Απόλυτη ικανοποίηση επικρατεί για την εξέλιξη του placement της Εθνικής Τράπεζας. Το ενδιαφέρον των funds ήταν έντονο και αποκαλύφθηκε από τα πρώτα λεπτά, που άνοιξε το βιβλίο προσφορών το πρωί της Δευτέρας.
Το placement υπερκαλύφθηκε τελικά 11 φορές (!). Μάλιστα οι 2 φορές ήταν στην ανώτατη τιμή διάθεσης.
Όπως αναφέρουν στη «Ν» πηγές με γνώση των διαδικασιών, το ενδιαφέρον είναι τόσο ισχυρό που εκτιμάται ότι η συνολική υπερκάλυψη θα ξεπεράσει τις οκτώ φορές που είχε καταγραφεί στο placement του 22% της Εθνικής τον περυσινό Νοέμβριο.
Τονίζεται ότι, σε αντίθεση με εκείνη την πρώτη συναλλαγή, το ενημερωτικό δελτίο της συναλλαγής δεν προβλέπει δυνατότητα διεύρυνσης του μεριδίου του Δημοσίου, θέτοντας ως οροφή το 10% ήτοι (91.471.515 μετοχές) στο μετοχικό μερίδιο της τράπεζας. Στα χέρια του Δημοσίου θα παραμείνει το 8,4%, το οποίο αναμένεται στα τέλη του έτους να μεταβιβαστεί στο Υπερταμείο, υπό την αίρεση της σχετικής νομοθέτησης που εκκρεμεί.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ποσοστό που διατηρεί το ΤΧΣ προορίζεται για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή. Για τον λόγο αυτό, πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 5 και 10%, αφού το 5% είναι το κατώφλι για διατήρηση έδρας στο ΔΣ, ενώ μια συμμετοχή πάνω από 10% θα σήμαινε υποχρεωτικό fit & proper από τον SSM για τον δυνητικό επενδυτή.
Πού θα κλείσει η τιμή
Το εύρος τιμών που προβλέπει το ενημερωτικό κυμαίνεται από 7,30 ευρώ έως 7,95 ευρώ, γεγονός που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και για την καταγραφή premium σε σύγκριση με το τελευταίο κλείσιμο (7,844 ευρώ) την περασμένη Παρασκευή. Θυμίζεται ότι κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και στην αποεπένδυση από την Τράπεζα Πειραιώς, όπου το ΤΧΣ διέθεσε το σύνολο της συμμετοχής του (27%) στο ανώτατο τίμημα του εύρους τιμών.
Μάλιστα, η τεράστια ανταπόκριση που είχε γνωρίσει η συναλλαγή οδήγησε το ΤΧΣ να περιορίσει το εύρος τιμών από 3,70-4 ευρώ σε 3,90-4 ευρώ -δυνατότητα την οποία έχει και η Εθνική στο τρέχον placement και θεωρείται δεδομένο ότι θα αξιοποιήσει την τελευταία ημέρα, μεγιστοποιώντας έτσι το όφελος για το Δημόσιο.
Τι έχει κερδίσει το Δημόσιο από τις τράπεζες
Εφόσον το placement ολοκληρωθεί στη μέγιστη δυνατή τιμή, τα έσοδα του Δημοσίου θα ανέλθουν σε 727 εκατ. ευρώ, ενώ στη διάθεσή του θα διατηρήσει το υπόλοιπο 8,4% στην Εθνική Τράπεζα.
Συνολικά, το ΤΧΣ έχει εισπράξει μέχρι σήμερα 2,8 δις. ευρώ ως εξής: 1 δισ. ευρώ από την Εθνική (2023), 1,35 δισ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς, 294 εκατ. ευρώ από την Alpha Bank και 94 εκατ. ευρώ από τη Eurobank. Με την ολοκλήρωση και αυτής της συναλλαγής της Εθνικής, τα συνολικά έσοδα ανέρχονται σε 3,5 δισ. ευρώ και μάλιστα χωρίς το Δημόσιο να έχει διαθέσει το σύνολο του ποσοστού του στην τελευταία.
Όσον αφορά στον συνολικό απολογισμό του κόστους/οφέλους για τη διάσωση των τραπεζών από το Δημόσιο στη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης τον περασμένο Απρίλιο «δείχνουν» καθαρό όφελος 3,5 δισ. ευρώ (χωρίς να περιλαμβάνεται η αποεπένδυση από την Εθνική).
Στην τεκμηρίωση που παρουσίασε τότε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, το όφελος μέσω του PSI προσδιορίζεται στα 38,5 δισ. ευρώ, τα οποία μαζί με άλλα έσοδα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αθροίζουν μέχρι σήμερα 53,7 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα στο σκέλος των εξόδων οι δαπάνες για τις ανακεφαλαιοποιήσεις κ.ά. ανέρχονται στα 50,3 δισ. ευρώ.
Τι σηματοδοτεί η αποεπένδυση
Με την ολοκλήρωση της τρέχουσας συναλλαγής, και με ενδεχόμενο διάθεσης του υπόλοιπου ποσοστού σε στρατηγικό (ιδιώτη) επενδυτή κλείνει ένας επώδυνος κύκλος που άνοιξε με τις τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών τα έτη 2012-13, 2014 και 2015 με τη συμμετοχή τόσο του Δημοσίου όσο και ιδιωτών επενδυτών.
Παρότι το Δημόσιο ως μέτοχος στις τέσσερις τράπεζες είχε περισσότερο ελεγκτικό παρά παρεμβατικό ρόλο από τη θέση του ως μέτοχος, ωστόσο, έριχνε σκιά πάνω από τον κλάδο στα μάτια της επενδυτικής κοινότητας. Ήταν εξάλλου σαφώς διατυπωμένος στη σχετική νομοθεσία ο στόχος για σταδιακή αποεπένδυση του Δημοσίου από τα πιστωτικά ιδρύματα μόλις οι συνθήκες της οικονομίας και των αγορών το επιτρέψουν.
Δεν είναι τυχαίο ότι και τα πέντε placements που έλαβαν χώρα το τελευταίο 12μηνο στέφτηκαν από απόλυτη επιτυχία και έγιναν δεκτά από την επενδυτική κοινότητα. Και αυτό δεν είναι τυχαίο καθώς, πλέον, οι ελληνικές τράπεζες κλείνουν δυόμιση έτη ισχυρής κερδοφορίας, έχουν εξυγιάνει θεαματικά τα δανειακά τους χαρτοφυλάκια (δείκτης NPE 3,5%) και έχουν ξεκινήσει να διανέμουν και πάλι -μετά 16 έτη- μέρισμα στους μετόχους τους.