Skip to main content

Elton: Μικτή εικόνα στα αποτελέσματα στο α’ εξάμηνο του 2024

Διατήρηση των μεριδίων αγοράς, μείωση των πωλήσεων

Μικτή είναι η εικόνα των αποτελεσμάτων της Elton στο Α’ εξάμηνο της τρέχουσας οικονομικής χρήσης.

Όπως τονίζει η διοίκηση της εισηγμένης, στο πρώτο εξάμηνο 2024, διατηρήθηκαν τα μερίδια αγοράς σε ένα έντονο ανταγωνιστικό περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις και παρά τη μειωμένη ζήτηση στους περισσότερους κλάδους της οικονομίας. Από την άλλη πλευρά, οι πωλήσεις της εταιρείας ανήλθαν σε 46,7 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση κατά 16,0% σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2023.

Σε επίπεδο Ομίλου οι πωλήσεις ανήλθαν σε 81,8 εκ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση 13,7% σε σχέση με το α εξάμηνο 2023. Η εκτίμηση για το κλείσιμο έτους 2024 είναι ότι οι πωλήσεις θα βαίνουν αυξανόμενες και η διαφορά σε σχέση με τις πωλήσεις του 2023 θα περιορισθεί περαιτέρω. Επιβεβαιώνεται ήδη ότι στο β’ εξάμηνο οι πωλήσεις, τόσο σε επίπεδο εταιρείας όσο και σε επίπεδο ομίλου, παρουσιάζουν αισθητή βελτίωση σε σύγκριση με το α’ εξάμηνο του 2024.

Η μικτή κερδοφορία ανήλθε σε 15,7% για την εταιρεία και 16,3% για τον Όμιλο παρουσιάζοντας βελτίωση στο α’ εξάμηνο 2024 περί τις 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το συγκρινόμενο εξάμηνο του 2023. Στοχεύοντας στη συνεχή βελτίωση των δεικτών κερδοφορίας η Εlton επισημαίνει ότι βελτιστοποιήθηκε το κόστος κτήσης προϊόντων τα οποία διατέθηκαν σε τρέχουσες τιμές διατηρώντας σταθερά τα μερίδια αγοράς.

Παράλληλα, η εταιρεία και ο όμιλος διατηρούν τα λειτουργικά έξοδα σε σταθερά επίπεδα, γεγονός που αποφέρει λειτουργικά αποτελέσματα βελτιωμένα σε ποσοστό επί των πωλήσεων σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο (6,42% το α’ εξάμηνο του 2024 και 5,68% το α’ εξάμηνο του 2023), τάση που θα επικρατήσει και στο β’ εξάμηνο του 2024. Επίσης η εταιρεία και ο όμιλος μειώνουν συνεχώς τον υφιστάμενο δανεισμό, στοχεύοντας στη συνεχή βελτίωση των χρηματοοικονομικών δεικτών.

Θυγατρικές

Οι μεγαλύτερες θυγατρικές εταιρείες του Ομίλου (στη Ρουμανία και στη Σερβία), που συμμετέχουν κατά 32,2% στη σύνθεση των συνολικών πωλήσεων, παρουσιάζουν αθροιστικά αύξηση 8,4% των πωλήσεων, ενώ οι θυγατρικές εταιρείες στην Τουρκία και στη Βουλγαρία που συμμετέχουν κατά 8,9% στο σύνολο των πωλήσεων, παρουσιάζουν (αθροιστικά) μείωση πωλήσεων κατά 72,4%. Αξίζει να σημειωθεί ότι η θυγατρική στην εμπόλεμη Ουκρανία παρουσιάζει αύξηση πωλήσεων κατά 66,3% σε σχέση με το συγκρινόμενο εξάμηνο του 2023. Οι ποσότητες που διακινήθηκαν συνολικά στον Όμιλο ήταν αυξημένες κατά +1,1% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Στη μητρική εταιρεία οι ποσότητες δε μεταβλήθηκαν ουσιαστικά σε σχέση με τα περσινά επίπεδα, ενώ αυξήθηκαν σημαντικά στη Ρουμανία (+16%), στη Σερβία (+32%) και στην Ουκρανία (+61%) και τέλος έδειξαν μικρή βελτίωση στη Βουλγαρία (+1,6%).

Αναφορικά με τη λειτουργία του ομίλου η νέα Διοίκηση δηλώνει ότι ενισχύει περαιτέρω τις δομές σύγχρονης εταιρικής διακυβέρνησης στη μητρική εταιρεία και στις θυγατρικές του Ομίλου. Ο Όμιλος επενδύει σε νέο ERP σύστημα που συμβάλει στην αυτοματοποίηση και τον εκσυγχρονισμό των εσωτερικών διαδικασιών καθώς και στη διεύρυνση συνεργειών ενδο-ομιλικά. Ήδη η μεγαλύτερη θυγατρική εταιρεία η Έλτον Ρουμανίας έχει ξεκινήσει τον σχεδιασμό του νέου ERP το οποίο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία την 1/1/2025. Επιπλέον η επένδυση στην αγορά της έκτασης των 149 χιλ. τ.μ. στα Οινόφυτα Βοιωτίας για τη μετακίνηση των ιδιόκτητων εγκαταστάσεων της μητρικής Εταιρείας από την περιοχή του Αυλώνα σε μεγαλύτερες και σύγχρονες εγκαταστάσεις αποσκοπεί στην κάλυψη των αυξημένων αναγκών και την περαιτέρω ανάπτυξη των εργασιών.