Skip to main content

Παπαπαναγιώτου: Ξεμένει από… ανάσες ο Δρομέας (;) – Το «βαρύ» τίμημα των δανείων και η προοπτική της ανάκαμψης

Επί προσωπικού: Ο Θανάσης Παπαπαναγιώτου «βλέπει» το ύψος του τραπεζικού δανεισμού στα 22 εκατ. ευρώ

Μπορεί ο Θανάσης Παπαπαναγιώτου να ελέγχει και να διοικεί μια εισηγμένη εταιρεία με έντονα εξαγωγικό χαρακτήρα και μεγάλους θεσμικούς πελάτες (Κομισιόν & γερμανικός στρατός), αλλά είναι σαφές ότι τα οικονομικά μεγέθη της Δρομέας δεν ανταποκρίνονται στις υψηλές προσδοκίες της αγοράς.

Κι αυτό κατέστη ακόμη πιο αντιληπτό στο α’ εξάμηνο του 2024, όταν ο Όμιλος εμφάνισε μείωση του τζίρου κατά -6,3%, με αποτέλεσμα να περιοριστεί στα 13,8 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση Παπαπαναγιώτου αποδίδει την τρέχουσα κάμψη σε συγκυριακούς παράγοντες και ευελπιστεί σε γρήγορη ανάκαμψη των μεγεθών στο β’ εξάμηνο.

Άλλωστε, τα EBITDA για το πρώτο μισό του έτους βελτιώθηκαν στα 2,1 εκατ. ευρώ από 1,7 εκατ. ευρώ προηγουμένως, ενώ το καθαρό αποτέλεσμα επέστρεψε σε θετικό έδαφος (108.925 ευρώ έναντι -247.114 ευρώ πέρυσι).

Χρηματιστήριο: Πώς πήρε «προίκα» 13,8 δισ. ευρώ από το 9μηνο – Οι μεγάλοι κερδισμένοι του ταμπλό

Το -40% της μετοχής

Και πάλι, όμως, αυτό δεν φαίνεται αρκετό για την αγορά, ώστε να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη μετοχή, η οποία απέχει τουλάχιστον -40% από τα πολυετή υψηλά του 2021 (>0,5 ευρώ).

Ο επίπονος πληθωρισμός, ο οποίος επηρεάζει δυσμενώς τις πωλήσεις των διαρκών αγαθών (γραφεία και έπιπλα), και κυρίως το «αλμυρό» χρηματοοικονομικό κόστος, ως απόρροια του υψηλού τραπεζικού δανεισμού, συνιστούν έναν μόνιμο «βραχνά» για τα ταμεία του Ομίλου.

Με βάση τα στοιχεία του α’ εξαμήνου, τα τραπεζικά δάνεια της Δρομέας ανέρχονται σε 22 εκατ. ευρώ, με το σύνολο των μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων να φθάνει στα 35 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων υπολογίζεται σε 26 εκατ. ευρώ, ενόσω η χρηματιστηριακή αξία του Ομίλου μετά βίας ξεπερνά τα 10,7 εκατ. ευρώ, έχοντας συρρικνωθεί κατά 9% μέσα στο 2024 και κατά 13% μέσα στο 12μηνο.

Ανδρεάδης: Η… χαρά του παιχνιδιού – Οι νέες εξαγορές, η Ρουμανία και η ελκυστική μετοχή

Όλα αυτά δημιουργούν ένα αρνητικό «κοκτέιλ», το οποίο δεν επιτρέπει προς το παρόν στην εισηγμένη να ξεδιπλώσει τις πραγματικές της δυνατότητες.

Η αισιοδοξία για την επόμενη ημέρα

Πάντως, οι τρέχουσες συμβάσεις με ισχυρούς πελάτες, η ανάπτυξη πωλήσεων μέσω του Amazon κι άλλων εμπορικών πλατφόρμων στην Ευρώπη, καθώς και το άνοιγμα της αγοράς στις πολλά υποσχόμενες ΗΠΑ συνθέτουν ένα μίγμα εξελίξεων, το οποίο διατηρεί την αισιοδοξία του Θανάση Παπαναγιώτου.

Ενός επιχειρηματία, ο οποίος ξεκίνησε το μακρύ ταξίδι της Δρομέας το 1979, με βασικό αντικείμενο την παραγωγή… τροχόσπιτων, προτού κάνει ολική στροφή στα γραφεία και στα έπιπλα.

Χρηματιστήριο: Οι μετοχές που έκαναν την έκπληξη τον Σεπτέμβριο – Οι top αποδόσεις του μήνα

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)