Skip to main content

O OTE λέει nein, η Λάτση παίζει σε τριπλό ταμπλό και για Καραμανλή – Σαμαρά…τριτώνει το καλό

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Πού δίνουν για τρίτη φορά ραντεβού οι δύο πρώην πρωθυπουργοί και τι σχεδιάζει η Μαριάννα Λάτση

Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, καθιερώνονται πια ως «δίδυμο» – ένα δίδυμο που στέλνει μηνύματα προς τη ΝΔ και το Μαξίμου και όποιος θέλει τα λαμβάνει.

Μετά την κοινή εμφάνισή τους σε δύο παρουσιάσεις βιβλίων και κυρίως έπειτα από την ηχηρή απουσία τους από το πάρτι στη Ρηγίλλης, δίνουν ραντεβού για τρίτη φορά.

Θα βρεθούν από κοινού σε εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών για την απονομή των Βραβείων «Βιώσιμης – Καινοτόμου και Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας», την ερχόμενη Δευτέρα στις 14 Οκτωβρίου 2024, στις 18:30, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

Μεταξύ των βραβευθέντων θα είναι αθλητές που διακρίθηκαν στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες, η ποδοσφαιρική ομάδα του Ολυμπιακού που κατέκτησε το Conference League και η ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού που κατέκτησε την Euroleague.

 Παίζει… μπάλα η Μαριάννα Λάτση

Σε τουλάχιστον τρεις εισηγμένες εταιρείες παίζει… μπάλα το family office της Μαριάννας Λάτση, η οποία μόλις πριν λίγες ημέρες απέκτησε το 10% της Αττικής Οδού, σ’ ένα deal που συζητήθηκε αρκετά από την αγορά. Μέσω της Latsco, η πολυσχιδής επιχειρηματίας διαθέτει:

α) το 7,59% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με την οποία συνεργάζεται και στην περίπτωση της Αττικής Οδού,

β) το 5,35% της Dimand, η οποία ανήκει στον Δημήτρη Ανδριόπουλο, καθώς και

γ) το 4,2% της Trade Estate, δηλαδή της εταιρείας διαχείρισης ακινήτων του Ομίλου Φουρλή.

Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί και η συμμετοχή στη Helleniq Energy, όπου η Μαριάννα Λάτση κατέχει το 1/3 του οικογενειακού μεριδίου (40,4%). Όσον αφορά τη Lamda Development, τέλος, η οποία ανήκει στον αδερφό της, Σπύρο Λάτση, υπενθυμίζεται ότι η Latsco έχει αποεπενδύσει από το 2020.

Τεχνητή νοημοσύνη και στον ΟΤΕ

Μιλώντας για επενδύσεις, η Deutsche Telekom (Telekom) βασική μέτοχος του ΟΤΕ, σχεδιάζει την ανάπτυξη της έως το 2027, μέσω της συστηματικής χρήσης της Τεχνητής Νοημοσύνης και των οικονομιών κλίμακας σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται.  «Ξεκινάμε το επόμενο στάδιο», ανέφερε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Telekom, Tim Höttges, παρουσιάζοντας τους νέους χρηματοοικονομικούς στόχους, με αφορμή την Ημέρα Κεφαλαιαγορών (Capital Markets Day) στη Βόννη.

«Τα τελευταία χρόνια, η στρατηγική μας μάς οδήγησε στην πρώτη θέση στην Ευρώπη. Πετύχαμε ή και ξεπεράσαμε σχεδόν όλους τους στόχους μας, με αποτέλεσμα η αξία μας σήμερα να είναι μεγαλύτερη από εκείνη όλων των τηλεπικοινωνιακών παρόχων συνολικά στην ήπειρο όπου δραστηριοποιούμαστε. Θα αξιοποιήσουμε αυτή τη θέση στο μέλλον, για παράδειγμα, με πιο εντατική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης» σημείωσε ο ίδιος.

Δύο αναφορές είχε σε δραστηριότητες που αφορούν τον ΟΤΕ η Dominique Leroy (Board Member Europe της Τ) στην παρουσίαση της για την πορεία των εταιριών της Τ στην Ευρώπη. Η πρώτη ήταν για την εφαρμογή ψηφιακών συναλλαγών Payzy που υλοποιήθηκε και παρεχεται από το ΟΤΕ. Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα διάθεσή του έχει προχωρήσει και πλέον λανσάρεται και από άλλες εταιρίες του γερμανικού Ομίλου.

Η δεύτερη αφορά το mAIgov, έργο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που υλοποίησε ο ΟΤΕ με υπεργολάβους τις Accenture UBITECH, η οποία έκανε την υλοποίηση και τεχνολογικό πάροχο την Microsoft με την τεχνολογία Azure Open AI. Το mAigov είναι ο πρώτος Ψηφιακός Βοηθός βασισμένος στην Τεχνητή Νοημοσύνη και ο στόχος του είναι να διευκολύνει τον πολίτη στην διάδραση του με τον Δημόσιο Τομέα.

Ο γερμανικός Όμιλος αναφέρεται συχνά όπως και χθες στην αξία του brand Telekom η οποία έχει αυξηθεί κατά 84% σε σύγκριση με το 2020. Η Brand Finance την χαρακτηρίζει ως την μάρκα του κλάδου με την υψηλότερη αξία παγκοσμίως. Συνολικά, το brand «T» βρίσκεται στην πρώτη θέση του πίνακα κατάταξης στην Ευρώπη και στην ένατη θέση σε όλον τον κόσμο.

Στην Ελλάδα, όπως παρατηρείται τελευταία, το λογότυπο του γερμανικού Ομίλου βρίσκεται πλέον σε όλες τις αναφορές του ΟΤΕ (διαφημίσεις, κείμενα κ.λ.π.). Θα μπορούσε να επικρατήσει αυτό και στην ελληνική αγορά; Η απάντηση είναι nein. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον έχει επικρατήσει η άποψη πως το brand ΟΤΕ – Cosmote δεν θα πρέπει να αντικατασταθεί από το «T».  Το τι θα γίνει το επόμενο διάστημα μένει να το δούμε.

Το αεροδρόμιο και τα φρεάτια

Ας μείνουμε στους εν Ελλάδι Γερμανούς και ας μεταφερθούμε έως την Κέρκυρα. Όταν υπάρχουν κακοτεχνίες και ελλείψεις, το καθάρισμα των φρεατίων μπορεί και να ανακουφίζει ορισμένες περιοχές από το νερό της βροχής, όχι όμως όλες!

Για παράδειγμα ο δρόμος πέριξ του αεροδρομίου της Κέκρυρας «Ιωάννης Καποδίστριας”, του οποίου διαχειριστής είναι η Fraport, που αν και λογικά θα έπρεπε να είναι κυκλοφοριακό υπόδειγμα, είναι ο πρώτος που πλημμυρίζει με την πρώτη βροχή. Κι αυτό συμβαίνει χρόνια ολόκληρα, κι ενώ αποπερατώθηκε η παράκαμψη του αεροδρομίου.

Και μία επανασύνδεση

«Γέφυρα» για επανασύνδεση των Ποντίων του Καζακστάν με τα Σούρμενα στο Ελληνικό δημιουργεί το Μνημόνιο Συνεργασίας και Αδελφοποίησης με τον Δήμο Αστάνα, που είναι και η πρωτεύουσα του Καζακστάν, του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης. Πρόκειται για μια ιστορική κίνηση που στόχο έχει τη μακροχρόνια συνεργασία στους τομείς της αστικής ανάπτυξης και των ψηφιακών τεχνολογιών, καθώς και την ενίσχυση των οικονομικών και πολιτιστικών δεσμών μεταξύ των δύο περιοχών.

Η Αστάνα φιλοξενεί πάνω από 10.000 Ποντίους, οι οποίοι στάλθηκαν ως εξορία από το Σταλινικό Καθεστώς όταν έφυγαν κυνηγημένοι από τον Πόντο και αναζήτησαν στη Ρωσία άσυλο. Βρήκαν καταφύγιο στην περιοχή με τη βοήθεια των Καζάκων κατά τη διάρκεια των μεγάλων διώξεων και αν δεν ήταν οι Καζάκοι δε θα επιβίωναν μέσα στις στέπες.

«Με κοινό σημείο αναφοράς, το Παγκόσμιο Μέγαρο Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων, το οποίο θα ανεγερθεί στο Ελληνικό, ανοίγει ένας νέος δρόμος για τη σύνδεση των Ποντίων της Αστάνα με την Ελλάδα, ενισχύοντας τις πολιτιστικές και ιστορικές τους ρίζες. Ο Δήμος Ελληνικού Αργυρούπολης, πρωταγωνιστής στην ανέγερση του εμβληματικού αυτού έργου, υπέγραψε μια ακόμα σημαντική συνεργασία, η οποία στοχεύει στην προώθηση πολιτιστικών ανταλλαγών και επιχειρηματικών συνεργασιών μεταξύ των δύο πόλεων. Η Ποντιακή κοινότητα της Αστάνα είναι μια από τις πιο δυναμικές της Ασίας», τόνισε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος.