Skip to main content

Νέος Οικοδομικός Κανονισμός: Αντιπαράθεση επιχειρημάτων στο ΣτΕ για τα ύψη και τον όγκο των κτιρίων

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Τι συζητήθηκε στην εκδίκαση της συνταγματικότητας του ΝΟΚ

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι η παράθεση των επιχειρημάτων των δύο πλευρών, ενώπιον των μελών της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για την υπόθεση περί αντισυνταγματικότητας διατάξεων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) για τα ύψη και το μέγεθος των κτιρίων.

Στη γεμάτη αίθουσα του ΣτΕ, ενδεικτικό του ενδιαφέροντος για το θέμα που έχει προκύψει, παρέμβαση έκαναν δικηγόροι που εκπροσωπούν κατασκευαστικές εταιρείες και το ΤΕΕ από τη μια πλευρά και από την άλλη την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΕ) και τον δήμο Αλίμου, που πρωτοστατεί ενάντια στις επίμαχες διατάξεις του ΝΟΚ.

Παρέστη και μίλησε και ο ίδιος ο δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης, καθώς οι οικοδομικές άδειες οι οποίες έφεραν τη υπόθεση στο ανώτατο δικαστήριο βρίσκονται στην περιοχή του.

Από την πλευρά του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας την υπεράσπιση της συνταγματικότητας των διατάξεων του ΝΟΚ έχουν αναλάβει οι δικηγόροι του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, Θεόδωρος Στριλάκος και Κωνσταντίνα Χριστοπούλου.

Οι υπερασπιστές των διατάξεων του ΝΟΚ τόνισαν τις περιβαλλοντικές ωφέλειες από την εφαρμογή του, καθώς αποδίδεται περισσότερος ελεύθερος κοινόχρηστος χώρος και παράλληλα επιτυγχάνεται βελτίωση της ενεργειακής συμπεριφοράς των κτιρίων, σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται για πολεοδομικό σχεδιασμό.

Η αντίθετη πλευρά υποστήριξε ότι η αύξηση του όγκου και των υψών των κτιρίων επιβαρύνει τις ήδη επιβαρυμένες μεγάλες πόλεις και ο ΝΟΚ από τη στιγμή που παρεμβαίνει στα μεγέθη των κτιρίων ανατρέπει τον υφιστάμενο πολεοδομικό σχεδιασμό.

Ο πρόεδρος του ΣτΕ Μιχάλης Πικραμένος ζήτησε από όλες τις πλευρές να υποβάλλουν υπομνήματα εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος προκειμένου το δικαστήριο να λάβει στη συνέχεια την απόφασή του.

Στην Ολομέλεια του ΣτΕ κρίνεται σήμερα ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμών των κτιρίων