Skip to main content

ΕΥΔΑΠ: Διαγωνισμός για τα νέα γραφεία της, προϋπολογισμού 30 εκατ.

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

Στόχος της εταιρίας ύδρευσης είναι στο νέο βιοκλιματικό ακίνητο που σχεδιάζει να στεγάσει το σύνολο των διοικητικών υπηρεσιών της

Με το διαγωνισμό για τις προμελέτες και τα τεύχη δημοπράτησης συνεχίζει η ΕΥΔΑΠ την προετοιμασία για την κατασκευή του νέου κτιρίου της, προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ.

Στόχος της εταιρίας ύδρευσης είναι στο νέο βιοκλιματικό ακίνητο που σχεδιάζει να στεγάσει το σύνολο των διοικητικών υπηρεσιών της (τα γραφεία των διευθύνσεων και της διοίκησης, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, αίθουσες συσκέψεων, κυλικείο, χώρους αρχείων και αποθηκευτικούς χώρους, καθώς και υπόγειες αλλά και υπέργειες εγκαταστάσεις στάθμευσης).

Η συνολική έκταση του κτιρίου είναι 16.174 τ.μ. ενώ στο έργο που θα δημοπρατηθεί ως μελέτη – κατασκευή περιλαμβάνεται η διαμόρφωση του παρακείμενου ελεύθερου χώρου.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ η επένδυση θα πραγματοποιηθεί με σκοπό την ευρύτερη αναθεώρηση των διαδικασιών στέγασης των υπηρεσιών της επιχείρησης με την εφαρμογή λιγότερο ενεργοβόρων και δύσχρηστων εγκαταστάσεων. Σήμερα οι υπηρεσίες της ΕΥΔΑΠ βρίσκονται κατανεμημένες σε πολλά διαφορετικά κτίρια της Αττικής, με το κόστος συντήρησης και ενοικίασης να καθιστά ασύμφορη τη λειτουργία τους.

243 στρέμματα

Το οικόπεδο όπου πρόκειται να ανεγερθεί το ακίνητο έχει συνολική επιφάνεια 243 στρέμματα και βρίσκεται σε εκτός σχεδίου περιοχή στα όρια του δήμου Γαλατσίου – Νέας Ιωνίας. Στο ίδιο σημείο σήμερα στεγάζεται το Κεντρικό Διοικητικό Κτήριο της ΕΥΔΑΠ και λοιπές εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης των αναγκών της εταιρίας, όπως πρατήρια καυσίμων, αντλιοστάσια, γραφεία, χώροι στάθμευσης και αρκετές ακόμη υποδομές.

Έχει προηγηθεί ανοιχτός αρχιτεκτονικός διαγωνισμός με σκοπό την προσέλκυση αρχιτεκτονικών γραφείων και την παρουσίαση εναλλακτικών λύσεων με κύριο στόχο την εύρεση της βέλτιστης εναλλακτικής. Οι προτάσεις που κατατέθηκαν από τα αρχιτεκτονικά γραφεία αξιολογήθηκαν από Επιτροπή Αξιολόγησης, με βάση κριτήρια σχεδιασμού, όπως τη διαμόρφωση λειτουργικού και ελκυστικού περιβάλλοντος για τους εργαζομένους της ΕΥΔΑΠ, τη συνολική αρχιτεκτονική διαμόρφωση ώστε να εκφραστεί συμβολικά η σημασία της διαχείρισης νερού στη σύγχρονη αστική ζωή, τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού,  και τη σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας.

Το νέο κτίριο διοίκησης της ΕΥΔΑΠ θα κατασκευαστεί σε δύο φάσεις συνεκτιμώντας το χρόνο κατεδάφισης του υφιστάμενου κτιρίου.

Θα πρόκειται για ένα σύστημα κτιρίων το οποίο θα περιλαμβάνει 2 εκτεταμένα ισόγεια, 1 επιμήκη σχηματισμό 3 ορόφων και 4 διακριτούς όγκους στα ανώτερα επίπεδα που γεφυρώνουν το εσωτερικό περιβάλλον δημιουργώντας έναν κοινόχρηστο χώρο (φουαγιέ, κυλικείο, εσωτερικά αίθρια).