Skip to main content

Και τώρα, πόλεμος του κόντρα πλακέ μεταξύ Κίνας-Βρυξελλών και στην μέση η Ρωσία

Οι εξελίξεις έχουν πυροδοτήσει φόβους στα κράτη μέλη της ΕΕ για έναν εκτεταμένο κύκλο αντιποίνων σε σημαντικά προϊόντα, την ώρα που η Κίνα καταγγέλλει τις Βρυξέλλες για προστατευτισμό.

Μεγαλώνει το γαϊτανάκι του εμπορικού πολέμου μεταξύ Κίνας -ΕΕ. Πρωτοστατούντος αυτού για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και την επιβολή δασμών 45% από την ΕΕ κατά της κινεζικής παραγωγής, τώρα έρχεται και ο πόλεμος του κόντρα πλακέ.

Οι Βρυξέλλες, ξεκινούν έρευνα αντιντάμπινγκ για τις εισαγωγές φθηνού κόντρα πλακέ μετά από καταγγελίες των εγχώριων παραγωγών της Ένωσης, ανοίγοντας άλλο ένα μέτωπο στην εμπορική διαμάχη της με την Κίνα.

Οι παραγωγοί της ΕΕ λένε ότι έχει παρατηρηθεί αύξηση των φθηνών εισαγωγών κόντρα πλακέ από σκληρό ξύλο που προέρχονται από την Κίνα, μεγάλο μέρος των οποίων πιστεύουν ότι έχει προέλευση τη Ρωσία.

Οι Βρυξέλλες έχουν απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικής ξυλείας μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

«Απάντηση» στην «απάντηση»

Η έρευνα έπεται της επιβολής από την ΕΕ δασμών έως και 45% στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα την περασμένη εβδομάδα.

Η Κίνα απάντησε με προσωρινούς δασμούς στις εξαγωγές μπράντι της ΕΕ ενώ είχε ήδη ανοίξει έρευνες αντιντάμπινγκ για το χοιρινό κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Οι Βρυξέλλες έχουν   καταγγείλει το Πεκίνο για την επιδότηση βιομηχανιών και την εξαγωγή της πλεονάζουσας παραγωγικής της ικανότητας σε βιομηχανικά προϊόντα κάτω του κόστους, ανοίγοντας περισσότερες από δώδεκα έρευνες για προϊόντα όπως το λευκοσίδηρο και γλουταμινικό μονονάτριο (ενισχυτικό γεύσης).

Φόβοι για εκτεταμένο κύκλο αντιποίνων

Οι εξελίξεις έχουν πυροδοτήσει φόβους στα κράτη μέλη της ΕΕ για έναν εκτεταμένο κύκλο αντιποίνων σε σημαντικά προϊόντα, την ώρα που η Κίνα καταγγέλει την ΕΕ για προστατευτισμό.

Καθώς οι εντάσεις κλιμακώνονται, οι δύο πλευρές έχουν καταθέσει πλήθος προσφυγών, η μία εναντίον της άλλης, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

«Αυτή η έρευνα είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία ολόκληρης της αλυσίδας παραγωγής κόντρα πλακέ από σκληρό ξύλο στην ΕΕ», δήλωσε στους Financial Times, η κοινοπραξία Woodstock Consortium, η οποία εκπροσωπεί υλοτόμους και προμηθευτές.

«Οι αθέμιτες τιμές των κινεζικών εισαγωγών – που τώρα προφανώς χρησιμοποιούν και φθηνή ρωσική ξυλεία από εμπόλεμες χώρες, η οποία απαγορεύεται στην ΕΕ – απειλούν την επιβίωση πολλών ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας».

Εκτεταμένη η χρήση τους

Ελαφριά,  ανθεκτικά και κατασκευασμένα από δέντρα όπως η οξιά, η σημύδα και η λεύκη, τα στρώματα κόντρα πλακέ από σκληρό ξύλο χρησιμοποιούνται σε στέγες, τοίχους και δάπεδα, καθώς και σε έπιπλα, αυτοκίνητα και πλοία. Ικανά να αντέχουν σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, τα προϊόντα κόντρα πλακέ επενδύουν επίσης τα αμπάρια δεξαμενόπλοιων υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Οι κύριοι παραγωγοί στην ΕΕ βρίσκονται στην Πολωνία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία και τις χώρες της Βαλτικής.

Η ΕΕ έχει ήδη επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές κόντρα πλακέ σημύδας από το Καζακστάν και την Τουρκία, αφού διαπίστωσε ότι περιείχαν ρωσικό υλικό.

naftemporiki.gr