Δύο βασικές και επίμονες προκλήσεις καλείται να διαχειριστεί η Ελένη Κεπενού, διευθύνουσα σύμβουλος και βασικός μέτοχος της Μύλοι Κεπενού, ενόσω η αποτίμηση της πατρινής αλευροβιομηχανίας στο Χρηματιστήριο Αθηνών έχει καθηλωθεί τελευταία σε επίπεδα κάτω των 10 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας βουτιά σχεδόν 35% μέσα στο 2024 αλλά και σχεδόν 40% μέσα στο τελευταίο 12μηνο.
Σε πρώτη φάση, η νεαρή CEO, η οποία «τρέχει» την εισηγμένη από το 2020 (ανέλαβε καθήκοντα σε ηλικία μόλις 34 ετών), βλέπει τις προβλέψεις να εκτοξεύονται με σημαντικά υψηλό ρυθμό, κάτι το οποίο ψαλιδίζει την κερδοφορία.
Συγκεκριμένα, οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις πελατών ανήλθαν σε 937 χιλ. ευρώ το 2023 έναντι μόλις 105 χιλ. ευρώ το 2022, με αποτέλεσμα τα καθαρά κέρδη να περιορίζονται στα 623 χιλ. ευρώ από 907 χιλ. ευρώ το προηγούμενο έτος.
Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι τα μικτά κέρδη διαμορφώθηκαν σε ποσοστό 20% επί των πωλήσεων έναντι 17% το προηγούμενο έτος.
Ο κίνδυνος της Επιτήρησης
Ένα δεύτερο ζήτημα, το οποίο καλείται να διαχειριστεί η Ελένη Κεπενού, σε συνεργασία με τον αδερφό της, Δημήτρη, είναι η ελάχιστη μετοχική διασπορά. Η ίδια διατηρεί το 44,66% του μετοχικού κεφαλαίου, ενώ ο αδερφός της και μη εκτελεστικός πρόεδρος της εταιρείας ελέγχει το 44,65%.
Αυτό σημαίνει ότι τα δύο αδέρφια, τα οποία διαδέχθηκαν στη διοίκηση τον πατέρα και ιδρυτή της εισηγμένης, Γιώργο, κατέχουν από κοινού σχεδόν το 90% επί των συνολικών μετοχών.
Το όριο ελάχιστης διασποράς για όσες εισηγμένες έχουν χρηματιστηριακή αξία κάτω των 200 εκατ. ευρώ, με βάση τον νέο κανονισμό της ΕΧΑΕ, ανέρχεται στο 25%.
Στάσσης: Τα 6 deals που «μπουστάρουν» τη ΔΕΗ και οδηγούν τη μετοχή στα υψηλά 10ετίας
Επομένως, τα δύο αδέρφια θα πρέπει να βρουν λύση έως τα μέσα του 2025, όταν και διενεργηθεί ο σχετικός έλεγχος από τις αρμόδιες αρχές, προκειμένου να βελτιώσουν τη μετοχική διασπορά από το σημερινό 10% στο επιθυμητό 25%.
Σε διαφορετική περίπτωση, η εταιρεία κινδυνεύει να τεθεί στην Κατηγορία της Επιτήρησης. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ήδη χαμηλή εμπορευσιμότητα της μετοχής.
Εξομάλυνση τιμών
Όλα αυτά είναι, εύλογο, να προκαλούν έναν μόνιμο βραχνά στη μετοχή της Μύλοι Κεπενού, η οποία παρά τις σταθερές διανομές μερισμάτων προς τους μετόχους δυσκολεύεται αισθητά να σηκώσει… κεφάλι στο Χρηματιστήριο, σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία προσπαθεί να διαχειριστεί και την εξομάλυνση των τιμών στις πρώτες ύλες, μετά την απότομη απογείωση των προηγούμενων ετών.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)