Skip to main content

Αναταράξεις στη Σάμο από το 20ήμερο «λουκέτο» της Fraport

Η δυσφορία της επιχειρηματικής κοινότητας της Σάμου μετατρέπεται σε αγανάκτηση

Τη δυσφορία του επιχειρηματικού κόσμου της Σάμου, της δημοτικής αρχής, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και άλλων φορέων έχει προκαλέσει η απόφαση της Fraport να κλείσει για 20 ημέρες το αεροδρόμιο του νησιού.

Μάλιστα η δυσφορία της επιχειρηματικής κοινότητας της Σάμου μετατρέπεται σε αγανάκτηση, καθώς η αναστολή λειτουργίας του αεροδρομίου «Αρίσταρχος ο Σάμιος» από τις 5 έως τις 25 Νοεμβρίου 2024 πραγματοποιείται λόγω έργων που θα γίνουν περιμετρικά, σύμφωνα με πληροφορίες, και όχι εντός του διαδρόμου προσγείωσης των αεροσκαφών. Σχετικές επιστολές προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα, έχει αποστείλει τόσο ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σάμου, Γιώργος Κυριαζής, όσο και ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου, Ελισσαίος Μαυρατζώτης.

Η επιστολή κοινοποιείται στον βουλευτή Σάμου Χριστόδουλο Στεφανάδη, στον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνο Μουτζούρη, καθώς και στον ευρωβουλευτή Γιώργο Αυτιά.

Η Σάμος, όπως τονίζεται, μεταξύ άλλων, στην επιστολή, «θα αντιμετωπίσει πρόβλημα διασύνδεσης με την υπόλοιπη ηπειρωτική και νησιωτική χώρα για διάστημα 20 ημερών. Σας πληροφορούμε ότι οι προσεγγίσεις συμβατικών πλοίων για τη Σάμο όλο τον χειμώνα είναι τρεις φορές την εβδομάδα, με προσέγγιση στο νησί μας σε 12 ώρες. Ο μήνας Νοέμβριος είναι ο κατ’ εξοχήν μήνας με τα περισσότερα ανεκτέλεστα δρομολόγια, λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων. Με την απόφαση αυτή η Σάμος γυρνάει σε εποχές πριν από το 1960, που δεν υπήρχε αεροπορική σύνδεση με την υπόλοιπη χώρα. Τα τεχνικά μέσα που υπάρχουν στη σημερινή εποχή, αλλά και η τεχνογνωσία των κατασκευαστικών εταιρειών, μπορούν να διορθώσουν τις ανησυχίες και την οργή του επιχειρηματικού κόσμου του νησιού μας, αλλά και των απλών πολιτών για το κλείσιμο του αεροδρομίου για 20 ημέρες».

Και η επιστολή καταλήγει: «Κύριε υπουργέ, μη συνδέσετε το όνομά σας με το κλείσιμο του αεροδρομίου του νησιού μας, κάτι που δεν έγινε ποτέ από κανέναν υπουργό από τη λειτουργία του, το 1963. Το Επιμελητήριο θα συντονίσει μαζί με όλους τους θεσμικούς φορείς του νησιού μας τις ενέργειες διαμαρτυρίας, που θα γίνουν οργανωμένα, εάν αυτή η απόφαση δεν αλλάξει ή δεν διορθωθεί, όπως έχει γίνει και για τα άλλα αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport»