Skip to main content

ΓΕΚ Τέρνα: Παραχωρήσεις και ΑΠΕ, πυλώνες κερδοφορίας

7,5% η αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας στα 269,1 εκατ

Στην ωρίμανση των επενδύσεων στους τομείς των παραχωρήσεων και των ΑΠΕ και στην υγιή κερδοφορία του κατασκευαστικού τομέα απέδωσε την ενίσχυση της κερδοφορίας της ΓΕΚ Τέρνα η διοίκηση του Ομίλου.

O κλάδος των παραχωρήσεων σημείωσε αύξηση εσόδων και λειτουργικής κερδοφορίας σε συνέχεια κυρίως των αυξημένων διελεύσεων σε Νέα Οδό και Κεντρική Οδό. Ο τομέας των κατασκευών διατήρησε τα υγιή επίπεδα κερδοφορίας του – παρά τα χαμηλότερα έσοδα λόγω του χρονισμού στην εκτέλεση των έργων – ενώ το ανεκτέλεστο διαμορφώθηκε σε 5 δισ. ευρώ.

Στον τομέα της συμβατικής ενέργειας, η υποχώρηση των τιμών ενέργειας, οδήγησε σε χαμηλότερα έσοδα, παρά τη διεύρυνση σε επίπεδο μεριδίων αγοράς, ενώ στον κλάδο ΑΠΕ, η αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος στα 1.227 MW από το τέλος του 2023, μαζί με τις ευνοϊκότερες ανεμολογικές συνθήκες οδήγησε σε αύξηση της παραγωγής κατά 45,4%.

Τα καθαρά κέρδη των μετόχων του Ομίλου προσαρμοσμένα για μη λειτουργικά αποτελέσματα σημείωσαν αύξηση 20,1% κατά το πρώτο εξάμηνο και διαμορφώθηκαν σε 65,7 εκατ. (εκ των οποίων 54,9 εκατ. από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ), ενώ τα Κέρδη μετά από φόρους αποδιδόμενα στους μετόχους από συνεχιζόμενες δραστηριότητες σε 54,9 εκατ. έναντι 47 εκατ. ευρώ.

Η λειτουργική κερδοφορία (adj.EBITDA ) αυξήθηκε 7,5% στα 269,1 εκατ. (εκ των οποίων 172,2 εκατ. από συνεχιζόμενες δραστηριότητες), με το σχετικό περιθώριο (adj.EBITDA margin) να διαμορφώνεται σε 17,8% έναντι 15,6% το αντίστοιχο εξάμηνο του 2023.

Συνολικά έσοδα

Τα συνολικά έσοδα του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε 1.515,2 εκατ. (εκ των οποίων 1.362,8 εκατ. από συνεχιζόμενες δραστηριότητες) έναντι 1.604,3 εκατ., κυρίως λόγω της χαμηλότερης συνεισφοράς από τον τομέα θερμικής ενέργειας.

Οι λειτουργικές ταμειακές ροές ανήλθαν σε 174,1 εκατ. (εκ των οποίων 93,3 εκατ. από συνεχιζόμενες δραστηριότητες), έναντι 112,6 εκατ. ευρώ και οι επενδυτικές δαπάνες σε 51,3 εκατ., έναντι 65 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2023.

Το Προσαρμοσμένο Καθαρό Χρέος (δανειακές υποχρεώσεις μείον χρηματικά διαθέσιμα και δεσμευμένες καταθέσεις) του Ομίλου από συνεχιζόμενες και προς πώληση δραστηριότητες διαμορφώθηκε στο τέλος εξαμήνου σε 1.616,3 εκατ. έναντι 1.605,6 εκατ. την 31.12.2023. Το Προσαρμοσμένο Καθαρό Χρέος με αναγωγή στη Μητρική διαμορφώθηκε στα 433 εκατ. ευρώ.

Με αφορμή των ανακοίνωση των αποτελεσμάτων η διοίκηση με επικεφαλής στη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου τον Γιώργο Περιστέρη, χαρακτήρισε «ορόσημο» για την επιτάχυνση της ανάπτυξης του Ομίλου και την υλοποίηση της στρατηγικής του να μετεξελιχθεί σε κορυφαίο διαφοροποιημένο Όμιλο υποδομών στην Ελλάδα και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τη συμφωνία που ανακοινώθηκε στις 20.06.2024 με την Masdar, για την πώληση του 36,59% που κατέχει η ΓΕΚ Τέρνα στην Τέρνα Ενεργειακή.

Στο πλαίσιο της ίδιας συναλλαγής προβλέπεται η εξαγορά από την ΓΕΚ Τέρνα των μη σχετιζόμενων με ΑΠΕ δραστηριοτήτων της Τέρνα Ενεργειακή έναντι τιμήματος 67,5 εκατ. ευρώ.

Οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης και την καταβολή του τιμήματος των 864 εκατ. στη ΓΕΚ Τέρνα προχωρούν σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που προέβλεπαν κλείσιμο της συναλλαγής σε ένα διάστημα 4-6 μηνών από την ημερομηνία ανακοίνωσης της συμφωνίας.

Στο κομμάτι των αναβλητικών αιρέσεων, σύμφωνα με τα επίσημα αρχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η σχετική απόφαση αναμένεται περί τις 21 Οκτωβρίου. Επίσης έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για τη λήψη των απαραίτητων συναινέσεων από τρίτους, καθώς και για την ολοκλήρωση της πώλησης των μη – βασικών περιουσιακών στοιχείων ενώ εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η πρόσκληση για τη σύγκληση Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της ΓΕΚ Τέρνα  προκειμένου να εγκρίνουν τη συναλλαγή. Μετά το κλείσιμο της συναλλαγής, η αγοράστρια θα προβεί σε υποχρεωτική δημόσια πρόταση απευθυνόμενη προς όλους τους μετόχους της Τέρνα Ενεργειακή.