Skip to main content

Χρηματιστήριο – Cenergy: Κάτω των 9 ευρώ για πρώτη φορά από τον Ιούνιο

EUROKINISSI

Απώλειες 11% μέσα στον Οκτώβριο

Σημαντικές πιέσεις δέχεται σήμερα (16/10) η μετοχή της Cenergy στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την εισαγωγή των νέων τίτλων από την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου να διαδραματίζει καίριο ρόλο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγο πριν τις 3.00 το μεσημέρι, η τιμή της εισηγμένης στο ταμπλό διολισθαίνει κατά τουλάχιστον 2,4% και διαμορφώνεται κάτω των 9 ευρώ, για πρώτη φορά από τις 14 Ιουνίου (χαμηλό 4μήνου).

Φέσσας: Από το φλέρτ της Κωτσόβολος στον γάμο με τη Μπενρουμπή

Μάλιστα, λίγο νωρίτερα, η μετοχή είχε «πέσει» έως και τα 8,83 ευρώ, τα οποία αφενός αποτελούν το χαμηλότερο σημείο της ημέρας, αφετέρου συνιστούν το χαμηλότερο σημείο από τις 30 Μαΐου του 2024.

Η καθοδική κίνηση συνοδεύεται από «ζωηρό» επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς μέχρι στιγμής έχουν διακινηθεί 433.384 τεμάχια, συνολικής αξίας 3,8 εκατ. ευρώ, ενώ θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και ένα «πακέτο» 30.9995 τεμαχίων στην τιμή των 8,98 ευρώ (278 χιλ. ευρώ).

Ντεμπούτο για τις νέες μετοχές

Η εν εξελίξει πτώση προς τα χαμηλά 4μήνου, εν πολλοίς, αποδίδεται στην εισαγωγή των 22.222.222 νέων μετοχών, οι οποίες προκύψαν από την ΑΜΚ των 200 εκατ. ευρώ.

Η άντληση των νέων κεφαλαίων, με στόχο τη χρηματοδότηση της μεγάλης επένδυσης στις ΗΠΑ, πραγματοποιήθηκε στην τιμή των 9 ευρώ/μετοχή. Κι αυτό εύλογα ασκεί ορισμένες πιέσεις στη μετοχή.

Χρηματιστήριο – Εισηγμένες: «Έβρεξε» κεφάλαια άνω των 7,8 δισ. ευρώ στην τελευταία 2ετία

Άλλωστε, η τάση είχε διαφανεί καθ’ όλη τη διάρκεια των προηγούμενων ημερών, με τη μετοχή να περιορίζεται μέσα στον Οκτώβριο κατά τουλάχιστον 11%, απομακρυνόμενη από τα ιστορικά υψηλά των 10 ευρώ (κλείσιμο 31η Σεπτεμβρίου).

Ισχυρές αποδόσεις

Παρά τη διψήφια αναδίπλωση, βέβαια, τα αθροιστικά κέρδη της Cenergy παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, υπερβαίνοντας το +25% στο 2024 και το +50% στο 12μηνο.

Η σημερινή αποτίμηση του 1,8 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, αντανακλά δείκτη πολλαπλασιαστή κερδοφορίας P/E ’23 στο 24,4x, P/E ’24 στο 16,2x και P/E ’25 στο 12,4x.

Βελτιωμένη διασπορά

Ας σημειωθεί ότι λόγω της μη συμμετοχής του βασικού μετόχου, δηλαδή της Viohalco, στην πρόσφατη ΑΜΚ, το ποσοστό της ελεύθερης διασποράς έχει βελτιωθεί κατά περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες, κάτι που σημαίνει ότι ανέρχεται πλέον πέριξ του 30%.

Τιλερέι: O «γενναιόδωρος» (προς την Ελλάδα) αναλυτής του S&P

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)