Skip to main content

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Ανάδοχος σε δύο έργα διαχείρισης απορριμμάτων

Φωτ. αρχείου

Οριστικός ανάδοχος για δύο έργα διαχείρισης απορριμμάτων στην Κεντρική Μακεδονία αναμένεται να οριστεί εντός των επομένων ημερών ο Όμιλος ΓΕΚ Τέρνα.

Το πρώτο «Κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας υπολειμματικών σύμμεικτων Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) και προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων (ΜΕΑ) Ανατολικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας» προϋπολογισμού 241,881 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων προαίρεσης και ΦΠΑ) είναι δημόσιο έργο και η Τέρνα (θυγατρική για τις κατασκευές του Ομίλου ΓΕΚ Τέρνα) έχει αναδειχθεί προσωρινός ανάδοχος τον περασμένο Μάιο.

H Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) Ανατολικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα κατασκευαστεί στη θέση «Άγιος Αντώνιος» εντός των διοικητικών ορίων της Δημοτικής Ενότητας Βασιλικών του Δήμου Θέρμης της Π.Ε. Θεσσαλονίκης. Βρίσκεται μεταξύ των οικισμών Κάτω Σχολαρίου και Αγίου Αντωνίου. Θα επεξεργάζεται 150.200 τόνους αποβλήτων ανά έτος.

Το δεύτερο έργο θα υλοποιηθεί ως ΣΔΙΤ και αφορά τη «Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων Δυτικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας», εκτιμώμενης αξίας 202 εκατ. ευρώ. Η απόφαση του ΦΟΔΣΑ για την ανακήρυξη προσωρινού αναδόχου δημοσιοποιήθηκε χθες. Στο ΣΔΙΤ ο Όμιλος ΓΕΚ Τέρνα συμμετέχει με τη θυγατρική του Τέρνα Ενεργειακή (ο κλάδος διαχείρισης απορριμμάτων θα παραμένει στη ΓΕΚ Τέρνα, έπειτα από την πώληση της προαναφερόμενης θυγατρικής) και σε κοινοπραξία με την Τιτάν.

Η ΜΕΑ Δυτικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα είναι δυναμικότητας 300.000 τόνων, θα κατασκευαστεί κοντά στη χωματερή Μαυροράχης. Θα εξυπηρετεί 9 δήμους της δυτικής πλευράς του νομού Θεσσαλονίκης (Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Βόλβης, Δέλτα, Κορδελιού – Ευόσμου, Λαγκαδά, Νεάπολης – Συκεών, Παύλου Μελά, Χαλκηδόνος, Ωραιοκάστρου), το 60% του κεντρικού Δήμου Θεσσαλονίκης, το σύνολο των δήμων των νομών Πέλλας, Ημαθίας και Πιερίας, καθώς και τον Δήμο Παιονίας Κιλκίς.