Skip to main content

Tesla: Έφοδοι διευθυντών στα σπίτια εργαζομένων για να τσεκάρουν τις αναρρωτικές

REUTERS/Mike Blake/File Photo

Οργή των εργαζομένων - Τι λέει ο διευθυντής του εργοστασίου στην Γερμανία

Την οργή του γερμανικού συνδικάτου IG Metall, το οποίο εκπροσωπεί μέρος των 12.000 εργαζομένων στο εργοστάσιο Gigafactory της Tesla στην Γερμανία, του μοναδικού στην Ευρώπη, προκάλεσε η κίνηση της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας του Έλον Μασκ να στείλει διευθυντικά στελέχη στα σπίτια εργαζομένων που έχουν δηλώσει ασθένεια,  για να ελέγξουν  αν λένε αλήθεια.

Το συνδικάτο διεξάγει εκστρατεία κατά των σκληρών συνθηκών εργασίας με «αδικαιολόγητες» πολλές υπερωρίες καθώς και την κακή υγιεινή και ασφάλεια.

«Όταν υπάρχει έλλειψη προσωπικού, οι άρρωστοι εργαζόμενοι πιέζονται και όσοι παραμένουν υγιείς επιβαρύνονται με πρόσθετη εργασία. Αν οι επόπτες του εργοστασίου θέλουν πραγματικά να μειώσουν το επίπεδο των ασθενειών, θα πρέπει να σπάσουν αυτόν τον φαύλο κύκλο», δήλωσε ο Ντερκ Σουλτς, περιφερειακός διευθυντής του συνδικάτου, σύμφωνα με τη γερμανική Handelsblatt.

 Τι υποστηρίζει ο διευθυντής του εργοστασίου

Εντωμεταξύ, το αφεντικό του γερμανικού εργοστασίου, André Thierig, υπερασπίστηκε την απόφαση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο εκμεταλλεύονταν τους γερμανικούς νόμους περί αναρρωτικών αδειών. Η δήλωσή του ήρθε μετά την καταγγελία των τοπικών μέσων ενημέρωσης για τις διεθυντικές επισκέψεις.

Αρκετοί ήταν οι εργαζόμενοι που εξοργίστηκαν, απειλώντας ότι θα καλέσουν την αστυνομία, σύμφωνα με την Handelsblatt,

Ο Τίρινγκ δήλωσε ότι η επίσκεψη στα σπίτια των εργαζομένων δεν είναι κάτι ασυνήθιστο, όπως ανέφερε το γερμανικό πρακτορείο DPA.

Ο διευθυντής ανθρώπινων πόρων δήλωσε ότι το ποσοστό όσων δηλώνουν ασθένεια στο συγκεκριμένο εργοστάσιο, εκτινάχθηκε στο 17% τον Αύγουστο, τρεις φορές ο μέσος όρος από ότι ίσχυε για την υπόλοιπη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία το 2023.

Όπως δήλωσan τα στελέχη της Tesla, που στο παρελθόν είχαν ισχυριστεί ότι το ποσοστό των αναρρωτικών αδειών ήταν υψηλότερο τις Παρασκευές, επιθυμούν να απευθυνθούν στην «εργασιακή ηθική» των εργαζομένων.

« Σύμφωνα με τις ενδείξεις, το γερμανικό κοινωνικό σύστημα γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης σε κάποιο βαθμό» είπε από την πλευρά του ο Thierig.

Τα υψηλά ποσοστά αναρρωτικών αδειών έχουν τραβήξει την προσοχή του Έλον Μασκ. Σε ανάρτησή του στο X, ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla δήλωσε ότι θα εξετάσει τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν.

Ο Μασκ είναι γνωστός για την προώθηση της “σκληρής” εργασιακής αντίληψης στην Tesla, με δημοσιεύματα να λένε ότι οι εργαζόμενοι είχαν στο παρελθόν κοιμηθεί στη γραμμή παραγωγής και στα αυτοκίνητά τους για να προλάβουν τις προθεσμίες.

naftemporiki.gr