Ελαφρώς μειωμένο εμφανίζεται το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων των τεσσάρων μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων, βάσει των στοιχείων που ανακοίνωσαν με αφορμή το 6μηνο, έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος.
Την ίδια στιγμή βελτίωση παρουσιάζουν τα περιθώρια κέρδους στην κατασκευή, κυρίαρχη επιδίωξη των διοικήσεων των εταιριών.
Συνολικά το ανεκτέλεστο των ΓΕΚ Τέρνα, Intrakat, Άβαξ και Metlen (υπογεγραμμένες και προς υπογραφή συμβάσεις) έχει διαμορφωθεί σε 15,7 δις., έναντι 16 δις. ευρώ πριν ένα χρόνο. Η διαφορά των 300 εκατ. δεν θεωρείται σημαντική στα μεγέθη αυτά με τον κλάδο να διανύει μια καλή περίοδο. Εκτός από τα δημόσια έργα, τα ΣΔΙΤ και τις παραχωρήσεις σημαντικό τμήμα του ανεκτέλεστου αφορά ιδιωτικά έργα, στα οποία κυριαρχεί η μεγάλη ανάπτυξη του Ελληνικού.
Οι Όμιλοι
Ειδικότερα, το ανεκτέλεστο για τη ΓΕΚ Τέρνα στο τέλος του πρώτου εξαμήνου συμπεριλαμβανομένων των προς υπογραφή συμβάσεων και των έργων που αφορούν σε ίδιες επενδύσεις, διαμορφώθηκε σε 5 δισ. (5,5 δις. πέρυσι). Ο προϋπολογισμός των έργων με υπογεγραμμένες συμβάσεις ήταν 3,9 δισ., ενώ έκτοτε ο Όμιλος έχει συμβασιοποιήσει ή αναμένει τη συμβασιοποίηση νέων έργων, ύψους 1,1 δισ. ευρώ.
Επί του συνολικού ανεκτέλεστου, περίπου 75% αφορά σε ιδιωτικά έργα (ίδιες επενδύσεις και έργα για τρίτους) και περίπου 55% έργα ιδίων επενδύσεων. Το μεγαλύτερο έργο το οποίο αναμένεται να προστεθεί στο ανεκτέλεστο της ΓΕΚ Τέρνα το επόμενο διάστημα είναι η παραχώρηση του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) με προϋπολογισμό 1,8 δις. ευρώ.
Το περιθώριο κέρδους του λειτουργικού αποτελέσματος (EBITDA – κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) του κατασκευαστικού τομέα της ΓΕΚ Τέρνα διαμορφώθηκε σε 10,4% από 8,3% το αντίστοιχο εξάμηνο και το περιθώριο κέρδους EBIT (τα κέρδη εκτός από τα έξοδα τόκων και φόρων) σε 8,3% από 7%.
Σε 4,5 δισ. ευρώ (έναντι 4,3 δις.) εκ των οποίων το 64% αφορά την Ελλάδα έχει διαμορφωθεί το ανεκτέλεστο της Intrakat (υπογεγραμμένες συμβάσεις 3.605,6 εκατ. και 931 εκατ. προς υπογραφή). Βάσει των εκτιμήσεων της διοίκησης του Ομίλου μέχρι το τέλος του έτους θα προστεθούν νέα έργα συνολικής αξίας 700 με 800 εκατ. ευρώ.
Στο πλαίσιο της ενημέρωσης αναλυτών η διοίκηση της Intrakat ανέφερε ότι το περιθώριο κέρδους (μικτού) το πρώτο 6μηνο 2024 ήταν 10% (έναντι 12%) και το περιθώριο EBITDA 6%.
Στην Άβαξ το περιθώριο EBITDA των κατασκευών διαμορφώθηκε σε 9,4% το πρώτο εξάμηνο φέτος από 6,8%, το περιθώριο μικτού κέρδους σε 16,5% (από 3,2%) και το περιθώριο EBIT σε 4,3% (πέρυσι μηδενικό). Σύμφωνα με τη διοίκηση της Άβαξ η αυξητική τάση στο περιθώριο κέρδους θα συνεχιστεί όσο επιταχύνεται ο ρυθμός υλοποίησης των νέων έργων με βελτιωμένα χαρακτηριστικά κερδοφορίας.
Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο της Άβαξ την τρέχουσα περίοδο ανέρχεται σε 3,2 δις. (περίπου ίδιο με πέρυσι) από το οποίο το 47% αντιστοιχεί σε δημόσια έργα και το υπόλοιπο 53% σε ιδιωτικά έργα και ΣΔΙΤ, ενώ το 76% αφορά έργα στην Ελλάδα και το 24% στο εξωτερικό.
Στην Metlen το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των εκτελούμενων έργων της θυγατρικής Μέτκα βρίσκεται στο 1,2 δισ. (υπογεγραμμένες και προς υπογραφή συμβάσεις), ενώ ο τομέας M Power Projects, εκτελεί σήμερα 35 έργα σε 11 διαφορετικές χώρες (μεταξύ άλλων σε Μ. Βρετανία και Πολωνία) με ένα συνολικό ανεκτέλεστο στα 1,8 δισ., εκ των οποίων μόνο το 8% αφορά έργα στην Ελλάδα. Πέρυσι το συνολικό ανεκτέλεστο των δύο τομέων της Metlen ήταν 2,8 δις. ευρώ.