Μπορεί ο Γιώργος Στάσσης να βλέπει τη μετοχή της ΔΕΗ κοντά στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας 10ετίας (12,5 ευρώ), προτείνοντας παράλληλα ως «δώρο» την ακύρωση 12,7 εκατ. ιδίων μετοχών (αντιστοιχούν στο 3,33% του μετοχικού κεφαλαίου), αλλά το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι το νέο deal, αυτήν τη φορά στον τομέα της αιολικής ενέργειας. Πρόκειται για την 6η κατά σειρά εξαγορά της Επιχείρησης, η οποία ανακοινώνεται ή ολοκληρώνεται από τις αρχές του 2024.
Ξεκινώντας από τα «φρέσκα», η νέα συμφωνία του Γιώργου Στάσση, ο οποίος θεωρείται ο αναμορφωτής της ΔΕΗ -μην ξεχνάμε ότι η εταιρεία βρισκόταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας πριν λίγα χρόνια-, αφορά την απόκτηση 66 MW σε λειτουργία και 1,7 GW υπό ανάπτυξη «πράσινων» έργων στην Ελλάδα από τους Ομίλους Κοπελούζου και Σαμαρά. Ταυτόχρονα, στο deal συμπεριλαμβάνεται και η απόκτηση του 20% στον σταθμό CCGT της Αλεξανδρούπολης από την DAMCO (Κοπελούζος), με αποτέλεσμα η ΔΕΗ να ελέγχει πλέον το 71%.
Τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου, ο Στάσσης, ο οποίος διατελεί CEO από το 2019, είχε ανακοινώσει την απόκτηση χαρτοφυλακίου ΑΠΕ στη Ρουμανία, ισχύος 774 MW, από την Macquarie έναντι επιχειρηματικής αξίας 700 εκατ. ευρώ.
Τον Απρίλιο, δε, η ΔΕΗ ένωσε τις δυνάμεις της με τη Metlen, με στόχο την ανάπτυξη 90 φωτοβολταϊκών έργων, ισχύος 2.000 MW, σε τέσσερις διαφορετικές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ένα σπουδαίο deal αξίας της τάξης των 2 δισ. ευρώ.
Ο Κωτσόβολος, η Ρουμανία και η Intrakat
Τον ίδιο μήνα, δηλαδή τον Απρίλιο, ο Γιώργος Στάσσης ολοκλήρωσε και την εξαγορά – έκπληξη της Κωτσόβολος από την Currys, κάτι το οποίο επέτρεψε στη ΔΕΗ να εισέλθει στον τομέα του λιανεμπορίου, αλλά και να αξιοποιήσει το ευρύ δίκτυο logistics και υποδομών μεταφορών της αλυσίδας καταστημάτων.
Τον Μάρτιο, παράλληλα, ο CEO της Επιχείρησης πέτυχε τη μεταβίβαση του 100% της Land Power από τη Lukoil, η οποία αφορούσε αιολικό πάρκο στη Ρουμανία, ισχύος 84 MW.
Και μην ξεχνάμε τη mega συμφωνία με τον Όμιλο Intrakat για την από κοινού ανάπτυξη «πράσινου» χαρτοφυλακίου, ισχύς έως 2,7 GW, σε μια επένδυση που μπορεί να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.
Αξία 4,6 δισ. ευρώ
Όλα τα παραπάνω αποτελούν πρωτοβουλίες, οι οποίες φέρουν το στίγμα του Γιώργου Στάσση και επιβεβαιώνουν την πρόθεση δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου και «πράσινου» παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας.
Ένα όραμα, το οποίο αρχίζει να αντικατοπτρίζεται και στο Χρηματιστήριο, όπου η ΔΕΗ αξίζει περισσότερα από 4,6 δισ. ευρώ, απέχοντας ελάχιστα από τα πολυετή υψηλά των 12,5 ευρώ/μετοχή.
Ιωάννου: Η αντεπίθεση με «όπλο» αξίας άνω των 3,3 δισ. ευρώ και το ράλι +22% στη μετοχή
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)