Skip to main content

H DIMAND με τη δημιουργία του HUB 26 ανοίγει τον δρόμο για μεγάλες επενδύσεις στη Θεσσαλονίκη

Παράλληλα επενδύει στη δημιουργία του μεγαλύτερου κέντρου logistics στη Βόρεια Ελλάδα, στο πρώην ακίνητο της Βαλκάν Έξπορτ - Sponsored Content

Στο εναρκτήριο σημαντικό βήμα για ένα μεγάλο πρόγραμμα επενδύσεων στη Θεσσαλονίκη, προχώρησε η DIMAND με τη δημιουργία του HUB26, του πρώτου, μεγάλης κλίμακας, βιοκλιματικού επιχειρηματικού πάρκου της Βόρειας Ελλάδας. Στην έναρξη της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στις 6 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του συγκροτήματος, το οποίο υποδέχτηκε τους πρώτους του καλεσμένους.

Ως ένα «πράσινο» συγκρότημα, το HUB 26 αναβαθμίζει όχι μόνο το κτηριακό απόθεμα που προσφέρεται στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Δυτικής Πύλης της πόλης, αλλά και ευρύτερα στη Θεσσαλονίκη. Επί δεκαετίες αυτό το σημαντικό σημείο της πόλης με την πολύπλευρη ιστορία, είχε παραμείνει ανενεργό και είχε αφεθεί στην παρακμή. Το HUB 26 με την ολοκλήρωσή του, ενεργοποιεί και συμπληρώνει ένα σύνθετο πρόγραμμα αναπλάσεων που πρόκειται να αναγεννήσει τη Δυτική Είσοδο. Σε αυτό περιλαμβάνεται το, υπό δημιουργία, Μουσείο Ολοκαυτώματος και το Μητροπολιτικό Πάρκο της Θεσσαλονίκης, η αξιοποίηση της ιστορικής πρώην ζυθοποιίας ΦΙΞ από την DIMAND και η ανάπλαση της οδού 26ης Οκτωβρίου που θα υλοποιήσει ο Δήμος και η Περιφέρεια. Τη μελέτη της ανάπλασης, η οποία, μεταξύ άλλων, προβλέπει τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων που θα συνδέουν τη Δυτική πλευρά με το κέντρο της πόλης, χρηματοδότησε η OURANIA Α.Ε., το κοινοπρακτικό σχήμα της DIMAND και της PRODEA Investments, που με ποσοστό συμμετοχής 65% και 35% αντίστοιχα, υλοποίησε το HUB 26.

Η συνολική εκτιμώμενη ακαθάριστη αξία της επένδυσης ανέρχεται σε περίπου 80 εκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένης και της ανάπτυξης των ιδιόκτητων γραφείων της Παρευξείνιας Τράπεζας από την DIMAND. Το HUB 26, ως ένα πρωτοποριακό συγκρότημα που συμβάλλει στη βιωσιμότητα της πόλης, υιοθετώντας και προσφέροντας «πράσινες» τεχνολογίες και σύγχρονες υποδομές για επιχειρήσεις, σε ένα στρατηγικής σημασίας σημείο, μόλις 2 χλμ. από το κέντρο.

Το έργο αναπτύσσεται επί των οδών 26ης Οκτωβρίου, Νικηφόρου Ουρανού, Φρίξου και Λήμνου, σε ακίνητο συνολικής επιφανείας 9.000 τ.μ. Αποτελείται από πέντε κτήρια, με δύο επίπεδα 230 υπόγειων χώρων στάθμευσης και βοηθητικών χώρων, με το συνολικό εμβαδό ανωδομής και υπογείων να αγγίζει τα 36.000 τ.μ. Το σύγχρονο αυτό και φιλικό προς το περιβάλλον επιχειρηματικό πάρκο στοχεύει σε πιστοποίηση LEED Gold.

Εκτός από το HUB 26, που είναι πλέον ένα έργο έτοιμο να λειτουργήσει στον αστικό ιστό της Θεσσαλονίκης, η DIMAND επεκτείνει το αναπτυξιακό της πλάνο στη Βόρεια Ελλάδα, υλοποιώντας έργα συνολικής εκτιμώμενης αξίας 400 εκατ. ευρώ.

Ένα από τα μεγαλύτερα έργα της είναι η ανακατασκευή της ιστορικής ζυθοποιίας ΦΙΞ, που αποτελεί μέρος της βιομηχανικής κληρονομιάς της χώρας μας. Το οικόπεδο έχει συνολική έκταση 23 στρέμματα και η ανάπτυξη περιλαμβάνει τη δημιουργία συγκροτήματος μεικτών χρήσεων, με κατοικίες, ξενοδοχεία, γραφεία, χώρους πολιτισμού, αθλητικών δραστηριοτήτων, εστίασης και εμπορικά καταστήματα. Το σχέδιο προβλέπει την αποκατάσταση των τριών διατηρητέων κτηρίων, καθώς και την κατασκευή δύο νέων κτηρίων με υπόγειους χώρους στάθμευσης, ενώ η συνολική δόμηση θα φτάσει τα 62.000 τ.μ. Τα νέα κτήρια που θα αναπτυχθούν θα πιστοποιηθούν σύμφωνα με το διεθνώς αναγνωρισμένο σύστημα αειφορίας LEED, σε επίπεδο Gold.

Με αξία που υπολογίζεται να φτάσει τα 150 εκατ. ευρώ, το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2027. Για τη χρηματοδότησή του, η DIMAND έχει εξασφαλίσει στρατηγική συνεργασία με την Πειραιώς, που περιλαμβάνει τη χορήγηση ομολογιακού δανείου ύψους 100 εκατ. ευρώ. Συνεπενδυτής στην ανάπλαση του ΦΙΞ, είναι η εταιρεία διέλασης αλουμινίου Elvial.

Παράλληλα, μεταξύ άλλων, η DIMAND επενδύει στη δημιουργία του μεγαλύτερου κέντρου logistics στη Βόρεια Ελλάδα, στο πρώην ακίνητο της Βαλκάν Έξπορτ. Η εκτιμώμενη αξία ανάπτυξης του έργου θα ξεπεράσει τα 150 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία σχεδιάζει τη δημιουργία ενός πράσινου κόμβου logistics, έκτασης 120.000 τετραγωνικών μέτρων, σε ένα ακίνητο 356 στρεμμάτων. Η τοποθεσία του έργου, μόλις 23 χλμ. από το κέντρο της Θεσσαλονίκης και 16 χλμ. από το λιμάνι, το καθιστά στρατηγικό σημείο για την ανάπτυξη ενός μεγάλου εμπορικού κόμβου, ενισχύοντας τη διαβαλκανική εμπορική δραστηριότητα της πόλης.

Photo credits: Ektoras Nikolakis