Skip to main content

ΙΚΕΑ: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρόγραμμα στήριξης στη Θεσσαλία

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα της ΙΚΕΑ, εταιρείας του Ομίλου Fourlis, που στόχευε στην άμεση ανακούφιση των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες της κακοκαιρίας "Daniel"

Η καταστροφή

Η καταιγίδα Ντάνιελ, που έπληξε τη Μεσόγειο τον Σεπτέμβριο του 2023, προκάλεσε την υπερχείλιση των ποταμών που διασχίζουν την πόλη του Παλαμά στη Θεσσαλία. Η κατάσταση υπήρξε τραγική, με 17 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους και περισσότερα από 5.000 σπίτια να καταστρέφονται ολοσχερώς.

Η περιοχή της Θεσσαλίας βρέθηκε αντιμέτωπη με μια ανείπωτη καταστροφή, καθώς η υποδομή της υπέστη σοβαρές ζημιές, με περισσότερες από 5.000 κατοικίες και επιχειρήσεις να έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Επίσης, 45 χωριά κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες να έχουν πληγεί σοβαρά.

Η ΙΚΕΑ στο πλευρό των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας

Η ΙΚΕΑ, εταιρεία του Ομίλου Fourlis, έδρασε άμεσα για την υποστήριξη των πλημμυροπαθών στη Θεσσαλία. Η συνολική προσφορά της εταιρείας ανήλθε σε 1 εκατομμύριο ευρώ, μέσω προσφοράς προϊόντων και εκπτώσεων για τους πληγέντες κατοίκους και επιχειρήσεις της περιοχής. Ας δούμε τις ενέργειες αναλυτικά:

Στήριξη με οικιακό εξοπλισμό και εκπτώσεις

Από την πρώτη στιγμή, η ΙΚΕΑ στάθηκε στο πλευρό των πλημμυροπαθών, διαθέτοντας στρώματα και λευκά είδη στις περιοχές της Καρδίτσας, των Φαρσάλων και των Τρικάλων, καλύπτοντας άμεσες ανάγκες. Ειδικότερα, σε συνεργασία με την InterIKEA, εξασφαλίστηκε οικιακός εξοπλισμός για τα 160 νοικοκυριά του χωριού Βλοχός, το οποίο υπέστη ολική καταστροφή. Μάλιστα ο εξοπλισμός διατέθηκε σε αυτές τις οικογένειες, ανεξαρτήτως του τόπου όπου θα εγκατασταθούν στο μέλλον.

Εκπτώσεις για ιδιώτες και επιχειρήσεις

Η εταιρεία προχώρησε επίσης σε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα εκπτώσεων για τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις της Θεσσαλίας. Ιδιώτες και επαγγελματίες σε περιοχές που έχουν πληγεί πλήρως από τις πλημμύρες λαμβάνουν έκπτωση 30% σε αγορές έως 5.000 ευρώ, ενώ οι υπόλοιποι πληγέντες της Θεσσαλίας λαμβάνουν έκπτωση 20%.

Στήριξη εκπαιδευτικών δομών

Μέρος της προσφοράς περιλάμβανε επίσης την ανακατασκευή και εξοπλισμό δύο Δημοτικών Βρεφονηπιακών Σταθμών στις περιοχές του Παλαμά και στήριξη παιδικών σταθμών και νηπιαγωγείων στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, στο πλαίσιο του προγράμματος «Σταθμοί Χαράς», εξασφαλίζοντας την επιστροφή των παιδιών στην καθημερινότητά τους.

Διαχρονική προσφορά σε έκτακτες καταστάσεις

Η ΙΚΕΑ έχει ιστορικό δράσεων κοινωνικής ευθύνης, στηρίζοντας πληγέντες από φυσικές καταστροφές. Από τις πυρκαγιές στο Μάτι το 2018 έως την κακοκαιρία «Ιανός» το 2020 και τις πυρκαγιές του 2021 & 2022, η εταιρεία συνδράμει συστηματικά στις προσπάθειες αποκατάστασης.

Με όραμα τη βελτίωση της καθημερινής ζωής όλων, η ΙΚΕΑ αναδεικνύει τον ρόλο της ως κοινωνικά υπεύθυνη εταιρεία, στηρίζοντας τους πολίτες και τις κοινότητες που έχουν ανάγκη, ενώ παράλληλα προωθεί βιώσιμες πρακτικές και την προστασία του περιβάλλοντος.

Στήριξη κοινωνικών και περιβαλλοντικών δράσεων

Η ΙΚΕΑ, γνωστή για τη δέσμευσή της στη στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και την προστασία του περιβάλλοντος, έχει μακρά παράδοση κοινωνικής ευθύνης. Στο παρελθόν, έχει συνδράμει σε πληγέντες από φυσικές καταστροφές όπως η πυρκαγιά στο Μάτι το 2018, η κακοκαιρία “Ιανός” το 2020 και οι σεισμοί στην Ελασσόνα και τον Τύρναβο.

Επιπλέον, κατά τις πυρκαγιές του καλοκαιριού 2021, η ΙΚΕΑ προχώρησε στη δωρεά 100.000 ευρώ στον ειδικό Λογαριασμό Κρατικής Αρωγής για την αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών. Συνεργάζεται, επίσης, με την Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος & Πολιτισμού για την ανασυγκρότηση του φυσικού περιβάλλοντος και στηρίζει εθελοντικές ομάδες δασοπυρόσβεσης στην Εύβοια, προμηθεύοντάς τους με τον αναγκαίο εξοπλισμό.

Συνεργασία με WWF και ANIMA

Η περιβαλλοντική ευαισθησία της ΙΚΕΑ αποδεικνύεται και μέσα από τις συνεργασίες της. Υποστηρίζει το πρόγραμμα του WWF Ελλάς  και την κοινή του  δράση με την οργάνωση ΑΝΙΜΑ για τη διάσωση και περίθαλψη άγριων ζώων στις πληγείσες περιοχές.

Δέσμευση για μια καλύτερη καθημερινή ζωή

Για την ΙΚΕΑ, η ποιότητα της καθημερινής ζωής αποτελεί την κορυφαία προτεραιότητα, με δράσεις που αποσκοπούν στη βελτίωση της ζωής των πολιτών και τη διατήρηση ενός βιώσιμου περιβάλλοντος. Το πρόγραμμα στήριξης των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας είναι μόνο ένα παράδειγμα αυτής της μακροχρόνιας δέσμευσης, που επιδιώκει να προσφέρει έμπρακτα βοήθεια στις κοινωνίες που δοκιμάζονται.