Skip to main content

Cenergy Holdings: Κομβικής σημασίας η επέκταση στις ΗΠΑ

Κομβικής σημασίας αποτελεί για τη Cenergy Holdings η δημιουργία της παραγωγικής μονάδας καλωδίων στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας η νέα επένδυση που δρομολογείται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού μέσω της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της ύψους 200 εκατ. ευρώ ανοίγει το δρόμο για την περαιτέρω εδραίωση της Cenergy Holdings στην πολλά υποσχόμενη στον τομέα της ενέργειας αμερικανική αγορά, που αποτελεί όμως το εφαλτήριο για τη διεκδίκηση και νέων μεγάλων ενεργειακών συμβολαίων διεθνώς.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας η αμερικανική αγορά εμφανίζει διπλάσια περιθώρια κέρδους σε σύγκριση με την ευρωπαϊκή αγορά και τεράστια περιθώρια ανάπτυξης σε βάθος χρόνου 15ετίας. Στόχος της Cenergy Holdings είναι το νέο εργοστάσιο χερσαίων καλωδίων στο Μέριλαντ των ΗΠΑ να τεθεί σε είναι σε λειτουργία από το 2028 καλύπτοντας τις ανάγκες της αμερικανικής αγοράς και ήδη όπως σημειώνεται υπάρχει ενδιαφέρον για τα τελικά προϊόντα της νέας παραγωγικής μονάδας της ελληνικής βιομηχανίας.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Cenergy Holdings, απαιτείται ολοένα και περισσότερη χωρητικότητα για την κάλυψη των μελλοντικών ενεργειακών αναγκών. Επίσης η εγκατάσταση σημαντικής ισχύος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να αυξήσει την ανάγκη για καλώδια ρεύματος. Ο Όμιλος πιστεύει ότι είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί αυτή την πολλά υποσχόμενη ευκαιρία στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών, δεδομένων των υφιστάμενων τεχνολογικών δυνατοτήτων του και του αποδεδειγμένα επιτυχημένου ιστορικού του. Το πρόγραμμα επέκτασης ευθυγραμμίζεται πλήρως με την στρατηγική του Ομίλου που βασίζεται στην προσήλωση στη δημιουργία αξίας έναντι της αύξησης του όγκου πωλήσεων, στην αύξηση των εξαγωγών και στη βελτιστοποίηση της λειτουργικής αριστείας, εξυπηρετώντας αποδοτικά την αναπτυσσόμενη αγορά σε ενεργειακές υποδομές.

Η στρατηγική του ομίλου περιλαμβάνει τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων, τη γεωγραφική εξάπλωση και την αποδοτική λειτουργία των εργοστασίων. Ήδη η εταιρεία από το 2012 έχει υλοποιήσει ένα εκτενές επενδυτικό πλάνο ύψους 800 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα το διπλασιασμό της παραγωγής της στις εργοστασιακές της μονάδες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Cenergy Holdings έχει ήδη συμβολαιοποιήσει την παραγωγή της για τα επόμενα χρόνια μέχρι και το 2028.   Παράλληλα διεκδικεί μερίδιο αγοράς από ένα σύνολο 148 μεγάλων έργων ενέργειας διεθνώς στο πλαίσιο της μετάβασης των χωρών σε λύσεις βιώσιμης ενέργειας.

Από εχθές άνοιξε το βιβλίο προσφορών για την αύξηση κεφαλαίου της Cenergy και κλείνει την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου το απόγευμα. Το σύνολο της αύξησης κεφαλαίου θα κατευθυνθεί για την κατασκευή της μονάδας στο Μέριλαντ που στόχο έχει την αγορά των χερσαίων καλωδίων για την ανανέωση των δικτύων στις ΗΠΑ.         Η Goldman Sachs International ενεργεί ως Αποκλειστικός Γενικός Συντονιστής και συνδιοργανωτής για την Προσφορά. Η Alpha Bank Α.Ε. και η HSBC Continental Europe ενεργούν ως συνδιοργανωτές για την προσφορά. Οι Eurobank Α.Ε., Euroxx Χρηματιστηριακή Α.Ε.Π.Ε.Υ., Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε., Τράπεζα Optima Α.Ε., Παντελάκης Χρηματιστηριακή Α.Ε.Π.Ε.Υ., Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. και ING Belgium NV/SA ενεργούν ως επικεφαλής συνδιαχειριστές για την Προσφορά.