Skip to main content

Εθνική Τράπεζα: Ανοίγει το βιβλίο προσφορών για το placement

Πηγή φωτ. Εθνική Τράπεζα

Παραμένει έντονο το ενδιαφέρον των funds - Οι μετοχές θα διατεθούν σε τιμή κάτω των 8 ευρώ

Ντεμπούτο κάνει σήμερα το βιβλίο προσφορών για το placement της Εθνικής Τράπεζας, με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να έχει δώσει το σήμα της εκκίνησης μέσα στο Σαββατοκύριακο. Η διαδικασία θα διαρκέσει 3 ημέρες έως και το απόγευμα της Τετάρτης.

Όπως αναφέρουν στη «Ν» πηγές με γνώση των διαδικασιών, το Σάββατο ο Σύμβουλος Αποεπένδυσης JP Morgan ενημέρωσε το διοικητικό συμβούλιο του ΤΧΣ για το αμείωτο ενδιαφέρον των funds να συμμετάσχουν στη συναλλαγή παρά την απόφαση του Δημοσίου να διακρατήσει μερίδιο 6-8% στο μετοχικό κεφάλαιο της συστημικές τράπεζας.

Αμείωτο το επενδυτικό ενδιαφέρον

Θυμίζεται ότι ο Σύμβουλος έλαβε εντολή την περασμένη εβδομάδα να παρουσιάσει τα νέα δεδομένα στους διεθνείς επενδυτές «ζυγίζοντας» τυχόν επίπτωση της εν λόγω απόφασης στο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Η εικόνα που μετέφερε η JP Morgan από τις διερευνητικές επαφές στο εξωτερικό ήταν πως το ενδιαφέρον των funds δεν έχει καμφθεί, γεγονός στο οποίο συνέβαλε καθοριστικά η διαβεβαίωση του υπουργού Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη μέσω Bloomberg ότι «πρόθεση της κυβέρνησης είναι να καταργηθούν τα ειδικά δικαιώματα που έχει το Δημόσιο επί της Εθνικής», ούτως ώστε να μην έχει κανένα ανταγωνιστικό μειονέκτημα σε σχέση με τις άλλες τρεις μεγάλες τράπεζες της χώρας.

Τιμή διάθεσης

Σε ό,τι αφορά την τιμή διάθεσης των μετοχών του Δημοσίου, ως ανώτατο όριο του εύρος αναφοράς ορίζεται η τιμή κλεισίματος της Παρασκευής στα 7,8440 ευρώ.

Ανάλογη διαδικασία είχε ακολουθηθεί και στις προηγούμενες συναλλαγές, όπως αυτή ορίζεται σαφώς από τη Στρατηγική Αποεπένδυσης που πηγάζει από τον νόμο υπ’ αριθ. 4941/2022 που διέπει τη λειτουργία του Ταμείου.

Θυμίζεται ότι στη συναλλαγή διάθεσης του 22% της ΕΤΕ τον Νοέμβριο του 2023, το εύρος διάθεσης των μετοχών είχε προσδιοριστεί μεταξύ 5 και 5,44 ευρώ, με την τελευταία τιμή της μετοχής στο ταμπλό του ΧΑ να είναι 5,482 ευρώ. Τελικά η συναλλαγή «κλείδωσε» στα 5,30 ευρώ/μετοχή, καταγράφοντας discount 2,57%. Ωστόσο, στο placement της Πειραιώς μερικούς μήνες αργότερα, η διάθεση των μετοχών δεν πραγματοποιήθηκε με discount μεγιστοποιώντας έτσι το όφελος του Δημοσίου.

Χρονοδιάγραμμα

Σύμφωνα με το ανανεωμένο χρονοδιάγραμμα, σήμερα το πρωί θα ενημερωθεί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σχετικά με τα τελευταία δεδομένα της συναλλαγής ούτως ώστε εντός των επόμενων ωρών να εκδοθεί το ενημερωτικό δελτίο της συναλλαγής. Αυτό σημαίνει ότι δεν αποκλείεται το βιβλίο προσφορών να κλείσει και πριν το τέλος της σημερινής ημέρας ή αλλιώς αύριο το πρωί. Τυπικά, η αποδοχή προσφορών διαρκεί περίπου τρεις μέρες ωστόσο εάν το ενδιαφέρον είναι τόσο ζωηρό -όπως σε κάποιες από τις προηγούμενες συναλλαγές- δεν αποκαλείται η διαδικασία να ολοκληρωθεί ακόμη και την Τετάρτη.

Το πρωί της επόμενης ημέρας το ΤΧΣ εκδίδει ανακοίνωση για την «ταυτότητα» της συναλλαγής -δηλαδή την κατανομή των μετοχών στην ελληνική και διεθνή προσφορά και την τελική τιμή διάθεσης. Σημειώνεται ότι στα δεδομένα της συναλλαγής περιλαμβάνεται και η κατανομή των μετοχών μεταξύ ελληνικής και διεθνούς προσφοράς. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, πάντως, στην ελληνική δημόσια προσφορά θα διατεθεί το 15-20% των συνολικών προσφερόμενων μετοχών, ενώ το υπόλοιπο .ποσοστό θα διατεθεί σε ξένους θεσμικούς επενδυτές.