Skip to main content

Ελληνικά Γαλακτοκομεία: Επένδυση στρατηγικής σημασίας στην Κύπρο

Παραγωγική μονάδα υπ' αριθμόν 8

Την όγδοη παραγωγική του μονάδα εγκαινίασε χθες στην Κύπρο ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία, ο οποίος έχει υπό τη σκέπη του τις μάρκες Όλυμπος, Τυράς, Ροδόπη, Αγνό, Δουμπιά και Κλιάφα και έχει μετεξελιχθεί σε μια από τις ισχυρότερες ελληνικές βιομηχανίες τροφίμων. Η δυναμική του τζίρου φέτος αναμένεται να διαμορφωθεί λίγο πάνω από 650 εκατ.ευρω ενώ η επόμενη διετία θα είναι περίοδος ωρίμανσης των επενδύσεων που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα.

Αναλυτικότερα, σχετικά με το νέο εργοστάσιο  στην Κύπρο βρίσκεται στην Λευκωσία στη βιομηχανική περιοχή του Τσερίου. Πρόκειται για μία επένδυση που αγγίζει τα 70 εκατ. ευρώ. Η συγκεκριμένη παραγωγική εγκατάσταση παράγει χαλλούμι ΠΟΠ και αναρή με δυναμικότητα 18.000 τόνους χαλλουμιού ετησίως. Επισημαίνεται ότι η συνολική παραγωγή χαλλουμιού στην Κύπρο το 2023 έφτασε τους 43.000 τόνους. Αυτό δείχνει τη δυναμική της επένδυσης του θεσσαλικού ομίλου, ο οποίος  μπορεί να καλύψει το 40% της ετήσιας συνολικής ποσότητας χαλλουμιού που παράγει η Κύπρος.

Ο τζίρος της κατηγορίας χαλλουμιού στη Μεγαλονησσο ανέρχεται σε 300 εκατ.ευρω με το 97% να αφορά σε εξαγωγές.

Όπως ανέφερε χθες στο πλαίσιο των εγκαινίων η αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικά Γαλακτοκομεία κα Ζωή Σαράντη «το εργοστάσιο στην Κύπρο είναι μία επένδυση στρατηγικής σημασίας για τον όμιλο καθώς προσθέτει το χαλλούμι στο προϊοντικό του χαρτοφυλάκιο. Αξιοποιώντας την παρουσία στις διεθνείς αγορές και τη θετική εικόνα που έχει χτίσει ο όμιλος ως ποιοτικός και αξιόπιστος παραγωγός αυθεντικών γαλακτοκομικών προϊόντων, θα είναι σε θέση να προσφέρει στους πελάτες του εξωτερικού μία ολοκληρωμένη σειρά προϊόντων που θα περιλαμβάνουν τη φέτα, το χαλλούμι και το ελληνικό γιαούρτι. Ευελπιστούμε ότι η εγκατάσταση αυτή θα δώσει νέα ώθηση στην ανάπτυξη του χαλλουμιού και θα αποκαλύψεις συνέργειες που μπορούν να επιτευχθούν μέσα από την κοινή παρουσία ελληνικών και κυπριακών προϊόντων στις διεθνείς αγορές».

Τα παραγόμενα προϊόντα με γάλα από τοπικούς παραγωγούς θα διατίθενται στην κυπριακή και ελληνική αγορά και κατά το μεγαλύτερο ποσοστό τους σε αγορές του εξωτερικού. Εξάλλου από τις εξαγωγικές πωλήσεις προέρχεται σχεδόν το 60% του συνολικού τζίρου του ομίλου που σύμφωνα με τον διευθύνων σύμβουλο κ. Στέλιο Σαράντη φέτος   «φλερτάρει» με έσοδα άνω των 650 εκατ. ευρώ.

Πλέον η παραγωγική δυναμική του ομίλου μεταφράζεται σε πέντε μονάδες στην Ελλάδα σε Τρίκαλα ( δύο εργοστάσια Τυράς- Κλιάφα), Λάρισα (Όλυμπος), Χαλκιδική (Δουμπιά) και Ξάνθη (Ροδόπη), μια στη Κύπρο ενώ διαθέτει παραγωγική παρουσία σε Ρουμανία και Βουλγαρία (United Milk Co). Όπως ανέφερε ο κ. Στέλιος Σαράντης εάν ανέβουν οι όγκοι πωλήσεων της ΑΓΝΟ θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να αξιοποιηθεί και η υφιστάμενη μονάδα, η οποία παραμένει ανενεργή για περίπου 15 χρόνια.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα ο όμιλος ολοκλήρωσε και την επένδυση στην Ρουμανία, ύψους 40 εκατ. ευρώ που αφορά στην δημιουργία νέων ψυχόμενων χώρων logistics. Μέχρι το τέλος του 2024, η εγκατάσταση logistics θα είναι πλήρως λειτουργική και θα ενσωματωθεί με το γαλακτοκομείο της εταιρείας που βρίσκεται σε όμορη έκταση.

Σχετικά με την ΑΓΝΟ που για την ώρα τα προϊόντα της διατίθενται στη βόρεια Ελλάδα, η