαζόμενους στην εταιρεία προέρχονται από την τοπική κοινωνία, της περιοχής της Χαλκιδικής. Στην πλήρη ανάπτυξή του θα απασχολεί 3.000 εργαζόμενους.

Για την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού, η Ελληνικός Χρυσός επενδύει στην επανεκπαίδευση μέρους του υφιστάμενου δυναμικού της στο σύγχρονο Κέντρο Εκπαίδευσης που λειτουργεί, αξιοποιώντας νέες μεθόδους εκπαίδευσης, όπως η βιωματική εκπαίδευση. Για το σκοπό αυτό έχει επενδύσει περισσότερα από 1 εκατ. ευρώ σε προσομοιωτές τεχνολογίας εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας.

Στο πλαίσιο του ψηφιακού της μετασχηματισμού, η εταιρεία έχει υιοθετήσει σύγχρονες τεχνολογίες και μεθόδους. Η εφαρμογή σχεδόν όλων των καινοτόμων τεχνολογιών και εφαρμογών που η εταιρεία αναπτύσσει χρησιμοποιούν ως υποδομή το υπόγειο ιδιωτικό δίκτυο με τεχνολογία κινητής τηλεφωνίας 4ης γενιάς (LTE), που πρώτη η Ελληνικός Χρυσός εγκατέστησε στην Ελλάδα σε υπόγειο μεταλλευτικό έργο και σε βάθος 300μ. κάτω από το έδαφος. Σύμφωνα με την εταιρεία το μεταλλείο των Σκουριών, θα είναι ένα πλήρως αυτοματοποιημένο ψηφιακό μεταλλείο, το οποίο θα περιλαμβάνει τις πλέον καινοτόμες και διαθέσιμες βέλτιστες τεχνολογίες του μεταλλευτικού κλάδου διεθνώς.

Επιπλέον έχει επενδύσει ήδη 120 εκατ. για αποκατάσταση πρακτικών του παρελθόντος, ώστε να επιστρέψει την περιοχή αποκατεστημένη μετά το τέλος της μεταλλευτικής δραστηριότητας και ταυτόχρονα παρακολουθεί 24/7 περισσότερα από 500 σημεία ελέγχου, μέσω του Προγράμματος Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης που καλύπτουν 40.000 εκτάρια γης με αρχικό κόστος εγκατάστασης 4 εκατ. ευρώ και ετήσιο κόστος συντήρησης 2 εκατ.ευρώ. Ιδιαίτερης αξίας αποτελεί ο Χώρος Ξηρής Απόθεσης στον  Κοκκινόλακκα,  επένδυση ύψους 100 εκατ. δολ.