Skip to main content

Μοντέλο συνιδιοκτησίας εξοχικής κατοικίας – Σε ποιους απευθύνεται

Τι προτείνει η νεοσύστατη Owners

Μια διαφορετική πρόταση για την απόκτηση πολυτελούς εξοχικής κατοικίας και συγκεκριμένα μεριδίου επί αυτής παρουσίασε χθες η νεοσύστατη εταιρία Owners.

Απευθύνεται σε Έλληνες που αναζητούν εξοχική κατοικία με χαμηλότερο κόστος απόκτησης και συντήρησης, σε ομογενείς που επιθυμούν κατοικία στην πατρίδα τους, ξένους που θέλουν να επισκέπτονται τη χώρα μας, επιχειρηματίες που έχουν επαγγελματικές υποχρεώσεις στην Ελλάδα καθώς και ιδιοκτήτες εξοχικών που θέλουν να πουλήσουν ποσοστό από την εξοχική τους κατοικία.

Σύμφωνα με τον συνιδρυτή της Owners, Κώστα Παππά, η εταιρία ξεκινά με 4 ακίνητα προς διάθεση, μεταξύ άλλων, σε Αρτέμιδα και Μύκονο. Η αξία τους κινείται στην περιοχή των 600 χιλ. έως 2,7 εκατ. ευρώ. Άλλες περιοχές ενδιαφέροντος είναι η Κρήτη και η Χαλκιδική, ενώ οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές μεριδίου σε εξοχική κατοικία μέχρι στιγμής προέρχονται εκτός από την εγχώρια αγορά, από Γερμανία, Ιταλία και Βουλγαρία.

Όπως είπε, βάσει του επιχειρηματικού σχεδίου που έχει αναπτύξει η εταιρία συνιδιοκτησίας, τον πρώτο χρόνο (2025) στόχος είναι η διάθεση 6 ακινήτων και τον δεύτερο (2026) 12. Η Owners, βάσει επίσης εκτιμήσεων των ιδρυτών της, με τη διάθεση 18 εξοχικών κατοικιών θα καταστεί κερδοφόρα. Τα έσοδα της θα προέρχονται από τη διαχείριση των ακινήτων μετά την πώληση τους, αλλά και τη συναλλαγή. Η προοπτική είναι, εφόσον το όλο εγχείρημα πετύχει, η Owners να κατασκευάζει η ίδια τα εξοχικά που θα διαθέτει.

Εταιρεία Ειδικού Σκοπού

Για κάθε ακίνητο δημιουργείται μια Εταιρεία Ειδικού Σκοπού (SPV) και οι ενδιαφερόμενοι δύναται να αποκτήσουν έναν ή και περισσότερα μερίδια από τα έξι που διατίθενται. Η Owners αναλαμβάνει τη νομική διαδικασία και στη συνέχεια την παροχή όλων των υπηρεσιών διαχείρισης παρέχοντας και την εφαρμογή για τη διευθέτηση του χρόνου που θα μπορεί να περνά στην εξοχική κατοικία ο κάθε ιδιοκτήτης της.

Το  νέο αυτό μοντέλο ιδιοκτησίας είναι εδραιωμένο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι συνιδιοκτήτες της Owners αναφέρθηκαν στην Pacaso, ως τον σημαντικότερο παίκτη στην αγορά συνιδιοκτησίας στις ΗΠΑ. Το 15-20% των δευτερευουσών κατοικιών σε κύριες τουριστικές αγορές όπως η Καλιφόρνια και η Φλόριντα, σύμφωνα με την Pacaso, αγοράζονται πλέον μέσω μοντέλων συνιδιοκτησίας, ενώ η μεταπώληση μεριδίων σε συν ιδιόκτητα ακίνητα αυξάνεται, με πολλές μετοχές να αυξάνουν την αξία τους έως και 10% με την πάροδο του χρόνου.

Σε έρευνα της RE/MAX το 2023 στο μεταξύ καταγράφεται ότι το 67% των ερωτηθέντων Ελλήνων θεωρεί ότι η συνιδιοκτησία αποτελεί μια έξυπνη απάντηση στην αύξηση των τιμών των ακινήτων, ιδίως σε δημοφιλείς προορισμούς διακοπών. Αντίστοιχα, το 65% των Ευρωπαίων θα εξέταζε τη συνιδιοκτησία.

Υψηλό ενδιαφέρον καταγράφεται από χώρες της Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπως η Τουρκία και η Ρουμανία.

Αντίστοιχο προϊόν συνιδιοκτησίας εξοχικής κατοικίας και διαχείρισής της μέσω εφαρμογής, υπό την ονομασία Flyway ανακοίνωσε το 2021, ο ιδρυτής του Τaxibeat, Νίκος Δρανδάκης, χωρίς να είναι γνωστό σήμερα το που βρίσκεται το όλο εγχείρημα.