Skip to main content

Ανεβαίνει ο πήχης για τις μετοχές της Εθνικής

Πηγή φωτ. Εθνική Τράπεζα

Το ΤΧΣ πιέζει τους ενδιαφερόμενους επενδυτές να ανεβάσουν τις προσφορές τους

Να ανεβάσει τον πήχη του τιμήματος από τη συναλλαγή αποεπένδυσης στην Εθνική Τράπεζα σκοπεύει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αμβλύνοντας το εύρος τιμών που θα δεχθεί μέσω του βιβλίου προσφορών. Στην κατεύθυνση αυτή «δείχνουν» τόσο η υπερκάλυψη της προσφοράς κατά 11 φορές -σύμφωνα με τα στοιχεία της Τρίτης- όσο και η ποιότητα των ενδιαφερόμενων επενδυτών.

Ως εκ τούτου, το Ταμείο αναμένεται να προβεί μέσω της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σε νέα ανακοίνωση σήμερα, Τετάρτη, στενεύοντας το εύρος των προσφερόμενων τιμών. Πηγές με γνώση των διαδικασιών εξηγούν στη «Ν» ότι, σύμφωνα με τον οδικό χάρτη της διαδικασίας αποεπένδυσης, νωρίς το πρωί αναμένεται να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου προκειμένου να ενημερωθεί από τον σύμβουλο JP Morgan σχετικά με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προσφορών που έχουν συγκεντρωθεί τα δύο πρώτα 24ωρα του book building.

Στα χαρακτηριστικά αυτά περιλαμβάνεται ο επενδυτικός ορίζοντας των υποψήφιων επενδυτών, το ύψος των προσφορών, καθώς και το ύψος των προσφερόμενων τιμών. Ο τελευταίος αυτός παράγοντας θα καθορίσει τον περιορισμό του εύρους τιμών, εφόσον φυσικά οι προσφορές που έχουν κατατεθεί υπερβαίνουν έναν συγκεκριμένο πήχυ. Θυμίζεται ότι κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και στην αποεπένδυση από την Τράπεζα Πειραιώς, όπου το ΤΧΣ διέθεσε το σύνολο της συμμετοχής του (27%) στο ανώτατο τίμημα του εύρους τιμών που δόθηκε επίσης μετά από στένεμα του εύρους τιμών.

Θυμίζεται ότι, σύμφωνα με το Ενημερωτικό Δελτίο της συναλλαγής που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, το εύρος αυτό ορίστηκε μεταξύ 7,30 και 7,95  ευρώ έναντι τιμής κλεισίματος 7,844 ευρώ την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης της μετοχής στο Χρηματιστήριο Αθηνών την 27η Οκτωβρίου.

Με την ανακοίνωσή του αυτή, το ΤΧΣ ουσιαστικά πιέζει τους ενδιαφερόμενους επενδυτές να ανεβάσουν τις προσφορές τους με στόχο να μεγιστοποιήσει το όφελος του Δημοσίου από τη διαφαινόμενη ως τελευταία συναλλαγή αποεπένδυσης μέσω της συγκεκριμένης μεθόδου.

Σημειώνεται ότι το βιβλίο προσφορών κλείνει σήμερα στις 4 το απόγευμα και κατόπιν αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου το ΤΧΣ προκειμένου να αποφασιστεί η κατανομή των μετοχών με βάση της προσφορές που έχουν συγκεντρωθεί. Αξίζει να αναφερθεί ότι τα κριτήρια της κατανομής των 91.471.515 μετοχών δεν είναι μόνο ποσοτικά αλλά και ποιοτικά, αφού η Στρατηγική Αποεπένδυσης που διέπει τη λειτουργία του Ταμείου ορίζει ρητά ότι σε κάθε συναλλαγή αποεπένδυσης πρέπει να προτεραιοποιούνται οι επενδυτές με μακροχρόνιο ορίζοντα επένδυσης, όπως συνταξιοδοτικά ταμεία, έναντι βραχυπρόθεσμων επενδυτών όπως τα hedge funds.

Συνήθως, ωστόσο, οι επενδυτές που αναλαμβάνουν υψηλότερα ρίσκα είναι και αυτοί που προσφέρουν την υψηλότερη τιμή, συνεπώς θα αναζητηθεί μια ισορροπία ούτως ώστε να επιτευχθούν στο μέγιστο βαθμό οι παράλληλοι στόχοι της υψηλής ποιότητας επενδυτών και του μέγιστου τιμήματος συναλλαγής.

Σύμφωνα με το Ενημερωτικό Δελτίο, τα επόμενα βήματα του placement ορίζονται ως εξής: