Skip to main content

Italgas: Σε τροχιά επίτευξης το επενδυτικό μας σχέδιο στην Ελλάδα

Οι νέες συνδέσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη απόδειξη για τον ρόλο του φυσικού αερίου σήμερα

Σε τροχιά ολοκλήρωσης βρίσκεται το επενδυτικό πλάνο, ύψους 180 εκατομμυρίων ευρώ, της Enaon EDA με προοπτική να αυξηθεί περαιτέρω υπό το νέο business plan της Italgas για την περίοδο 2024-2030 που θα ανακοινωθεί σήμερα το μεσημέρι.

Τα παραπάνω ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ιταλικής εταιρείας Paolo Gallo, μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο της εκδήλωσης εγκαινίων του νέου Κέντρου Διοίκησης και Ελέγχου Piazza Mattei Center στη Φλωρεντία που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη.

Ειδικότερα, ο κ. Gallo εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πρόοδο του ελληνικού χαρτοφυλακίου, υπογραμμίζοντας ότι θα δοθεί περαιτέρω έμφαση στο κομμάτι της ψηφιοποίησης του δικτύου, τομέα που ιεραρχεί συνολικότερα ο Όμιλος, δεδομένης της εμπειρίας από την Ιταλία. Υπενθυμίζεται, όπως έγραψε σε προηγούμενο ρεπορτάζ της η «Ν», ότι η Italgas σχεδιάζει ανάλογες πρωτοβουλίες στην περίπτωση της Ελλάδας με την ψηφιοποίηση του συνόλου του δικτύου καθώς και με την δημιουργία ενός Κέντρου Διοίκησης και Ελέγχου στα πρότυπα αυτών που λειτουργεί σε Φλωρεντία και Τορίνο.

Σημειώνεται ότι για τον σκοπό αυτό, η εταιρεία έχει αναπτύξει δικό της λογισμικό, ονόματι DANA (Digital Advanced Network Automation) που πλέον δοκιμάζει σε όλο το εύρος του ιταλικού δικτύου διανομής φυσικού αερίου, καθώς και σε δίκτυο διανομής βιομεθανίου με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα ως προς την λειτουργία και την διαχείριση του δικτύου.

Italgas: Ψηφιοποίηση αλά Ιταλία και για την Ελλάδα

Οι νόμοι της αγοράς αποφασίζουν

Ερωτώμενος σχετικά με τις προοπτικές διείσδυσης του φυσικού αερίου στην Ελλάδα, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα προβλέπει την απομείωση της κατανάλωσης με ορίζοντα το 2030, ο κ. Gallo επισήμανε ότι η εικόνα της αγοράς διατηρεί θετικό πρόσημο όπως προκύπτει από την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, όπου η εταιρεία μετράει αύξησης της ζήτησης για νέες συνδέσεις.

Μάλιστα, όπως συμπλήρωσε, η ζήτηση για νέες συνδέσεις στα δύο αστικά κέντρα και δη, στην Θεσσαλονίκη, όπου η διείσδυση φτάνει το 65% στα νοικοκυριά, συνιστά ευχάριστη έκπληξη και ταυτόχρονα απόδειξη ότι το φυσικό αέριο παραμένει μια οικονομική επιλογή, διατηρώντας πλεονέκτημα έναντι άλλων καυσίμων.

Άλλωστε, όπως είπε ο ίδιος, ανάλογη εικόνα καταγράφεται στο σύνολο της Ευρώπης με τις πωλήσεις αντλιών θερμότητας να υποχωρούν υπό το βάρος του αυξημένου ενεργειακού κόστους. Υπό το πρίσμα αυτό, ο ίδιος εκτιμάει ότι το φυσικό αέριο θα παραμείνει ανάμεσα στις κεντρικές επιλογές ενός καταναλωτή με τους Διαχειριστές να προωθούν παράλληλα την ανάπτυξη των υποδομών τόσο για να ικανοποιήσουν την ζήτηση όσο και την ανάγκη υποδοχής των εναλλακτικών καυσίμων τα επόμενα χρόνια.

Συνολικότερα, ο κ. Gallo εκτιμάει ότι απέχουμε από το να πέσουν «τίτλοι τέλους» στις υποδομές φυσικού αερίου άπαξ και αυτές συνδέονται άρρηκτα με την ασφάλεια εφοδιασμού και την ανθεκτικότητα που χρειάζεται να επιδεικνύει το ενεργειακό σύστημα της Ευρώπης. Μάλιστα, συμπλήρωσε, ερωτώμενος για την μη ανταπόκριση της αγοράς στην υλοποίηση του «Κάθετου Διαδρόμου», ότι πράγματι σήμερα υπάρχει το ενδεχόμενο να υλοποιηθούν επενδύσεις που δεν θα αξιοποιηθούν ευθύς εξαρχής στο 100%, ωστόσο χρειάζεται να γίνουν, καθώς διαφορετικά προκύπτουν σημαντικοί κίνδυνοι για την λειτουργία του ενεργειακού συστήματος εν συνόλω, όπως έγινε κατά την πρόσφατη ενεργειακή κρίση.

Ψηφιοποίηση παντού

Πέρα από την διαχείριση και λειτουργία του δικτύου, όπου πράγματι, όπως προκύπτει από τα υφιστάμενα δεδομένα, το «αποτύπωμα» της ψηφιοποίησης είναι ορατό και με σημαντικά θετικό πρόσημο σε όρους ασφάλειας και απόδοσης, η διαδικασία της ψηφιοποίησης επεκτείνεται σε όλο το μήκος και το πλάτος των δραστηριοτήτων της Italgas με ανάλογες υποδομές για τον σκοπό αυτό. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελούν οι εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Τορίνο, όπου φιλοξενείται το Εργαστήριο Κληρονομίας της Italgas και το οποίο έχει αναλάβει την ψηφιοποίηση του συνόλου των αρχείων του Ομίλου, αξιοποιώντας πρωτοποριακές και καινοτόμες τεχνικές στην κατηγορία του.

Αναλυτικότερα, το ανακαινισμένο (σε δομή και εκθεσιακοί χώροι) ιστορικό αρχείο και μουσείο της Italgas, που σήμερα ονομάζεται «Heritage Lab» βρίσκεται στα κεντρικά γραφεία της Italgas στο Largo Regio Parco στο Τορίνο και τα οποία πρόσφατα τέθηκαν υπό πλήρη αναδιαμόρφωση προκειμένου να εξυπηρετήσουν τον σκοπό αυτό. Το έργο υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ίδρυμα Giorgio Cini, και οδήγησε την εισαγωγή νέων μεθόδων περιγραφής, απογραφής και ψηφιοποίησης των ιστορικών αρχείων της εταιρείας, καταγράφοντας αναλυτικά το περιεχόμενο της βιβλιοθήκης σε βιβλία και εφημερίδες, καθώς και τις συλλογές του Μουσείου.

Επιπρόσθετα, το εργαστήριο διαθέτει την υποδομή για την ψηφιακή τριασδιάστατη απεικόνιση παλιών συσκευών και εργαλείων που χρησιμοποιήθηκαν κατά καιρούς στην βιομηχανία του αερίου. Η στόχευση της Italgas, όπως αναφέρουν οι αρμόδιοι, είναι να αναπτυχθεί μια σημαντική τεχνογνωσία που να επιτρέπει την πλατιά εφαρμογή του ψηφιακού μετασχηματισμού σε όλο το εύρος της εταιρείας.

Σημειώνεται, όπως ανέφεραν στελέχη της εταιρείας, ότι ανάλογη πρόθεση υπάρχει και στην περίπτωση της Ελλάδας και της Enaon EDA, χωρίς ωστόσο να υπάρχει μέχρι στιγμής συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ή περισσότερες λεπτομέρειες για το πλάνο.

Έκλεισε το deal με την 2i Rete Gas

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Italgas ανακοίνωσε το Σάββατο 5 Οκτωβρίου το κλείσιμο της συμφωνίας για την απόκτηση του μετοχικού κεφαλαίου των F2i SGR S.p.A. και Finavias S.à r.l. στην εταιρεία 2i Rete Gas, γεγονός που συνιστά σημαντικό «ορόσημο» στην προσπάθεια της ιταλικής εταιρείας να καταστεί εκ των κορυφαίων διαχειριστών δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Η 2i Rete Gas αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο διαχειριστή δικτύου διανομής στην Ιταλία με παρουσία σχεδόν στο σύνολο της χώρας, εξυπηρετώντας 4.9 εκατομμύρια πελάτες.

Το 2023 τα προσαρμοσμένα έσοδα της εταιρείας διαμορφώθηκαν στα 815 εκατομμύρια ευρώ, τα προσαρμοσμένα EBITDA στα 546.3 εκατ. ευρώ, τα προσαρμοσμένα EBIT στα 317.7 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 181.3 εκατ. ευρώ. Οι επενδύσεις της εταιρείας για το έτος 2023 ανήλθαν στα 372.2 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η συμφωνία, συνολικής αξίας 2.06 δισεκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να οριστικοποιηθεί και τυπικά κατά το πρώτο εξάμηνο του 2025, λαμβάνοντας τις απαραίτητες εγκρίσεις.