Ένα σημαντικό ορόσημο στην πορεία της Attica Bank προς την πλήρη εξυγίανση και αναδιάρθρωση αναμένεται να εκπληρωθεί σήμερα με την έγκριση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 735 εκατ. ευρώ από τους μετόχους της τράπεζας.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει ανακοινώσει η τράπεζα, η ΑΜΚ αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός Οκτωβρίου, με ασφαλείς πληροφορίες να αναφέρουν ότι κατά πάσα πιθανότητα η διαδικασία θα ολοκληρωθεί κοντά τα μέσα του μήνα.
Πηγές με γνώση των διαδικασιών επισημαίνουν ότι, παρότι διατυπώνεται υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον για είσοδο στην ΑΜΚ από τρίτους επενδυτές, η Thrivest (συμφερόντων Εξάρχου-Μπάκου-Καϋμενάκη) δεν προτίθεται να διαθέσει από το δικό της μερίδιο, καθώς στρατηγική προτεραιότητα του ιδιώτη επενδυτή είναι η διασφάλιση της απόλυτης πλειοψηφίας στο μετοχικό κεφάλαιο της συγχωνευμένης τράπεζας. «Τα ποσοστά συμμετοχής στην ΑΜΚ είναι κλειδωμένα», αναφέρουν πηγές κοντά στον μέτοχο.
Σημειώνεται ότι, μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ, το Δημόσιο θα διασφαλίσει ποσοστό τουλάχιστον 35% (από 72,5% σήμερα) ενώ ο ιδιώτης επενδυτής θα αναλάβει την απόλυτη πλειοψηφία με ποσοστό από 50% συν μία μετοχή έως 58,5%. Προκειμένου να διασφαλίσουν τα ανωτέρω ποσοστά, οι δύο βασικοί μέτοχοι έχουν δεσμευτεί μέσω της Συμφωνίας Μετόχων να συνεισφέρουν στην ΑΜΚ κεφάλαια ύψους 475 και έως 200 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.
Αναλυτικά τα βήματα της συγχώνευσης
Τα ορόσημα της συγχώνευσης, όπως αυτά αναφέρονται ρητά στον νόμο υπ’ αριθ. 5127 του 2024, ολοκληρώνονται μέχρι σήμερα σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Μετά τη σημερινή έγκριση ΓΣ, αναμένεται η σχετική έγκριση από την Τράπεζα της Ελλάδος και οι απαιτούμενες ανακοινώσεις στο ΓΕΜΗ.
Ακολουθεί η έγκριση Ενημερωτικού Δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τη διαπραγμάτευση των νέων μετοχών και την προσφορά των δικαιωμάτων προαίρεσης (warrants) και, κατόπιν, η έγκριση από το Χρηματιστήριο Αθηνών της εισαγωγής των νέων μετοχών. Στη συνέχεια, δημοσιεύεται το Ενημερωτικό Δελτίο και ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση στο ΧΑ.
Μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ και της κάλυψης τυχόν αδιάθετων, γίνονται οι σχετικές ανακοινώσεις στο ΧΑ για την κάλυψη της ΑΜΚ και την ημερομηνία διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών. Επόμενο -και τελευταίο βήμα- είναι η μεταβίβαση των warrants από το ΤΧΣ στη Thrivest. Τελευταία «πράξη του έργου» είναι η πρόωρη αποπληρωμή ομολόγων Tier II από την Attica προς το Δημόσιο από τα έσοδα της ΑΜΚ -ενέργεια που προϋποθέτει εποπτική έγκριση.
Τι θα χρηματοδοτήσει η ΑΜΚ
Σύμφωνα με το σχέδιο που υπέβαλε προς έγκριση η Attica Bank -και συμπεριλαμβάνεται στον σχετικό νόμο- τα κεφάλαια που θα αντληθούν θα αξιοποιηθούν για να εξασφαλίσουν:
– Χρηματοδότηση του business plan της συγχωνευμένης τράπεζας
– Εκπλήρωση των κεφαλαιακών υποχρεώσεων έναντι του Επόπτη
– Μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων κάτω από το 3%
– Αύξηση του δείκτη κάλυψης προβλέψεων NPEs
– Κάλυψη των απαιτήσεων του δείκτη CET1
Πόσο επιβαρύνεται το Δημόσιο
Σε ό,τι αφορά συνολικά στη συνεισφορά του Δημοσίου στην ΑΜΚ, αυτή ανέρχεται σε 423 εκατ. ευρώ ως εξής: 475 εκατ. από το ΤΧΣ συν 48 εκατ. ευρώ από τον ΕΦΚΑ μείον 100 εκατ. ευρώ που είναι η αποπληρωμή του ομολόγου Tier II από την Attica προς το Δημόσιο.
Επιπλέον, το Δημόσιο θα έχει όφελος επιπλέον 44 εκατ. ευρώ τα οποία δεν θα χρειαστεί να καταβάλει το 2025 στη νέα τράπεζα που δημιουργείται μετά τη συγχώνευση. Ο λόγος είναι ότι, με βάση τη συμφωνία, το νέο σχήμα που θα δημιουργηθεί μετά τη συγχώνευση, θα παραιτηθεί από το δικαίωμα που έχει σήμερα η Παγκρήτια, να ενεργοποιήσει τη διαδικασία του αναβαλλόμενου φόρου.
Μέχρι σήμερα, η Attica Bank έχει κοστίσει στο Δημόσιο πάνω από 955 εκατ. ευρώ, καθώς το ΤΧΣ έχει επενδύσει 480 εκατ. ευρώ έως σήμερα, ενώ στην επικείμενη ΑΜΚ θα συμμετάσχει με 475,1 εκατ. ευρώ.