Skip to main content

Ελπίδες διάσωσης της Avramar

3 μνηστήρες με δεσμευτικές προσφορές - Βασικό ζητούμενο στις προτάσεις που κατατέθηκαν είναι το ύψος του «κουρέματος

Αισιδοξία για το μέλλον της Avramar προκαλεί το γεγονός ότι και οι τρεις ενδιαφερόμενοι εμφανίζονται -με βάση τις πρώτες πληροφορίες- να προχώρησαν χθες στην κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς.

Υπενθυμίζεται ότι οι τρεις ενδιαφερόμενοι που διεκδικούν τον όμιλο Avramar στην τελική κούρσα είναι: η ισπανική Atitlan, η Aqua Bridge Group από τα Εμιράτα και το ελληνικών συμφερόντων επενδυτικό κεφάλαιο Diorasis, βασικός μέτοχος της Philosofish.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, η προθεσμία της υποβολής δεσμευτικών προσφορών έληξε τελικά στις πέντε το απόγευμα της Παρασκευής και όχι το μεσημέρι όπως αρχικώς είχε προβλεφθεί. Όπως αναφέρουν στη «Ν» πηγές που παρακολουθούν στενά την υπόθεση, «το πρώτο βήμα έγινε και ένας σημαντικός σκόπελος ξεπεράστηκε. Και αυτό είναι μια θετική εξέλιξη, καθώς υπήρχε και το ενδεχόμενο να μην κατατεθεί καμία προσφορά.

Σε 15 – 20 ημέρες ο προτιμητέος επενδυτής

Πλέον, οι τράπεζες θα αξιοποιήσουν το περιθώριο των 15-20 ημερών προκειμένου να αναδείξουν τον προτιμητέο επενδυτή». Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, η πρώτη αξιολόγηση των πιστωτικών ιδρυμάτων έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Πέμπτη.

Στον βαθμό που διατηρηθεί το χρονοδιάγραμμα έως στο τέλος του 2024, ο όμιλος της Avramar θα έχει αλλάξει χέρια. Εκφρασμένη πρόθεση, εξάλλου, όλων των εμπλεκόμενων μερών είναι η διαδικασία να εξελιχθεί γρήγορα. Αστερίσκος στη διαδικασία είναι εάν ο προτιμητέος επενδυτής κληθεί, για όρους ανταγωνισμού, να παραχωρήσει μονάδες και βέβαια εάν η εξυγίανση θα περάσει διά της δικαστικής οδού ή θα βρεθεί άλλη εναλλακτική που να κατοχυρώνει τα πιστωτικά ιδρύματα, κυρίως ως προς το σκέλος της απομείωσης του χρέους.

Τα βασικά ζητούμενα

Βασικό ζητούμενο στις προτάσεις που κατατέθηκαν είναι το ύψος του «κουρέματος» που διεκδικούν οι ενδιαφερόμενοι για το «άνοιγμα» των υποχρεώσεων, που φέρεται να ξεπερνά το μισό δισ. ευρώ και κατ’ επέκταση το προσφερόμενο τίμημα.

Ακόμα μια σημαντική παράμετρος που εκτιμάται ότι θα ληφθεί υπόψη από πλευράς των πιστωτικών ιδρυμάτων είναι το επιχειρηματικό σχέδιο που συνοδεύει έκαστη προσφορά, διότι η ανάδειξη της βέλτιστης βιώσιμης επιλογής είναι «προαπαιτούμενο» για να εξασφαλιστεί η «μπονάτσα» στην ομαλή συνέχεια για τον πρώτο παίκτη του εγχώριου κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας.