Skip to main content

Η Fiera Capital επενδυτής στην Attica Bank

Πρόκειται για θεσμικό επενδυτή γνωστό στο ελληνικό κοινό από μια σειρά τοποθετήσεις όπως αυτές στην αποεπένδυση της Εθνικής Τράπεζας, στην ΑΜΚ της Optima Bank, στην Τράπεζα Πειραιώς κ.α

Με 12 εκατ. ευρώ θα εισέλθει το αμερικανικό fund Fiera Capital στο μετοχικό κεφάλαιο της Attica Bank αποκτώντας μερίδιο από τα αδιάθετα ύψους 60 εκατ. ευρώ της ΑΜΚ, σύμφωνα με ανακοίνωση της τράπεζας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας συνεδρίασε το απόγευμα της Τρίτης προκειμένου να εγκρίνει την είσοδο δύο αμερικανικών fund στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 735 εκατ. ευρώ που βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Οκτωβρίου.

Η είσοδος που έχει «κλειδώσει», ωστόσο, είναι της Fiera -ενός θεσμικού επενδυτή γνωστού στο ελληνικό κοινό από μια σειρά τοποθετήσεις όπως στην αποεπένδυση της Εθνικής Τράπεζας, στην ΑΜΚ της Optima Bank, στην Τράπεζα Πειραιώς κ.λπ. Η Fiera Capital (UK) Limited είναι μία από τις κορυφαίες ανεξάρτητες εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, διαχειριζόμενη περιουσιακά στοιχεία άνω των 116,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ κατά την 30 Ιουνίου 2024.

Σημειώνεται ότι η συμμετοχή της Fiera θα μειώσει ελαφρώς το ποσοστό που θα αναλάβει ο βασικός ιδιώτης επενδυτής της ΑΜΚ, Thrivest (συμφερόντων Εξάρχου-Μπάκου-Καϋμενάκη), ο οποίος σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο προβλέπεται να συνεισφέρει 120 εκατ. ευρώ σε μετρητά και έως 60 εκατ. ευρώ από τα αδιάθετα. Εφόσον εισέλθει και δεύτερο fund στην ΑΜΚ, το ποσοστό της Thrivest θα μειωθεί περαιτέρω, ωστόσο, σε κάθε περίπτωση θα υπερβαίνει σημαντικά το 50% συν μία μετοχή που είναι το ελάχιστο όριο της συμμετοχή του ιδιώτη μετόχου -και αυτό που θα του εξασφαλίσει τον μετοχικό έλεγχο της μη συστημικής τράπεζας.

Η Ελένη Βρεττού, Διευθύνουσα Σύμβουλος του Ομίλου Attica Bank, δήλωσε: «Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που η Fiera Capital εξέφρασε το ενδιαφέρον της να συμμετάσχει στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης της Attica Bank. Το ενδιαφέρον της αποτελεί σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης στις ισχυρές προσπάθειες μετασχηματισμού της τράπεζας και γενικότερα στην ελληνική οικονομία».