Skip to main content

Χαλικιάς: Το «βαρύ» όνομα στο Σικάγο και το deal των 70 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα

Επί προσωπικού: Ο Αριστείδης Χαλικιάς θα ελέγχει το 14,5% των μετοχών της νέας BriQ

Πολύ πριν αρχίσει να ασχολείται εντατικά με την Ελλάδα, ο Αριστείδης Χαλικιάς είχε καταφέρει να χτίσει ένα βαρύ «όνομα» στις τάξεις της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ.

Επί σειρά ετών ήταν πρόεδρος και βασικός μέτοχος της Republic Bank of Chicago (RBC), η οποία σήμερα διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία 2,6 δισ. δολαρίων και ελέγχει καταθέσεις 2,25 δισ. δολαρίων, αποτελώντας την 22η μεγαλύτερη τράπεζα στην πολιτεία του Ιλινόις.

Χρηματιστήριο – Εισηγμένες: «Έβρεξε» κεφάλαια άνω των 7,8 δισ. ευρώ στην τελευταία 2ετία

Συγχρόνως, με έδρα και πάλι το Σικάγο, «τρέχει» από το 1994 και την εταιρεία ακινήτων Intercontinental Real Estate & Development Corporation.

Η παρουσία στην Ελλάδα

Αριστείδης Χαλικιάς

Το 2011, όμως, αποφασίζει να έρθει στην Ελλάδα, ιδρύοντας την Intercontinental International (ICI), στα πρότυπα της επιτυχημένης αμερικανικής εταιρείας.

Παρά τη βαθιά οικονομική κρίση, η νεόκοπη ICI «αντέχει» στους κραδασμούς και το 2017 εισέρχεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, παίρνοντας ως βασική προίκα ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο ακινήτων από την πρώην Εμπορική Τράπεζα.

«Fast forward» μερικά χρόνια αργότερα: Η ανάγκη για νέα κεφάλαια, αλλά και η προθυμία του ομογενή επιχειρηματία για αναδιάρθρωση του εν Ελλάδι χαρτοφυλακίου φέρνει στο προσκήνιο τη mega συμφωνία με την BriQ του Ομίλου Φέσσα, η οποία έρχεται να «παντρέψει» δύο μεσαίες εταιρείες του real estate, με στόχο τη δημιουργία ενός νέου ισχυρού πόλου στον κλάδο.

Τι προβλέπει το deal

Πριν το εν εξελίξει deal, o Αριστείδης Χαλικιάς ήλεγχε περίπου το 78% των μετοχών της Intercontinental.

Ενόσω έχει μεσολάβησε α) η πώληση 17 ακινήτων, καθώς και β) η μεταβίβαση του 27% των μετοχών στην BriQ έναντι 60 και 9,3 εκατ. ευρώ αντίστοιχα (σχεδόν 70 εκατ. ευρώ στο σύνολο), ο έμπειρος επιχειρηματίας ετοιμάζεται για το τρίτο και τελευταίο βήμα της «χρυσοφόρας» συμφωνίας, το οποίο προβλέπει την πλήρη απορρόφηση της ICI από την BriQ.

Ο ίδιος θα λάβει 1,194 νέες μετοχές της BriQ για κάθε μία μετοχή που διατηρεί μέχρι και σήμερα στην Intercontinental (51,76%).

H «πλούσια» ρευστότητα

Αυτό σημαίνει ότι στην ανανεωμένη και μεγαλύτερη BriQ, η οποία θα αξίζει περίπου 95 εκατ. ευρώ (από 71 εκατ. ευρώ σήμερα) ο ομογενής επιχειρηματίας θα ελέγχει περίπου το 14,5% του μετοχικού κεφαλαίου.

Αυτό αντανακλά μια αξία άνω των 13,5 εκατ. ευρώ για τον Αριστείδη Χαλικιά, ο οποίος μην ξεχνάμε ότι έχει λάβει σημαντική ρευστότητα τόσο από την πώληση των 17 ακινήτων (ακολούθησε γενναιόδωρη επιστροφή κεφαλαίου), όσο κι από την πρόσφατη διάθεση του 27% των μετοχών στην BriQ.

Φέσσας: Από το φλέρτ της Κωτσόβολος στον γάμο με τη Μπενρουμπή

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)