Skip to main content

Εθνική Τράπεζα: Στενεύει το εύρος τιμών στα 7,40 με 7,65 ευρώ – Η ανακοίνωση του ΤΧΣ

Πηγή φωτ. Εθνική Τράπεζα

Τα επόμενα βήματα του placement

Στενότερο εύρος τιμών για το placement της Εθνικής Τράπεζας αποφάσισε σήμερα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Ειδικότερα σε ανακοίνωση του, το Ταμείο αναφέρει πως σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 17, παρ. 2 του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/1129, το Διοικητικό Συμβούλιό του ΤΧΣ στη συνεδρίασή του στις 1 Οκτωβρίου 2024, «ενέκρινε στενότερο εύρος τιμών εντός του εύρους τιμών για τη διεθνή προσφορά, ήτοι από 7,40 ευρώ σε 7,65 ευρώ ανά προσφερόμενη μετοχή (‘Στενότερο Εύρος Τιμών’)».

«Οι διαχειριστές της διεθνούς προσφοράς έχουν λάβει εντολές ζήτησης που υπερβαίνουν κατά πολλαπλάσια τις Προσφερόμενες Μετοχές σε αυτό το Στενότερο Εύρος Τιμών. Οι διαχειριστές της διεθνούς προσφοράς θα ενημερώσουν τους επενδυτές που συμμετέχουν στη διεθνή προσφορά ότι αιτήσεις κάτω από το κατώτερο όριο του στενότερου εύρους τιμών δεν θα ληφθούν υπόψη για την κατανομή των προσφερόμενων μετοχών» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο της συναλλαγής που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, το εύρος είχε οριστεί μεταξύ 7,30 και 7,95  ευρώ έναντι τιμής κλεισίματος 7,844 ευρώ την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης της μετοχής στο Χρηματιστήριο Αθηνών την 27η Οκτωβρίου. Με την ανακοίνωσή του αυτή, το ΤΧΣ ουσιαστικά πιέζει τους ενδιαφερόμενους επενδυτές να ανεβάσουν τις προσφορές τους με στόχο να μεγιστοποιήσει το όφελος του Δημοσίου από τη διαφαινόμενη ως τελευταία συναλλαγή αποεπένδυσης μέσω της συγκεκριμένης μεθόδου.

Τα επόμενα βήματα του placement

Σημειώνεται ότι το βιβλίο προσφορών κλείνει σήμερα στις 16.00 και κατόπιν αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου το ΤΧΣ προκειμένου να αποφασιστεί η κατανομή των μετοχών με βάση της προσφορές που έχουν συγκεντρωθεί. Αξίζει να αναφερθεί ότι τα κριτήρια της κατανομής των 91.471.515 μετοχών δεν είναι μόνο ποσοτικά αλλά και ποιοτικά, αφού η Στρατηγική Αποεπένδυσης που διέπει τη λειτουργία του Ταμείου ορίζει ρητά ότι σε κάθε συναλλαγή αποεπένδυσης πρέπει να προτεραιοποιούνται οι επενδυτές με μακροχρόνιο ορίζοντα επένδυσης, όπως συνταξιοδοτικά ταμεία, έναντι βραχυπρόθεσμων επενδυτών όπως τα hedge funds.

Συνήθως, ωστόσο, οι επενδυτές που αναλαμβάνουν υψηλότερα ρίσκα είναι και αυτοί που προσφέρουν την υψηλότερη τιμή, συνεπώς θα αναζητηθεί μια ισορροπία ούτως ώστε να επιτευχθούν στο μέγιστο βαθμό οι παράλληλοι στόχοι της υψηλής ποιότητας επενδυτών και του μέγιστου τιμήματος συναλλαγής.

Σύμφωνα με το Ενημερωτικό Δελτίο, τα επόμενα βήματα του placement ορίζονται ως εξής: