Πιστωτική διευκόλυνση συνολικού ύψους 150 εκατ. δολαρίων έλαβε η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου (ΤΕΑΕΠ ή Παρευξείνια Τράπεζα) από την Ιαπωνική Τράπεζα Διεθνούς Συνεργασίας (JBIC), ενισχύοντας περαιτέρω την ικανότητά της να υποστηρίζει σημαντικές αναπτυξιακές προσπάθειες στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.
Η πιστωτική αυτή διευκόλυνση, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΤΕΑΕΠ, έχει σχεδιαστεί ειδικά για να παρέχει έως και 150 εκατ. δολάρια για την υποστήριξη της Ουκρανίας και άλλων επηρεαζόμενων κρατών-μελών της Παρευξείνιας Τράπεζας. Αυτή η χρηματοδότηση θα είναι καθοριστική για να βοηθήσει την Ουκρανία, η οποία αντιμετωπίζει σήμερα τεράστιες προκλήσεις, να ανακάμψει και να ανοικοδομήσει βασικές οικονομικές και κοινωνικές υποδομές. Η χρηματοδότηση θα διατεθεί κυρίως στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας της οικονομίας της Ουκρανίας, ειδικά στους τομείς της γεωργίας, των τροφίμων, των μεταφορών και της εφοδιαστικής αλυσίδας, των ψηφιακών υποδομών και της φαρμακευτικής βιομηχανίας, διασφαλίζοντας ότι η χώρα μπορεί να συνεχίσει να αναπτύσσεται παρά τις συνεχιζόμενες δυσκολίες. Παράλληλα, έως και 75 εκατομμύρια δολάρια θα διατεθούν σε πράσινες πρωτοβουλίες για την διασφάλιση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας σε όλη την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Οι δύο διαφορετικές στοχεύσεις της πιστωτικής γραμμής διασφαλίζουν μια ισορροπημένη προσέγγιση, η οποία ανταποκρίνεται σε επείγουσες ανάγκες ενώ παράλληλα προωθεί τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα.
«Αυτή την κρίσιμη στιγμή, είμαστε περήφανοι που στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας με την ισχυρή οικονομική υποστήριξη της JBIC. Αυτή η διευκόλυνση είναι μια ξεκάθαρη απόδειξη της δέσμευσής μας να βοηθήσουμε την Ουκρανία και άλλες πληγείσες χώρες στην περιοχή στη διάρκεια της δύσκολης αυτή συγκυρίας», δήλωσε ο Δρ. Σερχάτ Κιοκσάλ, Πρόεδρος της Παρευξείνιας Τράπεζας. «Τα 150 εκατομμύρια δολάρια που διατίθενται για την Ουκρανία θα στηρίξουν βασικές επενδύσεις που είναι ζωτικής σημασίας για την ανάκαμψη της χώρας και τη μελλοντική της ανάπτυξη. Και τα δύο τμήματα της διευκόλυνσης, η «Υποστήριξη της Ουκρανίας» και η «Πράσινη», είναι αλληλένδετα, αντανακλώντας την κοινή μας δέσμευση για την αντιμετώπιση άμεσων και έντονων αναγκών, ενισχύοντας παράλληλα πράσινες επενδύσεις που θα ωφελήσουν τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της περιοχής».
«Αυτό η πιστωτική γραμμή συμβαδίζει με την πολιτική της ιαπωνικής κυβέρνησης να υποστηρίζει συνεχώς την Ουκρανία και την απανθρακοποίηση. Η JBIC και η ΤΕΑΕΠ συνεργάστηκαν στενά μετά την υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης και χαίρομαι που βλέπω σήμερα την υλοποίηση της Συμφωνίας», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Hayashi Nobumitsu, Κυβερνήτης της JBIC. «Με τις βαθιές γνώσεις που διαθέτει η Παρευξείνια Τράπεζα στην περιοχή και τα κεφάλαια της JBIC, είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η πιστωτική γραμμή θα συμβάλει στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας και στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας».
Η συνεργασία με την JBIC αναδεικνύει το ρόλο της Παρευξείνιας Τράπεζας ως αξιόπιστου και σημαντικού εταίρου για τη προσέλκυση διεθνών κεφαλαίων στην ευρύτερη περιοχή του Ευξείνου Πόντου. Αυτή η πρωτοβουλία όχι μόνο θα παράσχει άμεση βοήθεια στην Ουκρανία, αλλά θα συμβάλει επίσης στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης, διασφαλίζοντας ένα πιο ανθεκτικό και ευημερούν μέλλον για την περιοχή.
Η Ιαπωνική Τράπεζα Διεθνούς Συνεργασίας (JBIC) είναι το εθνικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της Ιαπωνίας, το οποίο εκτελεί δανειοδοτικές, επενδυτικές και εγγυητικές πράξεις ενώ παράλληλα λειτουργεί συμπληρωματικά προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του ιδιωτικού τομέα. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη JBIC: www.jbic.go.jp
Η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου (ΤΕΑΕΠ) είναι διεθνής χρηματοοικονομικός οργανισμός που ιδρύθηκε από την Αλβανία, την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Βουλγαρία, τη Γεωργία, την Ελλάδα, τη Μολδαβία, τη Ρουμανία, τη Ρωσία, την Τουρκία και την Ουκρανία. Τα κεντρικά γραφεία τής Τράπεζας βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη. Η ΤΕΑΕΠ υποστηρίζει την οικονομική ανάπτυξη και την περιφερειακή συνεργασία παρέχοντας δάνεια, πιστώσεις, μετοχές και εγγυήσεις για έργα και χρηματοδότηση εμπορίου στους δημόσιους και ιδιωτικούς τομείς των κρατών μελών της. Το μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας ανέρχεται σε 3,45 δισεκατ. ευρώ.