Skip to main content

Το ισχυρό οικονομικό αποτύπωμα της Cenergy Holdings

Η Cenergy Holdings, έχει επιτύχει να εδραιώσει τη θέση της ως κορυφαίος παίκτης στον ενεργειακό τομέα διεθνώς, επενδύοντας σε καινοτόμες τεχνολογίες και επεκτείνοντας σταθερά τη δραστηριότητά της σε παγκόσμιο επίπεδο. Με την Ελληνικά Καλώδια και τη Σωληνουργεία Κορίνθου στο χαρτοφυλάκιό της, η εταιρεία σημείωσε εντυπωσιακή ανάπτυξη, με τον κύκλο εργασιών της το 2023 να έχει αυξηθεί πάνω από 50% σε δύο χρόνια (από το 2021).  Ο κύκλος εργασιών του προηγούμενου έτους ανήλθε σε 1,63 δισ. ευρώ, τα λειτουργικά της κέρδη (a-EBITDA) σε 213,8 εκατ. ευρώ ενώ το τρέχον ανεκτέλεστο των παραγγελιών ξεπερνά τα 3,38 δισ. ευρώ.  Σήμερα διαθέτει 5 μονάδες παραγωγής σε 3 χώρες (Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία). Το δυναμικό της ξεπερνά τους 3.400 εργαζομένους.

Η στρατηγική της ανάπτυξη στηρίζεται στους κύριους πυλώνες την ενεργειακής μετάβασης δηλαδή στον συνεχή εξηλεκτρισμό της οικονομίας, στο υδρογόνο ως το νέο «καθαρό» αέριο καύσιμο, στη δέσμευση και αποθήκευση του διοξειδίου του άνθρακα στο πλαίσιο των στόχων μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου αλλά και στο φυσικό αέριο σαν μεταβατικό καύσιμο της μετάβασης αυτής.

Οι 5 παραγωγικές μονάδες σε 3 χώρες της ΝΑ Ευρώπης παράγουν προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας και τα διαθέτουν σε εξειδικευμένες εφαρμογές του κλάδου της ενέργειας σε πάνω από 70 χώρες.

Με αυξανόμενη εξαγωγική δραστηριότητα

Η Cenergy Holdings παρουσιάζει σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα, έχοντας ολοκληρώσει  έργα σε περισσότερες από 70 χώρες. Το ποσοστό των εξαγωγών βρίσκεται στα μέσα του 2024 στο 69%, με τις πωλήσεις εκτός Ευρώπης να καταγράφουν ποσοστό 25% του συνολικού κύκλου εργασιών.

Οι ευρωπαϊκές αγορές (εκτός Ελλάδας), κατέχουν το 44% του συνολικού κύκλου εργασιών, ενώ η Ελλάδα, αν και παραμένει σημαντική αγορά, εμφανίζει αντίστοιχη υποχώρηση του ποσοστού σε 31% βάσει πωλήσεων από το 2021 ως το 1ο εξάμηνο του 2024. Αυτή η μείωση αντικατοπτρίζει τη συνεχιζόμενη διεθνή διείσδυση της Cenergy Holdings και την επιτυχημένη στρατηγική εξωστρέφειας.

Ταυτόχρονα, οι θυγατρικές της Ελληνικά Καλώδια και Σωληνουργεία Κορίνθου πρωταγωνιστούν στον δρόμο της ενεργειακής μετάβασης, επενδύοντας σε έρευνα και ανάπτυξη και παρέχοντας λύσεις υψηλής τεχνολογίας και προστιθέμενης αξίας, όπως έργα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από επίγεια και θαλάσσια αιολικά πάρκα, έργα μεταφοράς υδρογόνου καθώς και τεχνολογίες δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα.

Επενδύσεις που φέρνουν αποτελέσματα

Οι εταιρείες της Cenergy Holdings έχουν επενδύσει περισσότερα  από 600 εκατ. ευρώ σε κεφαλαιουχικές δαπάνες την τελευταία δεκαετία, εστιάζοντας στη δημιουργία σύγχρονων παραγωγικών εγκαταστάσεων και την ανάπτυξη νέων τεχνολογικά προηγμένων προϊόντων που καλύπτουν τις αυξανόμενες ανάγκες για ενέργεια. Η αύξηση των ετήσιων επενδύσεων σε σχεδόν 9% των πωλήσεων το 2023, συνέβαλε ουσιαστικά στην ενίσχυση της παραγωγικής δυναμικότητας των θυγατρικών της εταιρειών.

Η αύξηση αυτή συνδέεται με τη διαρκή ανάπτυξη της δραστηριότητας της εταιρείας παγκοσμίως  και τα έργα υψηλής προστιθέμενης αξίας που έχει ήδη υλοποιήσει με επιτυχία αλλά και αυτά που προγραμματίζει να παραδώσει τα επόμενα χρόνια. Σήμερα, καταγράφει ιστορικό υψηλό του ανεκτέλεστου παραγγελιών, το οποίο ξεπερνά τα 3,38 δισ. ευρώ Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε πρόσφατα μια νέα στρατηγική επένδυση στην αγορά των ΗΠΑ με την κατασκευή υπερσύγχρονης εγκατάστασης παραγωγής καλωδίων, στοχεύοντας στην περαιτέρω εδραίωση της ως παγκόσμιου παίκτη στον ενεργειακό τομέα.

Η Cenergy Holdings επενδύει σταθερά στους ανθρώπους της εστιάζοντας στη διαρκή ανάπτυξη τους, αυξάνοντας το εργατικό δυναμικό της σημαντικά από την ίδρυσή της, φτάνοντας σήμερα τους 3.400 εργαζόμενους, με αξιοσημείωτο μέρος να είναι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.