Skip to main content

Γκινοσάτης: Ο επόμενος Έλληνας CEO που ετοιμάζεται να «πατήσει» στις ΗΠΑ

Επί προσωπικού: Ο Σταμάτης Γκινοσάτης ελέγχει περίπου το 30% των μετοχών της Flexopack

Ένα σημαντικό βήμα προς την περαιτέρω ενίσχυση της εξωστρέφειας ετοιμάζεται να πράξει η οικογένεια Γκινοσάτη, η οποία ελέγχει το πλειοψηφικό πακέτο της Flexopack -μιας εταιρείας που δραστηριοποιείται στον χώρο των πλαστικών συσκευασιών από το 1979.

Μόλις προχθές, η διοίκηση του Σταμάτη Γκινοσάτη, ο οποίος κατέχει περίπου το 30% του μετοχικού κεφαλαίου, επιβεβαίωσε τα σενάρια για τη δημιουργία εργοστασίου στις ΗΠΑ, αυξάνοντας περαιτέρω την «παροικία» των ελληνικών εισηγμένων στην αμερικανική αγορά.

Αναμφίβολα, τα ελκυστικά κίνητρα της κυβέρνησης Μπάιντεν έχουν διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην εν λόγω απόφαση, με τη διοίκηση ήδη να ετοιμάζει τους φακέλους ένταξης στους ευεργετικούς νόμους για την παροχή επιδοτήσεων και φορολογικών εκπτώσεων.

Χρηματιστήριο – Τράπεζες: Κατέχουν το 1/4 του «πλούτου» της αγοράς – Ποιες ξεχωρίζουν

Αυτό θα ρίξει περαιτέρω τις ανάγκες για τη χρηματοδότηση της επένδυσης, η οποία υπολογίζεται σε 33 εκατ. ευρώ.

Ο χαμηλός δανεισμός

Σε κάθε περίπτωση, η Flexopack δεν φαίνεται να προβληματίζεται ιδιαιτέρως γι’ αυτό το ζήτημα, αν λάβουμε υπόψη τις χρηματοοικονομικές καταστάσεις της.

Ο Σταμάτης Γκινοσάτης «κρατά» τον τραπεζικό δανεισμό της Flexopack στο ιδιαιτέρως χαμηλό ποσό των 37 εκατ. ευρώ (-5% σε σχέση με το 2023), ενώ αν συνυπολογίσουμε τα ταμειακά διαθέσιμα και τα ταμειακά ισοδύναμα ο «καθαρός» δανεισμός υποχωρεί στα 3,7 εκατ. ευρώ, δηλαδή μόλις στο 2,9% επί των συνολικών ιδίων κεφαλαίων (125 εκατ. ευρώ) -δείγμα της υγιούς κεφαλαιακής διάρθρωσης, η οποία φυσικά πιστώνεται στη διοίκηση.

Τα βήματα σε Πολωνία – Αυστραλία

Πολύ πριν αποφασιστεί η παραγωγική επέκταση στις ΗΠΑ, ο Σταμάτης Γκινοσάτης είχε κάνει αντίστοιχα βήματα και σε άλλες χώρες του εξωτερικού, «βάζοντας» πόδι στις αγορές των Πολωνίας – Αυστραλίας, όπου διαθέτει μεγάλες παραγωγικές μονάδες.

Πέρυσι, μάλιστα, ολοκλήρωσε ένα ευρύ επενδυτικό πρόγραμμα 40 εκατ. ευρώ για την επέκταση των παραπάνω γραμμών παραγωγής.

Όσον αφορά την εμπορική παρουσία της εταιρείας, αυτή επεκτείνεται σε δεκάδες περιοχές ανά τον κόσμο, με αποτέλεσμα οι πωλήσεις στο α’ εξάμηνο του 2024 να ανέρχονται σε 76,7 εκατ. ευρώ (στα ίδια επίπεδα με το αντίστοιχο διάστημα του 2023).

Ταυτόχρονα, τα EBITDA για τον Όμιλο υπολογίζονται στα 9,1 εκατ. ευρώ και για τη μητρική εταιρεία στα 8,8 εκατ. ευρώ, με τη μετοχή στο Χρηματιστήριο Αθηνών να «κρύβει» μεγάλες αξίες, δεδομένου ότι ο δείκτης πολλαπλασιαστή κερδοφορίας P/E υπολείπεται του 7x και ο δείκτης λογιστικής αξίας P/BV βρίσκεται κάτω του 0,7x.

Περιστέρης: Το «big boss» των ελληνικών αυτοκινητόδρομων και οι επιλογές για spin off σε Παραχωρήσεις & Αττική Οδό

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)