Skip to main content

Επιμελητήρια: Με πολιτικό πρόσημο και σε κλίμα πόλωσης οι εκλογές – Σε πρώτο πλάνο η μάχη Μπρατάκου – Σοφιανού στο ΕΒΕΑ

Έντονα κομματική χροιά η υποψηφιότητα Μπρατάκου - Υπερκομματικό προφίλ ο συνδυασμός Σοφιανού

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές σε 59 επιμελητήρια της χώρας, οι οποίες αναμένεται να διεξαχθούν σε έντονο κομματικό χρώμα και κλίμα πόλωσης σε πολλές περιφέρειες, μετά και τις συνεχείς αναβολές των αρχαιρεσιών τα τελευταία χρόνια.

Έχει προηγηθεί η ανάδειξη νέου προέδρου στον ΣΕΒ στο πρόσωπο του Σπύρου Θεοδωρόπουλου, με αντίπαλο την Ιουλία Τσέτη στην κούρσα της διαδοχής του Δημήτρη Παπαλεξόπουλου, μετά από δυνατή προεκλογική εκστρατεία για πρώτη φορά στον Σύνδεσμο, καθώς εκδήλωσαν πρόθεση για διεκδίκηση της προεδρίας δύο υποψήφιοι.

Μπορεί για τον ΣΕΒ, ο οποίος έστησε κάλπες μετά από έναν και πλέον αιώνα, να ήταν πρωτόγνωρη διαδικασία, για τις επιμελητηριακές εκλογές, όμως, καθώς αποτελούν ένα είδος βαρόμετρου, η ένταση θα είναι δεδομένη, καθώς διεξάγονται σε μια συγκυρία διαταραχών στο πολιτικό σκηνικό, με τις δημοσκοπήσεις να καταγράφουν απογοήτευση των πολιτών και των επαγγελματιών, κατακερματισμό των κομμάτων της αντιπολίτευσης και αποδυνάμωση του κυβερνώντος κόμματος. Όπως σημειώνουν στελέχη της αγοράς, το κλίμα πολώνεται καθώς πλησιάζουν οι εκλογές και παρά το γεγονός ότι οι υποψήφιοι προσέρχονται με στόχο να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των μελών τους, αναπόφευκτα επικρατούν οι συσχετισμοί των πολιτικών δυνάμεων.

Σημειώνεται ότι τα επιμελητήρια έχουν συνεργασία με την πολιτεία και την τοπική αυτοδιοίκηση και αποτελούν βασικό σύμβουλο της κυβέρνησης σε θέματα εμπορίου και βιομηχανίας, όπου υπάρχουν σήμερα μια σειρά από «ανοιχτά μέτωπα», αλλά και ευκαιρίες που συνδέονται με ευρωπαϊκούς πόρους από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με ενημέρωση από την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ), οι εκλογές του 2024 θα πραγματοποιηθούν το διάστημα μεταξύ 15 Νοεμβρίου και 15 Δεκεμβρίου, σε ημερομηνία που θα ορίσουν τα διοικητικά συμβούλια των επιμελητηρίων ανά την επικράτεια, σε όλα (59) τα τοπικά επιμελητήρια της χώρας.

7 χρόνια χωρίς κάλπες

Οι εκλογές του επιχειρηματικού κόσμου διεξάγονται κάθε 4 χρόνια, ωστόσο, τελευταία αναμέτρηση είχαμε το 2017, καθώς οι αρχαιρεσίες του 2021 αναβλήθηκαν λόγω της πανδημίας.

Αναβλήθηκαν όμως και το 2022 λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ ακολούθησε άλλη μια αναβολή το 2023, έτος εθνικών και αυτοδιοικητικών εκλογών, καθώς έγινε αποδεκτό το αίτημα πολλών επιχειρηματιών που συμμετείχαν ως υποψήφιοι και δεν είχαν χρόνο και για επιμελητηριακές προεκλογικές εκστρατείες.

Αυτό το διάστημα οριστικοποιούνται οι συμμετέχοντες στους συνδυασμούς και τακτοποιούνται οικονομικές υποχρεώσεις, καθώς οι εκλογείς πρέπει να είναι ταμειακώς ενήμεροι. Πολλά στελέχη έχουν ήδη ανακοινώσει τις υποψηφιότητές τους, ωστόσο στο επόμενο διάστημα θα οριστικοποιηθούν τα ψηφοδέλτια. Εξάλλου, ο νόμος δίνει περιθώριο έως και 30 ημέρες πριν από τις εκλογές για την κατάθεση των συνδυασμών.

Σε πρώτο πλάνο το ΕΒΕΑ

Σε πολλές περιφέρειες της χώρας οι τόνοι έχουν ανέβει, ενώ αναπόφευκτα σε πρώτο πλάνο μπαίνει στην Αθήνα το ΕΒΕΑ, το δεύτερο μεγαλύτερο επιμελητήριο της χώρας (μετά το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών), με μέλη πάνω από 100.000 επιχειρήσεις και με επικεφαλής σήμερα τη Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου, την πρώτη γυναίκα σε αυτή τη θέση από το 2022.

Τρία χρόνια από την αδόκητη απώλεια του Κωνσταντίνου Μίχαλου, ο Γιάννης Μπρατάκος θα διεκδικήσει απέναντι στον Νίκο Σοφιανό, 30 Νοεμβρίου και 1-2 Δεκεμβρίου, την προεδρία του ΕΒΕΑ. Υπενθυμίζεται ότι ο Γιάννης Μπρατάκος, που πήρε τη θέση του Κων. Μίχαλου το 2021, τότε γενικός διευθυντής της Ν.Δ., παραιτήθηκε μετά την απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να του αναθέσει καθήκοντα γενικού γραμματέα Πρωθυπουργού. Τόσο ο Γιάννης Μπρατάκος όσο και ο Νίκος Σοφιανός προέρχονται από τους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος, με τον δεύτερο να προωθεί την ιδέα της επιχειρηματικότητας που δεν υπηρετεί κομματικές σκοπιμότητες.

Όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, ο κ. Μπρατάκος μεταφέρει μια πολύ έντονη κομματική χροιά σε αυτές τις εκλογές του επιμελητηρίου, με αποτέλεσμα η φθορά που έχει υποστεί η κυβέρνηση από τις αστοχίες της, αλλά και τα παράπονα που υπάρχουν από πολλούς επιχειρηματίες για τη φορολογική αντιμετώπισή τους να τον επηρεάσουν.

Από την πλευρά του, ο συνυποψήφιός του, ο κ. Σοφιανός, έχει παρουσιάσει τον συνδυασμό του με υπερκομματικό προφίλ, εστιάζοντας στα συμφέροντα των μελών του ΕΒΕΑ, με σύνθημα «Το ΕΒΕΑ στα μέλη του», και όχι στις πολιτικές του καταβολές και στοχεύει να προσελκύσει ευρύ φάσμα επιχειρηματιών, οι οποίοι επιθυμούν έναν ανανεωμένο ρόλο του επιμελητηρίου.

Ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία του για τη χαμηλή συμμετοχή των μελών στις εκλογές και προσδοκά ότι θα βοηθήσει για να αντιστραφεί το φαινόμενο κι εκεί μάλλον θα κριθούν πολλά.

Στο πρώτο επιμελητήριο της χώρας, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας, κυριαρχεί ο Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, νυν πρόεδρος και επικεφαλής του συνδυασμού «Το Επιμελητήριό μας», έχοντας ανακοινώσει τους 220 πρώτους υποψηφίους. Κυρίαρχη δύναμη επίσης στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς (ΕΒΕΠ) αποτελεί ο Βασίλης Κορκίδης, ο οποίος παρουσίασε πρόσφατα τους 100 υποψηφίους του ενιαίου επιμελητηριακού συνδυασμού «Επιχειρηματική Ανάπτυξη Πειραιά», σε ένα ψηφοδέλτιο «ενιαίο, ανοικτό στην επιχειρηματικότητα και αντιπροσωπευτικό ανά κλάδο, δραστηριότητα, εντοπιότητα, αξιολόγηση και επιλογή».

Ανακοινώσεις αναμένονται και από το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο (ΒΕΑ) που όρισε εκλογές 30 Νοεμβρίου και 1 & 2 Δεκεμβρίου.

Πάτρα

Οι τόνοι έχουν ανέβει σε μεγάλα επιμελητήρια, όπως στην Πάτρα, με πάνω από 20.000 μέλη, όπου μέχρι σήμερα έχουν ανακοινώσει τις προθέσεις τους για τη διεκδίκηση της ηγεσίας τρεις υποψήφιοι. Υποψηφιότητα για το επιμελητήριο στην αχαϊκή πρωτεύουσα έχει δηλώσει ο Πλάτων Μαρλαφέκας, μέλος της επιχειρηματικής οικογένειας που ελέγχει τη Λουξ, σημερινός πρόεδρος του επιμελητηρίου και της Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, καθώς και επικεφαλής στον πανελλήνιο φορέα ΕΦΕΠΑΕ. Ο κ. Μαρλαφέκας κατεβαίνει για τρίτη θητεία έχοντας απέναντί του δύο ακόμη υποψηφίους, τον Αντώνη Κουνάβη, πρόεδρο της ΔΕΕΠ Ν.Δ. Αχαΐας, και τον εκδότη της εφημερίδας «Πελοπόννησος», Θεόδωρο Λουλούδη.

Οι κόντρες των υποψηφίων τροφοδοτούν σχεδόν σε καθημερινή βάση τα τοπικά μέσα, με τον ανταγωνισμό να κλιμακώνεται εν όψει της κάλπης, ενώ η απερχόμενη ηγεσία φέρεται να ετοιμάζει απολογισμό πεπραγμένων.

Σημειώνεται ότι, πέραν των παραπάνω 3, υπάρχουν και μικρότεροι συνδυασμοί στο Αίγιο. Βορειότερα, στο Επιμελητήριο Έβρου, ακόμη μια θητεία διεκδικεί ο Χριστόδουλος Τοψίδης, περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, εκ των ανταρτών της Ν.Δ. στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές, έχοντας απέναντί του την Ελένη Ιντζεπελίδου και τον Κώστα Χατζηκωνσταντίνου. Επίσης, τρεις συνδυασμοί μέχρι στιγμής διεκδικούν την ηγεσία και στο Επιμελητήριο Ξάνθης, με επικεφαλής τους Γιάννη Αθανασιάδη, Σωτήρη Τσιακίρογλου και Στέλιο Μωραΐτη.

Στα Χανιά βάζει ξανά υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΕΒΕΧ ο σημερινός πρόεδρος Αντώνης Ροκάκης, ενώ έχουν γνωστοποιήσει ότι θα διεκδικήσουν τη θέση και οι Γιώργος Σχοινοπλοκάκης, Περικλής Χηνόπουλος και Στράτος Μπαλαντίνος. Στο Ηράκλειο θέτει εκ νέου υποψηφιότητα ο Μανώλης Αλιφιεράκης, πρόεδρος Επιμελητηρίου Ηρακλείου και υπεύθυνος ΓΕΜΗ & Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων της ΚΕΕΕ, διεκδικώντας τρίτη θητεία, ενώ έχει ανακοινώσει υποψηφιότητα και ο Μανώλης Κουμαντάκης, τ. πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου, πρόεδρος Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, Βαγγέλης Καρκανάκης, τωρινό μέλος του Δ.Σ., πρώην γ.γ. Επιμελητηρίου Ηρακλείου (2006- 2011), καθώς και ο επιχειρηματίας, Βασίλης Βερτούδος.

Η διαδικασία

Σύμφωνα με διευκρινιστική εγκύκλιο του υπουργείου Ανάπτυξης, εν όψει των αρχαιρεσιών στα επιμελητήρια την περίοδο 15 Νοεμβρίου έως 15 Δεκεμβρίου, οι συμμετέχουσες στη διαδικασία εταιρείες πρέπει να έχουν συμπληρώσει ένα έτος από την εγγραφή τους στο επιμελητήριο και να είναι ταμειακά ενήμερες – να έχουν πληρώσει τη συνδρομή τους στο επιμελητήριο και να έχουν καταβάλει τα τέλη τήρησης μερίδας στο ΓΕΜΗ μέχρι και το 2023.

Στις περιπτώσεις φυσικών προσώπων αρκεί η καταβολή της ετήσιας συνδρομής στο οικείο επιμελητήριο. Κάθε ανώνυμη εταιρεία-μέλος, ανεξάρτητα από τον τρόπο διοίκησής της (διοικητικό συμβούλιο ή σύμβουλο-διαχειριστή κατά τον ν.4548/2018), δικαιούται μέχρι 3 ψήφους και μπορεί να ορίσει 3 εκπροσώπους της για συμμετοχή στις εκλογές.

Στις περιπτώσεις ομόρρυθμων εταιρειών, δικαίωμα ψήφου έχουν 2 ομόρρυθμοι εταίροι, στις ετερόρρυθμες 2 ομόρρυθμοι εταίροι ή ένας ομόρρυθμος κι ένας ετερόρρυθμος και στις περιπτώσεις Ευρωπαϊκών Ομίλων Οικονομικού Σκοπού ισχύει ό,τι για τις ομόρρυθμες εταιρείες, δηλαδή δικαίωμα 2 ψήφων. Για τις Ευρωπαϊκές Εταιρείες ισχύει ό,τι και για τις Ανώνυμες Εταιρείες, δηλαδή δικαίωμα 3 ψήφων. Επίσης, στην περίπτωση των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚΟΙΝΣΕΠ), Κοινωνικών Συνεταιρισμών Περιορισμένης Ευθύνης (ΚοινΣΠΕ) και τις Ενεργειακές Κοινότητες προβλέπονται 2 ψήφοι.