Skip to main content

ΔΕΘ: Αύξηση εκθετών και ξένων συμμετοχών στην 38η KOSMIMA

(EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ/ΦΩΤ. ΑΡΧΕΙΟΥ)

ΠΟΒΑΚΩ: Μείωση των πωλήσεων της ελληνικής αργυροχρυσοχοΐας το 2024, λόγω μη εκπλήρωσης των υψηλών προσδοκιών για την φετινή τουριστική κίνηση

Μειωμένες σε σύγκριση με πέρυσι κατά τουλάχιστον 10% είναι φέτος οι πωλήσεις της ελληνικής αργυροχρυσοχοΐας, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων, Κοσμηματοπωλών, Ωρολογοπωλών (ΠΟΒΑΚΩ). Πέτρο Καλπακίδη, λόγω της μη εκπλήρωσης των υψηλών προσδοκιών για την τουριστική κίνηση.

“Η φετινή τουριστική κίνηση, όπως επισημαίνει στη “Ν” ο κ. Καλπακίδης, δεν επιβεβαίωσε τις προσδοκίες που είχε και η Κυβέρνηση και εμείς για νέα μεγάλη άνοδο του τζίρου του τουρισμού”. Πέραν, δε, της τουριστικής κίνησης, λόγω της υψηλής ακρίβειας στην καθημερινότητα των πολιτών αλλά και του “ράλι” της τιμής του χρυσού, φέτος διαπιστώνεται μείωση και στις αγορές από το εγχώριο αγοραστικό κοινό.

Πάγιο και  πλέον χρονίζον αίτημα του κλάδου είναι η κατάργηση του Φόρου Πολυτελείας για κοσμήματα αξίας από 1.000 ευρώ και άνω, ο οποίος εξάλλου όπως σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΒΑΚΩ αφενός είναι μνημονιακός και πλήττει την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού κοσμήματος έναντι άλλων ανταγωνιστριών χωρών, αφετέρου δυσχεραίνει περαιτέρω τους καταναλωτές στις αγορές τους. Παράλληλα η  ΠΟΒΑΚΩ καλεί την Κυβέρνηση να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα της εκπαίδευσης του κλάδου, εντάσσοντάς τον στην Ανώτατη Παιδεία λ.χ. στο επίπεδο των Σχολών Καλών Τεχνών.

Ώθηση από τις κλαδικές εκθέσεις

Σημαντική ώθηση στον κλάδο δίνουν στον αντίποδα, όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος της ΠΟΒΑΚΩ, οι κλαδικές Εκθέσεις, όπως η επικείμενη 38η KOSMIMA, που θα πραγματοποιηθεί από τις 19 έως τις 21 Οκτωβρίου στη ΔΕΘ ανανεωμένη, με αύξηση εκθετών και πιο έντονο διεθνές χρώμα. Σύμφωνα, δε, με στοιχεία που γνωστοποίησε η διοργανώτρια ΔΕΘ-Helexpo Α.Ε., η 38η Διεθνής Έκθεση Κοσμήματος, Ωρολογίων, Πολύτιμων Λίθων, Μηχανημάτων, Εξοπλισμού KOSMIMA καταγράφει αύξηση εκθετών 30% και θα αναπτυχθεί σε εκθεσιακό χώρο 3.000 τ.μ. στα Περίπτερα 10, 9 και 8 του διεθνούς εκθεσιακού κέντρου Θεσσαλονίκης, υποδεχόμενη Έλληνες και ξένους άμεσους εκθέτες από την Ιταλία, την Τουρκία, τη Βουλγαρία, τη Γερμανία, τη Σρι Λάνκα, τον Λίβανο και την Κύπρο.

Γνωστές αλλά και πρωτοεμφανιζόμενες εταιρείες από τον χώρο του κοσμήματος και των ωρολογίων θα παρουσιάσουν όλες τις νέες τάσεις, ενόψει και της εορταστικής σεζόν, σε μια λαμπερή διοργάνωση που αναμένεται να συγκεντρώσει τα βλέμματα του κλάδου της αργυροχρυσοχοΐας, αλλά και το αυξημένο ενδιαφέρον των εμπορικών επισκεπτών.

Στο πλαίσιο της φετινής KOSMIMA διοργανώνεται και ο 35ος Διαγωνισμός Φιλοτέχνησης Σχεδίου Κοσμήματος 2024 με θέμα «Μαργαριτάρι: Ένα Ταξίδι από το Χθες της Παράδοσης στο Αύριο της Καινοτομίας» και διοργανωτές την ΠΟΒΑΚΩ και τη ΔΕΘ-HELEXPO.