Skip to main content

ISOMAT: Ανοδικοί ρυθμοί και το 2024 – Επενδύσεις και βλέψεις για εξαγορές

Καθετοποίησε την παρουσία της στην εξωτερική θερμομόνωση με τη νέα της μονάδα παραγωγής EPS

Σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης παραμένει και το 2024 η βιομηχανία παραγωγής δομικών χημικών, κονιαμάτων και χρωμάτων ISOMAT σε συνέχεια της ανοδικής περσινής χρονιάς, έχοντας παράλληλα σε εξέλιξη επενδύσεις 23,5 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2024-2027.

Τα επτά από τα εν λόγω 23,5 εκατ. ευρώ αφορούσαν στην κατασκευή της νέας μονάδας παραγωγής EPS (διογκωμένη πολυστερίνη), η οποία ξεκίνησε τη λειτουργία της πιλοτικά το καλοκαίρι και από τις αρχές Σεπτεμβρίου βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία, σε έναν ολοκαίνουριο και τεχνολογικά προηγμένο χώρο έκτασης 4.500 τ.μ. στην έδρα της στον Άγιο Αθανάσιο Θεσσαλονίκης. Με τη μονάδα αυτή η ISOMAT, όπως τόνισε η διοίκησή της στο πλαίσιο επίσκεψης δημοσιογράφων στην έδρα της, καθετοποιεί την παρουσία της στον τομέα της εξωτερικής θερμομόνωσης. Παράλληλα σημαντικό μέρος του επενδυτικού προγράμματος των 23,5 εκατ. ευρώ, όπως γνωστοποίησαν ο πρόεδρος του ομίλου και ιδρυτής, Στέφανος Τζιρίτης, και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Θάνος Τζιρίτης, αφορά στη δημιουργία τρίτης γραμμής παραγωγής κονιαμάτων με την οποία θα επιτευχθεί αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας στα κονιάματα κατά 35%, καθώς επίσης και σε αυτοματοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας-logistics, τεχνολογικό εξοπλισμό και κατασκευή νέου βιολογικού για την επεξεργασία των υγρών αποβλήτων.

Σημειωτέον, δε, ότι η νέα μονάδα παραγωγής EPS της ISOMAT αποτελεί την πρώτη στην Ελλάδα και τη μοναδική του είδους της που λειτουργεί με μηδενικές άμεσες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, καθώς η παραγωγή ατμού για την παραγωγή των θερμομονωτικών υλικών δεν προέρχεται από ορυκτά καύσιμα αλλά αποκλειστικά από ηλεκτρική ενέργεια, η οποία προέρχεται σε μεγάλο ποσοστό από ΑΠΕ, ενώ παράλληλα διαθέτει σύστημα ανακύκλωσης των EPS με μηδενικά απόβλητα.

Απαντώντας, επίσης, σε ερωτήσεις της «Ν» ο κ. Θάνος Τζιρίτης δήλωσε ότι η ISOMAT ενδιαφέρεται να προβεί σε εξαγορές τόσο εντός Ελλάδας, όσο και εκτός συνόρων, ενώ στο μεταξύ στην τρέχουσα χρήση η ελληνική μητρική «φλερτάρει» με διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης πωλήσεων και ο Όμιλος «τρέχει» με  μονοψήφιο ρυθμό ανάπτυξης πωλήσεων σε επίπεδο οκταμήνου, ο οποίος ήταν διψήφιος σε επίπεδο πενταμήνου αλλά «φρέναρε» λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην οικοδομική δραστηριότητα. Για το σύνολο της χρήσης εκτιμάται ότι θα διατηρηθεί ο αυξητικός ρυθμός των πωλήσεων και επίσης εκφράζεται αισιοδοξία ότι θα είναι μια πάρα πολύ καλή χρονιά όσον αφορά και την κερδοφορία.

Το 2023 ο κύκλος εργασιών του ομίλου αυξήθηκε στα 107,2 εκατ. ευρώ, με τα 86,6 εκατ. να προέρχονται από την εγχώρια αγορά, ενώ υπάρχει εξαγωγική δραστηριότητα σε πάνω από 80 χώρες, ο συνολικός δείκτης εξωστρέφειας είναι της τάξης του 50% και την περίοδο 2021-2023 έχουν προηγηθεί επενδύσεις 33,7 εκατ. ευρώ. Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) του ομίλου το 2023 ξεπέρασαν τα 17 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση άνω του 17% σε σύγκριση με το 2022, ενώ της μητρικής κινήθηκαν στα 16,5 εκατ., καταγράφοντας αύξηση άνω του 25%.

Ο όμιλος της ISOMAT διαθέτει τρεις μονάδες παραγωγής, εκ των οποίων η μία βρίσκεται στη μητρική εταιρεία στην Ελλάδα και οι άλλες δύο στις θυγατρικές του στη Ρουμανία και στη Σερβία. Επιπλέον, διαθέτει πέντε εμπορικές θυγατρικές σε Γερμανία, Ρωσία, Τουρκία, Βουλγαρία και Σλοβενία και εξαγωγική δραστηριότητα σε περισσότερες από 80 χώρες παγκοσμίως, με ένα πορτφόλιο που απαριθμεί πάνω από 350 προϊόντα και επενδύει σταθερά στην Έρευνα & Ανάπτυξη με επτά χημεία R&D και τρία εργαστήρια Ποιοτικού Ελέγχου.

H φιλοσοφία εξωστρέφειας ενισχύεται περαιτέρω, όπως τονίστηκε, με τη σταδιακή διείσδυση της ISOMAT σε ολοένα και περισσότερες αγορές του εξωτερικού, με περιοχές αυξημένου ενδιαφέροντος να είναι, μεταξύ άλλων, το Ηνωμένο Βασίλειο – όπου μεταξύ άλλων βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για είσοδο των χρωμάτων που παράγει σε αλυσίδα 220 καταστημάτων τύπου DIY – η Ιβηρική Χερσόνησος, οι ΗΠΑ, η Μέση Ανατολή, η Ινδία και η Νοτιοανατολική Ασία. Παράλληλα στόχος της εταιρείας, όπως επισήμανε ο κ.Θάνοις Τζιρίτης – είναι να αποτελέσει one stop shop για τους πελάτες της, προσφέροντας ολιστική προσέγγιση και τελικές λύσεις.

Ο όμιλος αριθμεί 653 άτομα προσωπικό – εκ των οποίων τα 109 είναι μηχανικοί και χημικοί – και οι 446 εργάζονται στην Ελλάδα και οι 207 στις θυγατρικές στο εξωτερικό.