Skip to main content

ΓΕΚ Τέρνα: Περίπου 77 εκατ. ευρώ το τίμημα που θα καταβάλει η Latsco για την Αττική Οδό

EUROKINISSI

Στη Latsco της Μαριάννας Λάτση το 10% της Αττικής Οδού

Λίγες μόνο ημέρες έπειτα από την απόκτηση της Αττικής Οδού η ΓΕΚ Τέρνα προχώρησε στη πώληση ποσοστού της εταιρίας Νέα Αττική Οδός Παραχώρηση στο επενδυτικό όχημα της Μαριάννας Λάτση, Latsco Direct Investments Cyprus.

Η συναλλαγή συμφωνήθηκε με premium 15% έναντι της αρχικής δεσμευτικής επένδυσης που έχει ήδη καταβληθεί από τον κατασκευαστικό Όμιλο, ο οποίος αποκομίζει υπεραξία με το καλημέρα της εισόδου του στον αυτοκινητόδρομο.

Με τη συμφωνία αυτή καταδεικνύεται επίσης η εμπιστοσύνη της κα. Λάτση στη ΓΕΚ Τέρνα και στη διαχείριση που θα κάνει στην σημαντική αυτή υποδομή της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι η Latsco συμμετέχει με ποσοστό 7,5% στο μετοχικό κεφάλαιο της ΓΕΚ Τέρνα.

Ειδικότερα, η Latsco θα καταβάλει για την αγορά του 10% της Νέα Αττική Οδός Παραχώρηση (η θυγατρική της ΓΕΚ Τέρνα για την Αττική Οδό) περίπου 77 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 10% των ιδίων κεφαλαίων που έχει διαθέσει για την αγορά της σύμβασης παραχώρησης του αστικού αυτοκινητόδρομου ο κατασκευαστικός όμιλος (671 εκατ. ευρώ) συν επιπλέον 15%.

Η σύμβαση

Η ΓΕΚ Τέρνα υπέγραψε στις 12 Σεπτεμβρίου ως μοναδικός μέτοχος της Νέα Αττική Οδός Παραχώρηση τη σύμβαση παραχώρησης υπηρεσιών για τη χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση της Αττικής Οδού για χρονικό διάστημα 25 ετών, με αντισυμβαλλόμενους το Ελληνικό Δημόσιο και το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε αξία σύμβασης παραχώρησης που έχει υπογραφεί ποτέ στην Ελλάδα με συνολικό τίμημα 3,270 δισ. ευρώ.

Για την καταβολή του τιμήματος την περασμένη Παρασκευή, εκτός από τα προαναφερόμενα ίδια κεφάλαια, η ΓΕΚ Τέρνα έλαβε ομολογιακό δάνειο ύψους 2,765 δις. ευρώ, με ημερομηνία λήξης την 30η Ιουνίου ή την 31η Δεκεμβρίου, οποία ημερομηνία επέλθει πρώτη 22 χρόνια από την ημερομηνία του χρηματοοικονομικού κλεισίματος της συναλλαγής. Στο εν λόγω ομολογιακό συμμετέχουν οι Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα, Eurobank και Alpha Bank.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Συμφωνία με Latsco Family Office για απόκτηση 10% στην Αττική Οδό

Για την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τη Latsco η ΓΕΚ Τέρνα προτίθεται να υποβάλει στο ΤΑΙΠΕΔ το σχετικό αίτημα καθώς οι προϋποθέσεις για την πώληση ποσοστού της Αττικής Οδού προβλέπονται από τη σύμβαση που έχει υπογραφεί. Μεταξύ άλλων, την πρώτη πενταετία ο κατασκευαστικός όμιλος δύναται να πουλήσει ποσοστό μέχρι 49% της Νέα Αττική Οδός Παραχώρηση. Στη συνέχεια δύναται να πράξει ότι κρίνει συμφέρον.

Εκτιμάται ότι το επόμενο διάστημα είναι πιθανό να συναφθούν και άλλες παρόμοιες συμφωνίες.

Σημειώνεται ότι διοίκηση της ΓΕΚ Τέρνα αναμένει από την Αττική Οδό EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) περί τα 300 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο ετησίως.