Skip to main content

Λάτση: Το «διαζύγιο» με τη Lamda και οι επενδύσεις σε 3+1 εταιρείες του Χρηματιστηρίου

Επί προσωπικού: Η Μαριάννα Λάτση εμφανίζεται αρκετά δραστήρια το τελευταίο διάστημα

Σίγουρα η κίνησή της να αποκτήσει το 10% της «χρυσοφόρας» Αττικής Οδού από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δεν πέρασε απαρατήρητη από τα ραντάρ των αγορών, με τη Μαριάννα Λάτση να εμφανίζεται ιδιαιτέρως δραστήρια το τελευταίο χρονικό διάστημα, επηρεάζοντας θετικά και το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Άλλωστε, η πολυσχιδής επιχειρηματίας, με το «βαρύ» και ιστορικό επώνυμο, φαίνεται ότι παίζει… μπάλα σε τουλάχιστον 3+1 εισηγμένες.

Η είσοδος στις κατασκευές

Η αρχή έγινε το 2021, όταν η Μαριάννα Λάτση έσπευσε να επενδύσει στις κατασκευές, αγοράζοντας ποσοστό 7,59% επί του μετοχικού κεφαλαίου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Πωλητές ήταν οι Ολλανδοί της Reggeborgh, με την τιμή διάθεσης να διαμορφώνεται στα 11,20 ευρώ (88 εκατ. ευρώ το αντίτιμο), κάτι που σημαίνει ότι το μέχρι στιγμής κέρδος για τη Λάτση ξεπερνά το +56%, δεδομένου ότι η σημερινή τιμή της μετοχής ανέρχεται στα 17,5 ευρώ (υψηλό 24 ετών).

Περιστέρης: Το «big boss» των ελληνικών αυτοκινητόδρομων και οι επιλογές για spin off σε Παραχωρήσεις & Αττική Οδό

Το βήμα στο real estate

Έναν χρόνο αργότερα, δηλαδή το 2022, η ίδια έκανε ακόμα ένα σημαντικό επενδυτικό βήμα, αποκτώντας το 5,35% των μετοχών της Dimand, στο πλαίσιο της αρχικής δημόσιας εγγραφής της εταιρείας του Δημήτρη Ανδριόπουλου. Η επιχειρηματίας και επικεφαλής του family office Latsco κλήθηκε να καταβάλει 15 εκατ. ευρώ.

Πέρυσι, παράλληλα, η Μαριάννα Λάτση επένδυσε και στην Trade Estates, δηλαδή την εταιρεία διαχείρισης ακινήτων του Ομίλου Φουρλή. Απέκτησε το 4,2% των μετοχών έναντι 8 εκατ. ευρώ.

Και στις δύο τελευταίες κινήσεις, βέβαια, το discount στον κλάδο του real estate, σίγουρα, δεν βοηθά στην καταγραφή υψηλών υπεραξιών, κάτι το οποίο ωστόσο, δεν αποκλείεται να αλλάξει στο μέλλον, ενόσω τα επιτόκια δανεισμού των κεντρικών τραπεζών «ψαλιδίζονται».

Η αποχώρηση από τη Lamda

Εκτός όλων αυτών, η Μαριάννα Λάτση κατέχει και το 1/3 από το οικογενειακό μετοχικό μερίδιο στο «βαρύ πυροβολικό» της Helleniq Energy (τα υπόλοιπα 2/3 ανήκουν στα αδέρφια της, Σπύρο και Μαργαρίτα Λάτση), το οποίο υπολογίζεται στο 40,4%.

Αντίθετα, στην περίπτωση της Lamda Development, η επιχειρηματίας αποφάσισε να αποχωρήσει το 2020, διαθέτοντας το σύνολο της μέχρι πρότινος συμμετοχής της, κατόπιν διαφωνιών και ενστάσεων με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας Λάτση για τον επιχειρηματικό προσανατολισμό της εταιρείας.

Βέβαια, αυτή η εξέλιξη τής εξασφάλισε μια μεγάλη ποσότητα ρευστότητας, μέσω της οποίας χρηματοδότησε τις μετέπειτα κινήσεις σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Dimand, Trade Estates και εσχάτως Αττική Οδό.

Κοντόπουλος: Η λίστα… αναμονής, η μοναδική περίπτωση στην Ευρωζώνη και ο μαραθώνιος

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)