Skip to main content

Wegovy – Ozempic: Στην Ευρώπη «αδυνατίζεις» πολύ φθηνότερα

REUTERS/Tom Little/File Photo

«Σταματήστε να μας κλέβετε» λέει η Αμερικανική γερουσία στην Novo Nordisk - «Χάος» μεταξύ των τιμών σε ΗΠΑ και Ευρώπης

 Αντιμέτωπος με την αμερικανική γερουσία  βρέθηκε το κορυφαίο στέλεχος της Novo Nordisk σχετικά με τις υψηλές τιμές του φαρμάκου της εταιρείας για την απώλεια βάρους Wegovy και της θεραπείας του διαβήτη Ozempic, καθώς η ζήτηση για δύο ενέσεις- η συνιστώμενη δόση – αυξάνεται κατακόρυφα στις ΗΠΑ.

Και τα δύο σκευάσματα , αλλά κυρίως το Ozempic, έχουν προκαλέσει ντόρο για το κατά πόσο μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Novo Nordisk Lars Fruergaard Jørgensen δεν δεσμεύτηκε ρητά κατά την ακρόασή του από την Επιτροπή Υγείας, Παιδείας, Εργασίας και Συντάξεων της Γερουσίας στην Ουάσινγκτον ότι θα μειώσει τις τιμές των δύο φαρμάκων.

Ωστόσο, δήλωσε ότι θέλει να συνεργαστεί μαζί τους, για πολιτικές λύσεις που θα αντιμετωπίσουν τα «διαρθρωτικά ζητήματα» που οδηγούν στην αύξηση του κόστους των συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Δεσμεύτηκε επίσης ότι θα καθίσει μαζί με τους μεσάζοντες που διαπραγματεύονται τις εκπτώσεις φαρμάκων με τους κατασκευαστές για λογαριασμό των ασφαλιστών- για να «συνεργαστούν ώστε οι ασθενείς να έχουν πρόσβαση με προσιτές τιμές.

Η δέσμευση  ήρθε μετά την δήλωση του ανεξάρτητου γερουσιαστή του Βερμόντ, Bernie Sanders, που προεδρεύει στην επιτροπή της Γερουσίας, ότι έλαβε γραπτές δεσμεύσεις από όλους τους μεγάλους PBMs (Pharmacy benefit management) ότι δεν θα περιορίσουν την κάλυψη των Wegovy και Ozempic εάν η Novo Nordisk μειώσει τις τιμές καταλόγου του.

Η ακρόαση πραγματοποιείται περίπου πέντε μήνες αφότου ο Sanders ξεκίνησε έρευνα σχετικά με τις πρακτικές τιμολόγησης της δανέζικης φαρμακοβιομηχανίας.

«Σταματήστε να μας κλέβετε»

«Το μόνο που λέμε, κ. Jørgensen, είναι να συμπεριφέρεστε στον αμερικανικό λαό με τον ίδιο τρόπο που συμπεριφέρεστε στους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Sanders κατά τη διάρκεια της ακρόασης την Τρίτη. «Σταματήστε να μας κλέβετε».

Σημείωσε ότι η Novo Nordisk έχει εισπράξει σχεδόν 50 δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις από το Wegovy και το Ozempic, με το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων αυτών να προέρχεται από τις ΗΠΑ.Ο Sanders υποστηρίζει ότι η Novo Nordisk χρεώνει τους Αμερικανούς με σημαντικά υψηλότερες τιμές για τα blockbuster φάρμακά της από ό,τι κάνει για τους ασθενείς σε άλλες χώρες. Χωρίς την ασφαλιστική κάλυψη, το Ozempic κοστίζει σχεδόν 969 δολάρια μηνιαίως και το Wegovy σχεδόν 1.350 δολάρια στις ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ, και οι δύο θεραπείες κοστίζουν λιγότερο από 100 δολάρια για μια μηνιαία δόση σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με ανακοίνωση της επιτροπής. Το Ozempic κοστίζει μόλις 59 δολάρια στη Γερμανία, ενώ το Wegovy κοστίζει 92 δολάρια στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το Ozempic θα μπορούσε να κοστίζει λιγότερο από 5 δολάρια το μήνα σύμφωνα με μελέτη.

Προοπτική για γενόσημα

Ο Sanders δήλωσε επίσης την περασμένη εβδομάδα ότι οι διευθύνοντες σύμβουλοι των μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών γενόσημων φαρμάκων του είπαν ότι θα μπορούσαν να να πουλήσουν μια εκδοχή του Ozempic για λιγότερο από 100 δολάρια το μήνα. Προς το παρόν δεν υπάρχουν διαθέσιμα γενόσημα του Ozempic στις ΗΠΑ.

Σημαντικοί PBMs, συμπεριλαμβανομένων των Optum Rx της UnitedHealth Groupκαι Caremark της CVS, δήλωσαν ότι οι μηνιαίες τιμές καταλόγου των 100 δολαρίων για το Wegovy και το Ozempic θα βοηθούσαν να γίνουν τα φάρμακα αυτά ευρύτερα διαθέσιμα στους ασθενείς, σύμφωνα με ανακοίνωση του Sanders.

naftemporiki.gr