Skip to main content

Αυξημένα μεγέθη και μερίδια αγοράς για την Καρέλιας: Στα 706,4 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών     

Η πορεία του Ομίλου κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024 κρίνεται ως ιδιαίτερα ικανοποιητική

Θετικά ήταν τα αποτελέσματα της Καρέλιας στο Α’ εξάμηνο 2024.

Σε αυτό συνέβαλαν, η αύξηση του όγκου στα τσιγάρα εντός και εκτός Ελλάδος κατά 9,5%, η διατήρηση των όγκων του καπνού για στριφτό τσιγάρο στα ίδια περίπου επίπεδα με την περσινή περίοδο παρά τις αντιξοότητες του κλάδου, οι αυξήσεις εργοστασιακών τιμών οι περισσότερες των οποίων έλαβαν μέρος κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023 και οι θετικές συναλλαγματικές διαφορές ύψους 7,1 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικών συναλλαγματικών διαφορών 2,4 εκατ.ευρώ του αντίστοιχου εξαμήνου πέρυσι.

Όπως τονίζει η διοίκηση της εταιρείας η πορεία του Ομίλου κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024 κρίνεται ως ιδιαίτερα ικανοποιητική, αφού η αύξηση του μικτού κύκλου εργασιών κατά 13,9% (αύξηση καθαρού κύκλου εργασιών κατά 12,7%) σε σχέση με την ίδια περίοδο της προηγούμενης χρήσης, συνέβαλε στη βελτίωση των καθαρών κερδών προ φόρων κατά 39%.

Ειδικότερα ο Κύκλος Εργασιών (καθαρός, χωρίς Ε.Φ.Κ. και Φ.Π.Α.) ανήλθε στα 706,4 εκατ.ευρώ έναντι 620,3 εκατ. ευρώ (ο καθαρός κύκλος εργασιών χωρίς Ε.Φ.Κ. και ΦΠΑ ανήλθε στα 147,06 εκατ. ευρώ έναντι 130,4 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα αυξημένος κατά 12,7%). Τα καθαρά κέρδη προ φόρων έφτασαν στα 75,4 εκατ. ευρώ έναντι 54,2 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη περιόδου έφτασαν στα 59,2 εκατ. ευρώ έναντι 42,8 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η πορεία των πωλήσεων στα τσιγάρα κατά τους πρώτους μήνες του 2ου εξαμήνου του 2024 συνεχίζεται σε σχεδόν παρόμοιους ανοδικούς ρυθμούς με το πρώτο εξάμηνο, τόσο εντός Ελλάδος, όσο και στις διεθνείς  αγορές. Σχετικά με τη γεωγραφική κατανομή των πωλήσεων, η εταιρεία εκτιμά ότι θα συνεχιστεί η ανοδική πορεία στις πλείστες δυτικοευρωπαϊκές και βαλκανικές αγορές, με αισθητή άνοδο μεριδίου στην Ισπανία και Γαλλία, ενώ στην Κροατία πρόσφατα ξεκίνησε συνεργασία με νέο εισαγωγέα-διανομέα με ενθαρρυντικά πρώτα αποτελέσματα. Θετικά αναμένονται να εξελιχθούν, εκτός απροόπτου και οι πωλήσεις στις αγορές της Βορείου Αφρικής, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές δεν αναμένονται σημαντικές διαφοροποιήσεις από το πρώτο εξάμηνο. Στην ελληνική αγορά η αύξηση του όγκου στα τσιγάρα ανήλθε σε 12,4%, ενώ των καπνών σε 3,7% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2023, με το μερίδιο της εταιρείας στην ενοποιημένη κατηγορία τσιγάρων και προϊόντων heat not burn να ανέρχεται το πρώτο εξάμηνο του 2024 στο 19,23% έναντι 18,73% το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Ιδιαίτερα θετική κρίνεται η πορεία των οικογενειών George Karelias and Sons, Karelia S, Omé και Karelia Blue, ενώ αξιοσημείωτη ήταν και η σταθερή πορεία των παραδοσιακότερων σημάτων της εταιρείας. Στις διεθνείς αγορές η άνοδος του όγκου στα τσιγάρα ανήλθε στο 8,8%, ενώ στον καπνό για στριφτό τσιγάρο υπήρξε υστέρηση κατά 5,4% σε σχέση με πέρσι, η οποία οφείλεται εν πολλοίς στο γεγονός ότι σε πολλές από τις σημαντικές αγορές όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στον καπνό για στριφτό τσιγάρο ήταν δυσανάλογα μεγαλύτερη από αυτή των τσιγάρων. Ιδιαίτερα θετικά κινήθηκαν οι πωλήσεις της Καρέλιας στις χώρες της Ε.Ε. -εκτός Βουλγαρίας- (+4,6%), στις Βαλκανικές αγορές συμπεριλαμβανομένης και της Βουλγαρίας (+11,4%), και της Αφρικής (+14%), αντισταθμίζοντας πλήρως μειωμένες πωλήσεις στην Ανατολική Ευρώπη (-12,5%), και την Ασία συνολικά (-8%), συμπεριλαμβανομένης και της αγοράς Duty Free της Τουρκίας. Χαρακτηριστική ήταν η εξαιρετική πορεία των σημάτων της εισηγμένης εταιρείας στη Βουλγαρία όπου στην ενοποιημένη κατηγορία τσιγάρων και προϊόντων heat not burn πέτυχε μερίδιο αγοράς 25,3% έναντι 23,42% το πρώτο εξάμηνο του 2023.