Skip to main content

Reuters: Η Ελλάδα απροσδόκητος νικητής στον ευρωπαϊκό αγώνα πώλησης των τραπεζών

Πηγή φωτ. Εθνική Τράπεζα

Η χώρας μας πέτυχε, κάτι που δεν έχουν καταφέρει ακόμη Γερμανία, Ολλανδία, Ιρλανδία ή Βρετανία

Με την πώληση του 10% της Εθνικής Τράπεζας, μέσω placement, η Ελλάδα ολοκλήρωσε την ιδιωτικοποίηση των συστημικών τραπεζών της, που είχε διασώσει την περίοδο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Την ίδια ώρα η Γερμανία, η Ολλανδία, η Ιρλανδία και η Βρετανία εξακολουθούν να έχουν συμμετοχή του δημοσίου στις δικές τους τράπεζες, σχολιάζει το Reuters.

Στη στήλη Breakingviews του διεθνούς πρακτορείου ειδήσεων, που σήμερα υπογράφει ο Λίαμ Πράουντ, επισημαίνεται πως οι Έλληνες πέτυχαν αυτό που δεν έχουν καταφέρει ακόμη άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες – την αποεπένδυση του δημοσίου από τον τραπεζικό τομέα – χάρη στη συνεχή κυβερνητική στήριξη, αλλά και μία ισχυρή οικονομία που τροφοδοτείται από τις επενδύσεις.

Ο αρθρογράφος θυμίζει ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που στην πιο πρόσφατη κίνησή του πρόσφερε 91,5 εκατομμύρια μετοχές της Εθνικής Τράπεζας στην τιμή των 7,55 ευρώ ανά μετοχή, ιδρύθηκε το 2010 και άρχισε τη διαδικασία της απο- επένδυσης από τις 4 συστημικές τράπεζες της χώρας το 2023. Το επενδυτικό ενδιαφέρον ήταν θεαματικό.

Το ΤΧΣ είχε προχωρήσει σε «ενέσεις» 50 δισ. ευρώ στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα για να το κρατήσει όρθιο κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους.