Έχοντας διανύσει τη δική της ιστορία στο ελληνικό επιχειρείν, η οικογένεια του Ιωάννη Φιλίππου έχει παρουσία και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μέσω της ΒΙΣ, η οποία εδώ και εννέα δεκαετίες δραστηριοποιείται στον κλάδο της συσκευασίας.
Η οικογένεια εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας προς τα τέλη του ’80, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός ισχυρού και δυναμικού επιχειρηματικού σχήματος. Σήμερα, όμως, η κατάσταση στη ΒΙΣ δεν φαντάζει ιδιαίτερα ευοίωνη.
Παρά την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου αλλά και τις υπόλοιπες πρωτοβουλίες του Δημήτρη Φιλίππου, επικεφαλής της διοίκησης και γιου του «πατριάρχη» Ιωάννη Φιλίππου, η παρουσία της εισηγμένης στη Λεωφόρο Αθηνών παραμένει κάτι παραπάνω από έωλη.
Η τετραετής περιπέτεια
Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι εδώ και τέσσερα χρόνια η μετοχή διαπραγματεύεται στην κατηγορία της Επιτήρησης, έχοντας μια κεφαλαιοποίηση μόλις 7,7 εκατ. ευρώ -από τις χαμηλότερες σε όλο το ταμπλό.
Τα οικονομικά μεγέθη του α’ εξαμήνου έδωσαν συνέχεια στην αρνητική εικόνα των προηγούμενων χρήσεων, καθώς οι πωλήσεις μειώθηκαν περαιτέρω στα 6 εκατ. ευρώ, τα λειτουργικά αποτελέσματα ήταν ζημιογόνα κατά 437 χιλ. ευρώ και το καθαρό «ταμείο» αποδείχθηκε αρνητικό κατά 1,2 εκατ. ευρώ. Νούμερα, τα οποία είναι χειρότερα του αντίστοιχου εξαμήνου του 2023.
Την ίδια στιγμή, η οικογένεια Φιλίππου βλέπει τα ίδια κεφάλαια να συρρικνώνονται σε 1,7 εκατ. ευρώ (από 2,9 εκατ. ευρώ το 2023), με το σύνολο των υποχρεώσεων να καθορίζεται στα 26,8 εκατ. ευρώ και το κεφάλαιο κίνησης να είναι αρνητικό κατά 6,6 εκατ. ευρώ.
Η διοίκηση Φιλίππου, η οποία έχει μια τεράστια ιστορία στον κλάδο των τροφίμων, δηλώνει διατεθειμένη να βάλει ξανά το χέρι στην… τσέπη, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας νέας αύξησης κεφαλαίου ή της πώλησης μη παραγωγικών ακινήτων.
Ωστόσο, το αβέβαιο περιβάλλον όσον αφορά τις τιμές σε πρώτες ύλες και ενέργεια δεν αποτελεί σύμμαχο στην προσπάθεια ανάκαμψης της εταιρείας συσκευασιών.
Το ποσοστό διασποράς
Την ίδια στιγμή, ακόμη ένα πρόβλημα για τη ΒΙΣ προκύπτει από το υψηλό ποσοστό της οικογένειας Φιλίππου στην εισηγμένη, το οποίο σήμερα ανέρχεται στο 91,31%.
Ο νέος κανονισμός της ΕΧΑΕ, ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή σε λίγους μήνες, είναι ξεκάθαρος και προβλέπει έως και… οριστική διαγραφή (ή «υποβιβασμό» στην Εναλλακτική Αγορά) για όσες εταιρείες έχουν μετοχική διασπορά κάτω του 10%.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)